Voorweeën: wat zijn het en hoe herken je ze?
Aan het einde van je zwangerschap bereidt je lichaam zich voor op de bevalling. Voorweeën laten je merken dat je baarmoeder zich klaarmaakt voor de geboorte van je kleine. Maar wat zijn het precies, vanaf wanneer krijg je er last van en wat kan je ertegen doen?
Samenvatting
- Voorweeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond zachter en korter wordt. Ze voorspellen niet hoe lang de bevalling nog op zich laat wachten.
- Voorweeën verschillen van ontsluitingsweeën. Ze houden korter aan en nemen niet toe in kracht en frequentie.
- Neem contact op met je verloskundige als de weeën pijnlijker worden, langer duren en elkaar sneller opvolgen. Verlies je veel bloed of verlies je vruchtwater? Bel dan ook even met je vroedvrouw of gynaecoloog.
Wat zijn voorweeën?
Voorweeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier. Het is een vorm van ‘oefenweeën’, net als harde buiken. Ze zijn pijnlijker dan harde buiken, die meer als een gespannen gevoel in je buik aanvoelen. Ook treden ze later in de zwangerschap op.
Voor ontsluiting zorgen voorweeën meestal nog niet. Alleen als je al eerder een kindje hebt gebaard, kunnen ze voor wat ontsluiting zorgen. Toch zijn ze nuttig: je lichaam maakt zich alvast klaar voor de bevalling.
Een voorwee zorgt er namelijk voor dat het weefsel van je baarmoedermond zachter en weker wordt. Ook stimuleren deze weeën het verstrijken van de baarmoedermond. Dat wil zeggen dat hij dunner, korter en platter wordt. Dit alles heeft als resultaat dat de baarmoedermond zich straks makkelijker opent en dat er ontsluiting kan ontstaan.
De slijmprop
Door de veranderingen in je baarmoedermond kan je de slijmprop verliezen. Deze sluit tijdens de zwangerschap je baarmoedermond af. Wanneer dit gebeurt, hoef je alleen de vroedvrouw of gynaecoloog te waarschuwen als:
- Dit meer dan twee weken voor de uitgerekende datum gebeurt.
- Je hierbij meer dan enkele theelepels bloed verliest. Een beetje bloedverlies is normaal.
Hoe herken je voorweeën?
Voorweeën kunnen voor pijn in je buik, rug en bovenbenen zorgen. Het zijn menstruatie-achtige krampen die onregelmatig komen. Ze houden kort aan, ongeveer dertig tot veertig seconden. Kenmerkend voor deze weeën is dat ze niet in pijnlijkheid en frequentie toenemen.
Soms is de pijn wel heftig. Hierdoor kan het moeilijk zijn om te herkennen wanneer je bevalling begint. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen voorweeën en ontsluitingsweeën, zoals je in onderstaande tabel kan zien.
Vanaf wanneer kan je voorweeën verwachten?
Tijdens het derde trimester van je zwangerschap kan je last krijgen van voorweeën. Soms voel je ze een aantal dagen, waarna je er weer een tijdje minder last van hebt. Tijdens de laatste weken van je zwangerschap zullen ze waarschijnlijk vaker voorkomen en langer duren. Voorweeën voorspellen niet wanneer je kleine zich aandient.
Vooral ’s nachts kunnen voorweeën opkomen. Je baarmoedermond is dan het meest actief. Weeën worden opgewekt door het hormoon oxytocine. Hoe meer ontspannen je bent, hoe meer oxytocine je lichaam aanmaakt. Ook tijdens het vrijen en na een orgasme maak je meer oxytocine aan, waardoor je ook op deze momenten voorweeën kan voelen.
Andere factoren die voorweeën kunnen uitlokken:
- Fysieke inspanning, zoals sporten of traplopen
- Bewegingen van je baby
- Een volle blaas
- Blaasontsteking
- Langere tijd koorts
Wat kan je doen tegen de pijn?
Voorweeën kunnen behoorlijk pijnlijk zijn, waardoor je misschien verkrampt. Toch is ontspanning juist tijdens de laatste weken van je zwangerschap belangrijk. Hoe uitgeruster je aan de bevalling begint, hoe beter. Wat kan je doen om de pijn te verminderen?
- Verzacht de pijn met warmte. Neem een warm bad, een warme douche of leg een kruik tegen je buik of rug.
- Ontspan. Laat je masseren, zorg voor een rustige ademhaling en probeer te ontspannen met een boek of je favoriete tv-serie.
- Gebruik paracetamol. Merk je dat je echt slaap tekort komt door de voorweeën? Neem dan voor het slapengaan paracetamol in.
- Doe overdag een dutje. Houden de voorweeën je ’s nachts wakker? Ga dan overdag een uurtje liggen, zodat je goed uitrust.
Wanneer neem je contact op met de verloskundige?
Worden de weeën steeds pijnlijker? En heb je een paar uur lang snel op elkaar volgende weeën die minimaal een minuut duren? Bel dan je vroedvrouw of gynaecoloog. De kans is aanwezig dat de voorweeën overgegaan zijn in ontsluitingsweeën.
Ook bij de volgende signalen kan je het beste contact opnemen met de vroedvrouw of gynaecoloog. Die kan dan onderzoeken wat er aan de hand is.
- Plotseling bloedverlies
- Vruchtwaterverlies
- Koorts
- Pijn bij het plassen
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app