Baby bellen blazen: waarom doet je baby dit?
Heb jij je baby al zien bellen blazen met zijn lippen? Je vraagt je misschien af waarom hij dit doet. Het ziet er namelijk niet alleen schattig uit. Bellen blazen, of blowing raspberries, heeft ook een doel. Welk doel is dit en wanneer kan je die pruttelende belletjes verwachten?
Bellen blazen baby
Het is een grappig gezicht wanneer je baby gaat bellen blazen. Hij maakt een kirrend, pruttelend of blazend geluid terwijl hij zijn lippen tuit en blaast. Daarbij verschijnen trosjes kleine spuugbellen op zijn lippen. De Engelsen noemen dit blowing raspberries (frambozen blazen), omdat de trosjes lijken op dit fruit. Je baby kan hier minuten achter elkaar mee doorgaan en kan daarbij flink kwijlen.
Waarom blaast je baby bellen?
Blowing raspberries is een nuttige bezigheid voor je baby. Er zijn verschillende redenen waarom hij dit doet.
Stem ontdekken
Je baby blaast bellen om te testen wat zijn lippen, tong en mond allemaal kunnen. Hij ziet bij jou dat er verschillende geluiden ontstaan wanneer jij deze lichaamsdelen beweegt. Dat wil hij ook proberen. Door belletjes te blazen oefent hij met zijn mond, stem en volume. Hij leert hoe hij zijn stem kan gebruiken en hoe zijn lippen en tong hem helpen om verschillende geluiden te maken.
Mondspieren trainen
Ook leert hij hoe hij zijn lippen los van zijn tong en kaak kan bewegen. Bij dit alles traint hij de spieren die hij straks nodig heeft om te kunnen brabbelen en praten. Ook voor het eten met een lepel, drinken uit een glas en eten van grover vast voedsel is dit een goede oefening. Blowing raspberries is dus een nuttige work-out én een eerste stap in de taalontwikkeling van je baby.
Sociaal gedrag
Maar dat is niet het enige. Je baby blaast ook bellen omdat hij op deze manier met jou kan ‘praten’. Jij reageert er waarschijnlijk op door te lachen of tegen hem te babbelen. Dat vindt hij fijn en moedigt hem aan om het nog eens te doen. Hij leert dat zijn acties voor reacties zorgen en zo zijn jullie samen ‘in gesprek’.
Groeiende speekselklieren
Er is ook een lichamelijke oorzaak voor het bellen blazen. De speekselklieren van je baby ontwikkelen zich namelijk hard in deze fase. Daardoor maakt hij meer speeksel aan. De grotere hoeveelheid speeksel is nodig om vast voedsel zachter te maken en eten gemakkelijker te verteren. Ook beschermt het speeksel de eerste tanden van je baby. En wat overblijft? Dat komt naar buiten pruttelen in belletjes.
Pure lol
Tot slot vindt je baby bellen blazen ook gewoon leuk. Het geeft een grappig kriebelend gevoel op zijn lippen en dat vindt hij grappig. Leerzaam vermaak dus.
Wanneer begint je baby met bellen blazen?
Je baby begint meestal met bellen blazen als hij tussen de 4 en 7 maanden oud is. Sommige baby’s beginnen er eerder mee en blazen al belletjes rond de 3 maanden.
Er zijn ook baby’s die het helemaal niet doen. Zij slaan blowing raspberries over, net zoals sommige baby’s het kruipen overslaan en meteen gaan stappen. Dit hoeft geen probleem te zijn. Bellen blazen is een mooie stap in de taalontwikkeling, maar het is niet onmisbaar. Maak je je toch zorgen over de taalontwikkeling van je baby? Bespreek dit dan bij Kind en Gezin of bij de huisarts.
Baby bellen blazen en taalontwikkeling
Bellen blazen helpt je baby in de ontwikkeling van spraak en taal. In dezelfde fase dat je baby bellen blaast, kan je meer gedrag zien dat past bij de taalontwikkeling. Denk daarbij aan de volgende dingen:
- Veel kwijlen.
- Brabbelende geluiden maken en klanken zoals ‘bah’, ‘dah’ en ‘geh’.
- Begrijpen wat je met sommige woorden bedoelt, bijvoorbeeld ‘bad’.
- Geluid gebruiken om aandacht te vragen of aan te geven hoe hij zich voelt.
Samen met je baby bellen blazen
Gaat je baby bellen blazen? Doe dan enthousiast mee. Het is een mooie manier om contact te hebben met elkaar. Je kan op een grappige manier een gezellig gesprekje hebben met je baby. Dit moedigt je kindje aan om het bewegen van zijn mond, lippen en tong nog meer te oefenen.
Meer manieren om de taalontwikkeling te helpen
Samen bellen blazen is één manier om je baby te helpen bij zijn taalontwikkeling. Er zijn nog meer manieren om op een speelse manier samen te oefenen. De volgende dingen kan je ook doen om je baby met taal te laten kennismaken.
- Geluiden herhalen. Doe de geluiden die je baby maakt na. Hij leert hier veel van en zo doe je alsof je in gesprek bent samen.
- Liedjes zingen. Zing eens op verschillende manieren (hard/zacht, snel/langzaam, hoge stem/lage stem) voor je kindje. Het is reuze interessant voor hem om woorden op verschillende manieren te horen. Ook luistert hij graag naar jouw gezang.
- Voorlezen. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Natuurlijk begrijpt je baby nog niets van verhalen, maar het luisteren naar jouw stem is fijn. Ook maakt hij al kennis met een hoop woorden.
- Gekke geluiden maken. Laat je baby gerust horen wat jij allemaal met je mond, tong en lippen kan. Klak bijvoorbeeld met je tong of maak andere gekke geluiden. Je baby zal het uitkraaien van plezier.
- Klanken en woorden herhalen. Herhaling is heel belangrijk als het gaat om taal. Herhaal klanken die hij maakt, vertel vaak dezelfde dingen en benoem de dingen in jullie leven regelmatig. Zo leert hij woorden sneller herkennen.
- Praten, praten, praten. Praat gerust de hele dag tegen je baby. Vertel wat je doet, stel hem vragen, antwoord zelf en beschrijf wat je ziet en hoort. Door veel taal te horen, leert je baby het sneller.
Wist je dat…?
Baby’s die bellen blazen hebben vaak een snellere taalspurt dan baby’s die dit niet doen. Dit blijkt uit een Brits onderzoek van psychologen.
Bellen blazen als alarmsignaal
Heel soms kan het bellen blazen van je baby een reden zijn voor ongerustheid. Wanneer je baby dit al in de eerste dagen of weken na de geboorte doet, klopt er iets niet. Een pasgeboren baby hoort dit namelijk nog niet te doen. Is dit wel zo, dan kan dit wijzen op een afgesloten slokdarm. De melk kan dan niet naar de maag. Vaak merk je meer aan je kindje, zoals veel kwijlen, verslikken en niet kunnen drinken. Een operatie kan dit probleem oplossen.
Auteur Lauri Hanewinckel