Wasbare luiers: hoe werkt het?
De eerste jaren als ouder breng je veel tijd door tussen de luiers. Wegwerpluiers zijn voor veel ouders vanzelfsprekend, maar wasbare luiers worden steeds populairder. Hoe gebruik je ze? En welke soorten zijn er allemaal? Hier lees je alles wat je wilt weten over wasbare luiers.
Wat zijn wasbare luiers?
Wasbare luiers zijn herbruikbare luiers die je na gebruik wast. Ze zijn er in veel verschillende soorten. Ze kunnen van elkaar verschillen in:
- Materiaal. Meestal zijn deze luiers van katoen, maar tegenwoordig zijn er ook wasbare luiers van polyester, rayon, hennep en bamboe op de markt.
- Type. Er zijn verschillende merken die elk diverse soorten verkopen. Zo heb je all-in-one luiers, pocketluiers en luiers met een aparte inlegger, ook wel een booster genoemd (all-in-two). Er zijn ook tweedelige luiers, met een voorgevormd binnenbroekje met overbroekje.
- Sluiting. Er bestaan luiers met klittenband, met drukknoopjes of met elastische zijkanten, zoals bij een luierbroekje. Vaak hebben ze een opening of kliksysteem voor een inlegger.
- Draagcomfort. Wasbare luiers zijn waterdicht en comfortabel om te dragen. Ze sluiten nauw aan op het lijfje van je baby en bevatten geen chemicaliën.
- Stijl. Naast alle praktische varianten kan je ook nog kiezen uit oneindig veel vrolijke kleuren en printjes.
Startpakket
Wil je beginnen met wasbare luiers? Dan is het goed om de volgende zaken in huis te halen:
- Wasbare luiers. Het algemene advies is om minimaal 24 luiers te kopen. Zo heb je voldoende in huis en hoef je gemiddeld maar om de drie dagen te wassen.
- Inleggers/boosters. Bij de meeste luiers kan je inleggers gebruiken om urine en ontlasting beter op te vangen. Je kan ook meerdere inleggers per luier gebruiken, bijvoorbeeld voor de nacht of als je merkt dat je kindje vaak doorlekt.
- Wasmand of emmer. Je hoeft niet per se een luieremmer te kopen. Je kan ook kiezen voor een (aparte) wasmand. Wel is het handig als deze waterdicht is, aangezien de luiers na gebruik nat zijn. Gebruik je inlegvellen? Dan kan je op of naast de verschoningstafel een afsluitbare emmer (met zak) zetten waar je de vieze vellen in stopt.
- Wasnet. Met een wasnet kun je de luiers eenvoudig uit de emmer halen en in de wasmachine stoppen. Zo hoef je niet alle luiers weer vast te pakken. Het wasnet blijft open, de luiers komen er in de was vanzelf uit. Deze zakjes worden vaak meegeleverd als je een pakket luiers koopt.
- Inlegvellen. Alle wasbare luiers zijn absorberend en de meeste kunnen zelfs de ergste explosieluier opvangen. Het kan fijn zijn om met wasbare luiers gebruik te maken van een inlegvel. Dit is een soort stevig papier wat je in de luier plaatst en wat vocht doorlaat maar ontlasting opvangt. Zo blijft de wasbare luier zelf zo goed als proper en gooi je de (vaste) ontlasting met het papier weg.
Hoe verschonen met wasbare luiers?
Met wasbare luiers verschoon je je kleine ongeveer net zo vaak en op een vergelijkbare manier als met wegwerpluiers. Deze luier gooi je alleen na het verschonen niet in de prullenbak (of luieremmer), maar in de wasmand.
Een ander verschil zit hem in het omdoen: de wasbare luier hoeft niet zo strak te zitten als een wegwerpluier omdat het een elastiek heeft. Ook moet je bij wasbare luiers de randen naar binnen vouwen om lekken te voorkomen, en niet naar buiten (zoals met wegwerpluiers).
Onderweg meenemen
Als je op pad gaat met je baby, is de kans groot dat je hem onderweg moet verschonen. Daarbij zijn wegwerpluiers gemakkelijk: na het verschonen gooi je de luier weg. Met wasbare luiers moet je er rekening mee houden dat je ze na het verschonen weer mee moet nemen.
Dit is makkelijk op te lossen door voor vertrek een inlegvel te gebruiken. Daarnaast is het handig om een waterdichte tas, ook wel ‘wetbag’ genoemd, mee te nemen. Hier kan je na het verschonen de natte luier in bewaren.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Wasbare luiers wassen
Afhankelijk van wat je prettig vindt, kan je de luiers apart of samen met ander wasgoed wassen. Het is aan te raden om op 60 graden te wassen omdat je vanaf die temperatuur bacteriën onschadelijk maakt. Gebruik liever geen wasverzachter als je wasbare luiers gebruikt. Hierdoor nemen ze minder vocht op.
Het is aan te raden om een gevuld wasnet eens per twee a drie dagen in de wasmachine te doen. Heb je veel luiers met ontlasting? Dan is het handig om wat vaker te wassen. Dit is ook afhankelijk van hoeveel luiers je gekocht hebt.
De meeste luiers kunnen in de droger (op de koudste stand). Nog beter is om ze uit te hangen, omdat ze dan minder snel slijten. Hang de luier niet in de lengte op, maar omgeklapt over de waslijn. Dit is beter voor het elastiek.
TIP: Let op dat je wegwerpinlegvellen nooit door het toilet spoelt, ook al staat het op de verpakking dat het wel kan. Ze kunnen namelijk nog steeds je leidingen verstoppen. Er zijn ook wasbare inlegvellen, voor als je liever helemaal geen luierafval produceert.
Welke maat?
Veel merken hebben one size fits all luiers die je kan afstellen door middel van drukknoopjes en elastiek. Deze luiers groeien op deze manier met je kindje mee. Hierdoor kan je ze gebruiken totdat je kleine zindelijk is. Andere luiermerken hebben twee of drie maten luiers. Vaak zijn ook deze te verstellen met knoopjes.
Om te bepalen welk type luier voor jouw baby het beste is, kan je je (op diverse plekken) laten informeren door experts. Je kan ook van verschillende luiers één exemplaar bestellen, of een proefpakket kopen. Dit bestaat vaak uit een of twee wasbare luiers van verschillende soorten. Bij de meeste verkooppunten kan je ook om advies vragen. Heb je eenmaal een fijne luier gevonden? Dan kom je daar de hele luiertijd mee door.
Wasbare luiers versus wegwerpluiers
Wasbare luiers hebben verschillende voordelen ten opzichte van wegwerpluiers:
- Ze zijn beter voor het milieu
- Ze zijn voordeliger in aanschaf
- De kans is groot dat je kindje sneller zindelijk is
- Je hebt altijd luiers in huis
- Ze zijn vriendelijker voor babybilletjes
TIP: wil je graag meer informatie over wasbare luiers? Maak dan gebruik van een van webshops of consulenten die jou gratis advies kunnen geven.
Auteur Laura Miller-Sijm