Warmte-uitslag: wat is het en wat kan je eraan doen?
Warmte-uitslag kan ontstaan bij warm weer. Iedereen kan deze warmtebultjes krijgen, maar het komt vooral voor bij baby’s en jonge kinderen. Wat zijn warmtebultjes precies en wat kan je eraan doen?
Wat is warmte-uitslag?
Warmte-uitslag, ook wel warmtebultjes, zweetbultjes, hitte-uitslag of zweetuitslag genoemd, is een huidaandoening waarbij kleine bultjes of blaasjes ontstaan bij hitte. De plekjes zijn 1 tot 2 mm groot, doorzichtig of rood van kleur, en kunnen flink jeuken.
Je vindt ze vooral in het gezicht, de nek, borst, liezen en oksels van je baby, maar ze kunnen ook op andere delen van het lichaam voorkomen. Warmte-uitslag is onschuldig, maar kan wel vervelend zijn voor je kindje. De medische term voor de huiduitslag is miliaria.
Oorzaak warmtebultjes
Warmtebultjes ontstaan als de huid zijn warmte niet kwijt kan. Wat dieper in de huid zitten allemaal zweetkliertjes, die bij hitte zweet uitscheiden. Via afvoergangen zijn deze zweetklieren verbonden met de poriën in het huidoppervlak. Als de zweetkliertjes zweet maken, wordt het zweet via deze kanaaltjes naar het huidoppervlak vervoerd, zodat de huid kan afkoelen.
Wanneer deze afvoergangen verstopt raken of scheuren, kan het zweet niet weg en hoopt het zich op. Het zoute zweet kan de huid behoorlijk irriteren er kunnen kleine ontstekingen en irritaties ontstaan, die zich uiten als kleine blaasjes of bultjes. Dit gebeurt vooral als er wrijving of druk op de huid is, bijvoorbeeld door te strakke kleding of in huidplooien.
Bij erg warm, vochtig weer of grote inspanning kan warmte-uitslag gemakkelijker ontstaan. Ook bij koorts, overmatig zonnen of een saunabezoek kan het optreden. Niet iedereen krijgt onder dit soort omstandigheden warmte-uitslag, de een is er gevoeliger voor dan de ander.
Warmte-uitslag bij baby’s
Hoewel volwassenen in een warme, vochtige omgeving ook last kunnen hebben van warmtebultjes, wordt het vooral gezien bij baby’s en jonge kinderen. Dit komt vermoedelijk doordat de zweetklieren van je kindje soms nog wat onrijp zijn. Daarnaast zijn de afvoergangen nog nauw.
Wanneer je baby in een te warme slaapkamer ligt of te warm is aangekleed, moeten de zweetklieren ineens veel zweet aanmaken om de huid te koelen. De gangetjes zijn hier nog niet op voorbereid en raken daardoor gemakkelijk verstopt.
Vormen van warmte-uitslag
Er zijn verschillende vormen van warmte-uitslag:
- Miliaria crystallina: Hierbij is er een oppervlakkige verstopping van de afvoergangen. Er zijn kleine, oppervlakkige blaasjes gevuld met helder vocht, die gemakkelijk kapot gaan. Deze vorm verdwijnt vanzelf weer na een aantal uur.
- Miliaria rubra: De verstopping gaat wat dieper in de huid en er ontstaan kleine, rode bultjes, die flink jeuken. Deze vorm zie je vaak bij kleine kinderen en kan meerdere dagen aanwezig blijven. Miliaria rubra wordt ook wel ‘prickly heat’ genoemd.
- Miliaria profunda: Dit is een nog dieper gelegen verstopping. Hierbij lekt zweet vanuit de zweetklieren en afvoergangen de huid in, met als gevolg een pijnlijke ontstekingsreactie en jeuk.
- Miliaria pustulosa: Dit is een complicatie van miliaria profunda, die ontstaat wanneer de warmtebultjes geïnfecteerd raken met bacteriën. Er ontstaan puskopjes op de bultjes, die jeuken en pijnlijk kunnen zijn. Dit is de meest vervelende variant.
Warmte-uitslag behandelen
De lichtere vormen van warmtebultjes verdwijnen vanzelf weer. Hiervoor is geen behandeling nodig. Wel kan je tegen de jeuk verkoelende gels, lotions of talkpoeder gebruiken. Gebruik geen vette crèmes of zalven, die sluiten de huidporiën af. Dan kan het zweet nergens heen.
Bij de hevigere vormen kan je het beste naar de huisarts gaan. Deze kan de diagnose stellen en een ontstekingsremmende crème (corticosteroïdencrème) voorschrijven. Miliaria pustulosa geneest vaak niet vanzelf. Soms is daarvoor een antibioticakuur nodig.
Tips bij warmtebultjes
Gelukkig kan je zelf het een en ander doen om de hinder van warmtebultjes te verzachten voor je kindje en ervoor te zorgen dat ze snel verdwijnen. Het belangrijkste is om mogelijke oorzaken weg te nemen en verkoeling te zoeken. Dit kan je op de volgende manieren doen:
- Luchtige kleding. Gebruik bij warm weer luchtige kleding en vermijd meerdere laagjes. Dan kan je kindje zijn warmte goed kwijt. Linnen of katoenen kleding is luchtdoorlatend en dus prettig.
- Een koele ruimte. Zorg ervoor dat de ruimte waarin je baby zich bevindt koel is en goed geventileerd wordt. Zet zijn ledikant of kinderwagen ook niet te dicht bij een warmtebron of in de volle zon.
- Was zonder zeep. Je kindje kan het beste badderen zonder zeep, omdat zeepproducten de huid kunnen irriteren.
- Korte nagels. Knip of vijl de nageltjes van je kindje kort. Door te krabben kan de jeuk juist erger worden.
- Volg het hitteplan. Bekijk het hitteplan voor baby’s en houd je hieraan. Zo zorg je ervoor dat je kleine in hete zomers koel blijft, voldoende vocht binnenkrijgt en de zomer gezond doorkomt.
- Check de temperatuur van je kind. Houd in de gaten of je kindje het niet te warm krijgt. Door in zijn nek te voelen, krijg je een goede indruk van zijn lichaamstemperatuur. Voelt de huid warm en klam aan, dan heeft hij het te warm.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app