Een voorwerp in de neus of het oor van je kind: wat te doen?
Je peuter begint de wereld om zich heen steeds meer te ontdekken. Dit levert mooie momenten op, maar soms ook moeilijke. Voor je het weet, heeft hij een voorwerp in zijn neus of oor gestopt. Wat kan je doen om het eruit te halen?
Voorwerp in neus
De wereld ontdekken hoort bij de ontwikkeling van je peuter. Ziet je kindje iets dat in zijn neus past? Dan kan hij zomaar nieuwsgierig zijn naar wat er gebeurt als hij dit in zijn neus stopt. Vooral kleine, ronde voorwerpen belanden snel in de neus van je kindje. Denk aan een kraal, erwt, pinda, legoblokje of een propje papier.
Een voorwerp in de neus van je kind kan erg vervelend voor hem zijn. Het kan voor pijn zorgen en hem een angstig gevoel geven. Soms
maakt het ademen door de neus moeilijker, waardoor je kindje zich benauwd kan voelen. Blijft het voorwerp lang in zijn neus zitten? Dan kan het na een tijdje een ontsteking veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat het voorwerp er meteen uit gehaald wordt.
Hoe merk je dat er iets in de neus zit?
Soms heb je gelijk door dat er een voorwerp in de neus van je kind verdwenen is. Bijvoorbeeld omdat je het hem nog net ziet doen of omdat hij hard begint te huilen. Toch merk je het niet altijd gelijk. Soms is het voorwerp zo klein, dat je kindje er niet meteen last van heeft. Ook durft hij misschien niet snel toe te geven dat hij iets zijn neus gestopt heeft. Aan de volgende punten kan je merken dat je kind iets in zijn neus heeft:
- Hij ademt moeilijker door zijn neus of ademhalen maakt geluid.
- Zijn neus wordt dikker.
- Je kindje zit telkens te neuspeuteren.
- Hij krijgt een bloedneus.
- Zijn neus zit aan één kant verstopt of hij krijgt juist een loopneus.
- Zijn snot begint te stinken en krijgt een gele of groene kleur.
Wat te doen bij voorwerp in neus?
Heeft je peuter iets in zijn neus gestopt? Raak dan niet in paniek, maar blijf rustig. Als je kindje merkt dat jij rustig bent, zal hij ook eerder rustig blijven. Doe het volgende:
- Door de mond ademen. Wanneer je kind een voorwerp in zijn neus heeft, is dit niet meteen gevaarlijk. Hij kan namelijk nog door zijn mond ademhalen. Vraag hem om dit te doen.
- Niet neus peuteren. De kans is groot dat je kindje in zijn neus wil peuteren als er iets in zit. Toch is het belangrijk dat je erop let hij dit niet doet. Hij zou het voorwerp nog verder naar achteren kunnen duwen.
- Neus snuiten. Heeft je kind het neus snuiten onder de knie? Druk dan het vrije neusgat dicht en vraag hem om zijn neus te snuiten. De kans is groot dat het voorwerp uit zijn neus vliegt.
- In de mond blazen. Kan je kindje zijn neus nog niet snuiten? Druk dan het niet-verstopte neusgat dicht en plaats je mond over die van je kind. Blaas kort en krachtig in de mond van je kind. De lucht gaat door de neus van je kind naar buiten. De druk van de lucht kan helpen om het voorwerp uit de neus te krijgen.
Voorwerp in oor
Ook bij een voorwerp in het oor is het belangrijk dat dit verwijderd wordt. Zit het voorwerp niet zo diep en is het trommelvlies van je kind niet beschadigd? Dan is er weinig risico. Toch is het ook dan belangrijk dat het voorwerp eruit gehaald wordt.
Komt het voorwerp diep in het oor van je kind te zitten? Dan kan het zijn trommelvlies beschadigen. Een gescheurd trommelvlies kan ernstige gevolgen hebben. Er kan gemakkelijk schade aan de gehoorbeentjes ontstaan, wat blijvend gehoorverlies kan veroorzaken. Ook is de kans op een ontsteking bij een kapot trommelvlies hoger en kan het erg pijnlijk zijn. Als de huisarts vermoedt dat het trommelvlies gescheurd is, verwijst hij of zij jullie door naar een NKO-arts.
Hoe merk je dat er iets in het oor zit?
De volgende punten kunnen erop wijzen dat je kindje iets in zijn oor heeft gestopt:
- Je kind klaagt dat hij minder hoort of een ruis hoort.
- Hij heeft oorpijn.
- Je kind zit veel in of aan zijn oor.
- Er komt vocht of bloedt uit zijn oor.
Wat te doen bij voorwerp in oor?
Vermoed je dat je kind iets in zijn oor heeft gestopt? Of is er een insect in terechtkomen? Dan kan je het volgende proberen:
- Hoofd schuin houden. Laat je kindje zijn hoofd schuin houden, met het verstopte oor naar de grond. Beweeg voorzichtig zijn oorschelp heen en weer. Dit kan helpen om het voorwerp eruit te laten vallen.
- Water druppelen. Zit er een insect in het oor van je kind? Druppel dan wat lauw water in zijn oor. Hierdoor bestaat de kans dat het insect eruit kruipt. Gebruik geen koud water. Dit zorgt voor een temperatuurverschil tussen beide oren, wat je kind duizelig kan maken.
Wat kan je beter niet doen?
Wanneer je kind iets in zijn neus of oor heeft, wil je het er waarschijnlijk zo snel mogelijk uit halen. Toch is het belangrijk dat je hierbij geen wattenstaafje of pincet gebruikt. Ga ook niet met je vingers peuteren om het eruit proberen te krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat je het voorwerp juist dieper in de neus of gehoorgang duwt. Ook kan je zijn neus of oor hiermee beschadigen.
Wanneer naar de huisarts?
Lukt het je niet om het voorwerp uit de neus of het oor van je kind te halen? Dan is het verstandig om naar de huisarts of huisartsenpost te gaan. Een huisarts heeft speciale instrumenten waarmee hij of zij het voorwerp kan verwijderen. Als het nodig is, wordt de neus van je kindje hierbij verdoofd. Ga ook in de volgende situaties naar je huisarts:
- Het voorwerp is een batterij. In een batterij zitten gevaarlijke stoffen die bijtend en giftig zijn. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld de neusslijmvliezen, luchtwegen en het trommelvlies beschadigen. Neem daarom meteen contact op met je huisarts als je kind een batterij in zijn neus of oor heeft.
- De neus blijft bloeden. Soms veroorzaakt een voorwerp in de neus een bloedneus. Vaak gaat deze vanzelf over. Is het bloeden na tien minuten nog niet gestopt? Neem dan contact op met je huisarts.
- Je weet niet zeker of het weg is. Klaagt je kindje nog steeds over een kriebel of pijn? En weet je niet zeker of alles verwijderd is? Ga dan even langs de huisarts, zodat deze het kan controleren.
Tips om een voorwerp in de neus te voorkomen
De volgende tips kunnen je helpen om een voorwerp in de neus of het oor van je kind te voorkomen:
- Leg uit dat het niet de bedoeling is. Zie je dat je kind iets in zijn neus wil stoppen? Leg hem dan uit dat dit gevaarlijk kan zijn. Zijn neus is bedoeld om mee te ruiken en ademen en niet om dingen in te stoppen.
- Zorg voor een veilige omgeving. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Probeer er daarom voor te zorgen dat de omgeving van je kindje zo veilig mogelijk is. Leg batterijen en andere kleine onderdelen op een plek waar hij niet bij kan.
- Let op de veiligheid van speelgoed. Heeft je peuter nieuw speelgoed? Let er dan op dat dit geschikt is voor zijn leeftijd. Controleer daarnaast of het stevig is en of er geen losse onderdelen aan zitten. Een knuffel waarin piepschuimbolletjes zitten, kan je ook beter vermijden. Als deze kapot gaat, kan je kind de bolletjes in zijn neus of oor stoppen.
- Blijf erbij tijdens knutselen. Wanneer je kindje met kleine onderdelen knutselt, is het belangrijk om in de buurt te blijven. Moet je toch even naar een andere ruimte? Leg de kleine knutselspullen dan op een plek waar je kindje niet bij kan.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app