12 wekenecho: een gezondheidscheck voor je baby
Wat houdt de 12-wekenecho precies in en waarom is hij zo belangrijk?
Wat is de 12-wekenecho?
De 12-wekenecho is een prenatale screening bij je gynaecoloog. Het is een medisch onderzoek waarbij met een echo gekeken wordt naar mogelijke lichamelijke afwijkingen bij je ongeboren kindje. Zoals de naam al zegt, vindt deze controle plaats rond 12 weken zwangerschap.
Deze echo geeft al vroeg een beeld van hoe de organen zich ontwikkelen en hoe je baby groeit. Er is nog niet zoveel te zien als bij de 20 wekenecho. Maar sommige, vaak ernstige, afwijkingen zijn wel al te zien. Deze kunnen door de 12 wekenecho eerder worden ontdekt.
Waarom een 12 wekenecho?
Een deel van de afwijkingen die bij de 20-wekenecho worden gevonden, kan al eerder worden opgespoord. Door al met 12 weken een keer te kijken of er ernstige afwijkingen zijn bij je baby, heb je meer tijd om te beslissen hoe je hiermee omgaat. Zo is er meer tijd voor aanvullend onderzoek of eventuele ingrepen. Ook kan je rustig bedenken of je de zwangerschap wil voortzetten of niet.
De 12 wekenecho is een goede aanvulling op de NIPT. Bij dit onderzoek kunnen de chromosoomafwijkingen downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom worden opgespoord in het bloed. Op een echo zijn andere afwijkingen zichtbaar dan in het bloed. De 12-wekenecho en 20-wekenecho zijn onderzoeken naar lichamelijke afwijkingen.
Met de 12 wekenecho krijgt je gynaecoloog al vroeg in de zwangerschap een goed beeld van de gezondheid en de ontwikkeling van je baby.
Uitslag 12 wekenecho
De gynaecoloog vertelt je gelijk wat ze ziet op de 12 wekenecho. Als alles er goed uitziet, geeft dit je alvast een gerustgesteld gevoel. \
Toch kan je ook met deze echo niet honderd procent zeker weten of je kind helemaal gezond is. Er kan bij een goede uitslag toch een afwijking zijn, die bijvoorbeeld nog niet goed te zien is bij 12 weken. Omgekeerd kan ook: bij een aanwijzing voor een afwijking, kan na meer onderzoek blijken dat er toch geen probleem is.
Dit geldt ook voor de 20 wekenecho. Wel is je baby bij de 20 wekenecho wat groter. Hierdoor zijn meer details te zien.
Welke echo’s zijn er nog meer?
Naast de 12 wekenecho krijg je nog de 20 wekenecho en de groeiecho rond de 32 weken.
Misschien krijg je al een echo bij je eerste bezoek aan de gynaecoloog. Dit is geen vorm van prenatale screening. De eerste afspraak met je gynaecoloog is rond week 8 van je zwangerschap. Als er een echo wordt gemaakt tijdens deze afspraak, wordt deze niet vergoed. Deze echo wordt ook niet standaard aangeboden.
Op de eerste echo rond de 8 weken is vaak nog niet zoveel te zien. Wel wordt vastgesteld of het hartje van je baby klopt. Daarnaast kan je uitgerekende datum exact worden berekend.
Bij de 20-wekenecho kunnen ernstige afwijkingen worden gezien, zoals hartafwijkingen, een waterhoofd of een open ruggetje. Ook kan het geslacht van je kindje worden bepaald als je dit nog niet weet uit de NIPT-resultaten.
Op de groeiecho, tussen de 30 en 32 weken zwangerschap, wordt er gekeken naar de groei en ligging van de baby. Ook kijkt de gynaecoloog hoeveel vruchtwater er is en waar de placenta ligt.
Sommige gynaecologen maken bij elk bezoek een echo. Deze zijn niet medisch noodzakelijk, en worden niet terugbetaald door de zorgverzekering.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app