Relaxine: wat doet dit zwangerschapshormoon?
Relaxine is één van de zwangerschapshormonen. Dit hormoon is minder bekend dan oxytocine, oestrogeen en progesteron. Toch speelt het een belangrijke rol bij je zwangerschap. Het hormoon maakt bijvoorbeeld de baring van je baby makkelijker. Hoe zit dit en wat doet relaxine precies?
Wat is relaxine?
Relaxine is een zwangerschapshormoon. Het zorgt er tijdens je zwangerschap voor dat de banden en gewrichten in en rondom je bekken verslappen en zachter worden. Het hormoon wordt aangemaakt door het gele lichaam. Dit is het lege eiblaasje (de follikel) dat achterblijft in je eierstok na de eisprong. Anders dan bij de andere zwangerschapshormonen, zoals oestrogeen, progestoron, hCG en prolactine, is over relaxine nog weinig bekend.
Het valt je misschien op dat in het woord relaxine het woord relax zit. Dit betekent ‘ontspannen’ of ‘verslappen’. Relaxine is dan ook een hormoon dat sommige delen van je lichaam ‘ontspant’ tijdens je zwangerschap en bevalling. Klinkt dat niet goed? Toch kan de ‘ontspanning’ die ontstaat door relaxine ook zorgen voor klachten.
Relaxine en zwanger zijn
Al voordat je zwanger wordt, speelt relaxine een grote rol. Als je een eisprong hebt, stijgt het niveau van relaxine namelijk al in je lichaam. Dit helpt je baarmoedermond om zich voor te bereiden op een zwangerschap. Komt er geen bevruchting? Dan daalt het niveau van relaxine weer.
Als je wel zwanger wordt, dan begint het hormoon in het eerste trimester gelijk te stijgen. Vóór je zwangerschap en in de eerste zwangerschapsweken zorgt het gele lichaam voor de aanmaak van relaxine. Daarna nemen je baarmoederslijmvlies en de placenta deze taak over. In het eerste en tweede trimester is het niveau van relaxine het hoogst. In het derde trimester is het niveau relaxine lager, maar vlak voor de bevalling is er weer een grote stijging.
Wat doet relaxine?
Relaxine werkt samen met de andere zwangerschapshormonen. Hierdoor heeft het verschillende effecten. Dit is wat relaxine doet tijdens je zwangerschap:
- Het maakt je gewrichten weker, vooral die in en rondom je bekken en laag in de rug.
- Het zorgt ervoor dat steun gevende banden van je gewrichten in ditzelfde gebied verslappen.
- Het maakt de baarmoederhals langer en zachter als voorbereiding op je bevalling.
- Het remt het samentrekken van de baarmoeder tot vlak voor de bevalling. Dit voorkomt vroeggeboorte.
- Het zorgt ervoor dat de spieren van je bekkenbodem wat meer in een ontspannen stand komen voor je bevalling.
Op deze manier maakt je lichaam ruimte voor je kleine die er straks langs moet. Dit helpt jou om je baby makkelijker ter wereld te brengen. Fijn voor jou én je kindje.
Relaxine tijdens de bevalling
Vlak voor je bevalling maakt je lichaam meer relaxine aan. Waarschijnlijk helpt dit hormoon daarom, net als oxytocine, bij het opwekken van je bevalling.
Relaxine helpt ook mee bij een goede voorbereiding op je bevalling. Tijdens je bevalling zijn je banden en je gewrichten slapper en weker dan ze ooit zullen zijn. Dit geeft veel extra beweeglijkheid in je bekken. Als je bekken soepeler en beweeglijker is, gaat je baby makkelijker door het geboortekanaal. Zo helpt de natuur jou om de baring van je baby makkelijker te maken. Een superhormoon, toch?
Is je kleine geboren is en zit de bevalling erop? Dan daalt de hoeveelheid relaxine in je lichaam weer. Het is dan weer evenveel als de hoeveelheid van voor je zwangerschap.
Wist je dat...?
Moeders van tweelingen hebben een hoger niveau relaxine in hun lichaam dan moeders van eenlingen.
Relaxine en klachten
Ondanks de grote voordelen van relaxine kunnen er ook nadelen zijn. Relaxine kan namelijk ook zorgen voor klachten. Dit komt vooral voor wanneer de banden en gewrichten in en rondom je bekken té week worden. Daardoor wordt het bekken té beweeglijk, waardoor je je wiebelig en uit balans kan voelen. Soms kan het hormoon zelfs ervoor zorgen dat banden overbelast raken of beschadigen.
Als je last hebt van dit soort klachten, dan noem je dat bekkeninstabiliteit. Naast een instabiel gevoel, kan je last hebben van de volgende klachten:
- Bekkenpijn
- Pijn rond het schaambeen
- Pijn in je liezen en vagina
- Pijn in de onderrug of rond je stuitje en billen
- Stijfheid als je wakker wordt
- Pijn bij het lopen of bewegen
- ‘Waggelen’
- Vermoeidheid
Relaxine en sporten
Wil jij sporten tijdens en na je zwangerschap? Dat is een goed idee. Sporten is gezond en ook tijdens je zwangerschap is het belangrijk om in beweging te blijven. Zo houd je je lijf fit. Wel is het slim om het voorzichtig aan te pakken. Doordat je gewrichten wat slapper zijn, ben je gevoeliger voor blessures. Zeker als je je gewrichten lang en zwaar belast. Let hierop bij het kiezen van een sport tijdens je zwangerschap. Wandelen, zwemmen, fietsen en zwangerschapsyoga zijn goede sporten als je zwanger bent.
Wil je toch wat actiever sporten? Pas dan bijvoorbeeld op met het zetten van grote passen, zoals bij lunges. Ook is het slim om oefeningen te vermijden waarbij je lichaam grote ‘schokken’ moet opvangen. Denk hierbij aan jumping jacks, maar ook aan lopen. Dit geeft namelijk grote druk op de slappe gewrichten van het bekken en de rug. En dat kan voor klachten zorgen.
Wanneer de dokter bellen?
De klachten die je kan krijgen van relaxine gaan meestal vanzelf weer over. Als je kleine geboren is, daalt de hoeveelheid relaxine in je lichaam namelijk weer.
Hoewel je klachten vanzelf weer minder worden, kunnen ze wel erg vervelend zijn en lang aanhouden. Heb je veel last? Of blijven de klachten na je bevalling aanhouden? Vraag dan je huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw om advies. Je kan ook meteen contact opnemen met een bekkenbodemkine. Deze kine is gespecialiseerd in bekken(bodem)klachten en kan je vaak goed helpen. Ook als er tijdens het sporten iets is gebeurd waardoor je veel last hebt, is dit slim.
Auteur Eline de Wit
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app