Vader geeft baby fles die is opgewarmd in flessenwarmer

Met een flessenwarmer kan je makkelijk en veilig een fles voor je baby opwarmen. Welke soorten zijn er? En heb je hem echt nodig of kan je ook zonder?

Wat is een flessenwarmer?

Een flessenwarmer is een apparaat waarmee je flesjes borstvoeding of kunstvoeding kan opwarmen. Het is belangrijk dat melk opwarmen op een veilige manier gebeurt, zodat de melk niet te warm wordt. Een flessenwarmer helpt je hierbij en voorkomt oververhitting. Je zet de fles in het apparaat. Daarna zorgt kokend water of stoom ervoor dat de melk tot de juiste temperatuur opwarmt.

De meeste flessenwarmers gebruik je op de manier die hieronder beschreven staat. Dit kan per apparaat verschillen. Kijk daarom in de gebruiksaanwijzing hoe die van jou precies werkt.

  • Doe een beetje water in de flessenwarmer.
  • Zet de fles erin.
  • Stel in tot welke temperatuur je de melk wil verwarmen. Houd hierbij 30 tot 37 ºC aan, zodat de melk niet te warm wordt. Bij sommige warmers stel je geen temperatuur in, maar het aantal milliliter dat je wil verwarmen.
  • Druk op de knop en wacht tot de flessenwarmer klaar is.
  • Controleer de temperatuur van de melk door een beetje melk op de binnenkant van je pols te druppelen.

Wanneer gebruik je een flessenwarmer?

Een flessenwarmer kan een handig apparaat zijn als je flesvoeding geeft. Omdat je het apparaat kan instellen, hoef je niet erbij te blijven tijdens het opwarmen. Terwijl het flesje gemaakt wordt, kan je ondertussen andere dingen doen. Bijvoorbeeld je baby uit bed halen of de luier verschonen.

Ook als je borstvoeding geeft kan het fijn zijn om er één in huis te hebben. Je moedermelk wordt dan nooit te heet tijdens het verwarmen. Wil je ingevroren melk ontdooien? Veel flessenwarmers hebben een ontdooistand waarmee je dit snel en makkelijk kan doen.

Soorten flessenwarmers

Wat de beste flessenwarmer is, verschilt per persoon. Het hangt namelijk af van waar je hem voor wil gebruiken. Bij het kopen van dit apparaat is het goed om te letten op extra functies. Veel flessenwarmers kunnen niet alleen melk opwarmen, maar hebben ook andere mogelijkheden. Denk aan de volgende:

  • Warmhoudfunctie
  • Ontdooistand
  • Mogelijkheid tot steriliseren
  • Potjes babyvoeding opwarmen

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van modellen die veel verkocht worden.

Dr. Browns
Dr. Brown's

Flessenwarmer met sterilisator

Het is belangrijk om flessen goed proper te maken. Zo voorkom je dat je baby vervelende bacteriën binnenkrijgt. Dit is vooral belangrijk als je kindje te vroeg geboren is of ziek is. Met een flessenwarmer met sterilisator maak je de flessen snel en makkelijk schoon.

Alecto
Alecto

Flessenwarmer auto

Wil je onderweg flesjes kunnen opwarmen? Dan is een speciale flessenwarmer voor in de auto prettig. Hier zit een autostekker bij. Dit zorgt ervoor dat je de fles niet alleen thuis, maar ook in de auto kan opwarmen. Handig tijdens een dagje weg of onderweg naar je vakantieadres.

NUK flessenwarmer
NUK

Babyvoedingwarmer

Als je baby toe is aan vaste voeding, is het fijn om een apparaat te hebben waarmee je ook de babyvoeding makkelijk kan opwarmen. Veel flessenwarmers hebben deze mogelijkheid.

Baby Brezza
Baby Brezza

Volautomatische flessenwarmer

Geef je kunstvoeding en ben je op zoek naar zoveel mogelijk gemak? Dan is een volautomatisch apparaat de beste flessenwarmer voor jou. Deze heeft een waterreservoir en een poederopslag. Hierdoor hoef je niet zelf water en melkpoeder af te meten. Het nadeel is dat deze apparaten meestal een stuk duurder zijn.

Béaba flessenwarmer
Béaba

Melkverwarmer

Sommige apparaten gebruik je niet door er een flesje in te zetten. In plaats daarvan werken ze als een soort melkopschuimer. Je doet de poedermelk of (ontdooide) moedermelk in een kannetje, waarna het apparaat de melk opwarmt. Het voordeel van een melkverwarmer is dat de melk tijdens het opwarmen wordt gemixt. Hierdoor kunnen geen hotspots ontstaan. Het nadeel is dat je de melk na het opwarmen moet overgieten in de fles.

Nodig of onnodig?

Een flessenwarmer is handig, maar het is geen must have. Je kan een fles ook op andere manieren opwarmen:

  • In een pot of bakje met warm water. Gebruik je geen flessenwarmer? Dan is dit de veiligste manier om melk op te warmen. Zorg ervoor dat het water tussen de 30 en 37 ºC is. Hierdoor warmt de melk rustig op, zonder dat hij te heet wordt. Deze manier duurt vaak langer en is daarom niet fijn als je baby om eten schreeuwt.
  • In de microgolf. Melk in de microgolf opwarmen, gaat snel. Het nadeel is dat er gemakkelijk hotspots ontstaan. Op sommige plekken wordt de melk heel heet. Je kindje kan hier zijn mond aan branden. Zet de microgolf daarom op maximaal 600 watt en draai de fles tussendoor en aan het einde regelmatig om. Zo maak je de kans op hotspots kleiner.

Twijfel je of je een flessenwarmer moet kopen? Vraag dan eens rond in je omgeving of op het 24Baby-forum naar ervaringen van andere ouders. Misschien kan je er één lenen of goedkoop overnemen, zodat je het apparaat voor een kleine prijs kan proberen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app