Moeder speelt babyspelletjes met haar baby van 0 maanden in haar armen

Spelen met je baby is een leuke manier van contact maken met elkaar. Alleen, hoe speel je met een pasgeboren baby die vooral slaapt, drinkt, kakt en ligt? Deze babyspelletjes voor je baby van 0 maanden geven je inspiratie.

Hoe spelen met je baby van 0 maanden oud?

Een pasgeboren babydoet nog niet veel anders dan drinken, slapen, luiers vullen en een beetje rondkijken. Echt samen spelen is er nog niet bij. Je baby wil wel graag veel bij je zijn. Vaak knuffelen en huid-op-huidcontact is in de eerste maanden daarom extra fijn en belangrijk. Hier kan je ook een speelse draai aan geven.

Samen spelen is gezellig, maar ook nuttig. Je baby leert er veel van. Het helpt de sociale ontwikkeling vooruit en zorgt ervoor dat sommige motorische skills getraind worden. Denk bijvoorbeeld aan tummy time, waarmee je kleine bijna alle spieren traint. Samen babyspelletjes doen versterkt ook jullie band. Genoeg redenen dus om je te laten inspireren door de volgende spelletjes.

Babyspelletjes 0 maanden

1. Knuffelbeertjes

In de eerste maand ben je nog druk bezig om elkaar te leren kennen. Huid-op-huidcontact helpt hierbij en maakt de hechting tussen jullie sterker. Maak daarom regelmatig tijd voor knuffelsessies. Niet alleen voor jou, maar ook voor je partner is het prettig om dit veel te doen. Knuffel elkaar uitgebreid als echte knuffelbeertjes en geniet van de zachte babyhuid.
Goed voor: hechting tussen jou en je baby, veilig en vertrouwd gevoel, ontspanning

2. Oogappels

Je baby kan na de geboorte nog niet goed zien. De ogen ontwikkelen zich het komende jaar nog door. Je kleine ziet nu tussen de 20 en 30 cm scherp. Op een speelse manier kan je die ontwikkeling helpen. Zo train je de ogen van je kindje.

Houd je baby vlak voor je, op zo’n 25 cm afstand. Daarna beweeg je je gezicht langzaam heen en weer. Je kleine kijkt graag naar je en zal proberen je gezicht in de gaten te houden. Maak het nog gezelliger door erbij te kletsen. Misschien proberen die schattige babyogen je wel te volgen? De kans is groot dat dit pas lukt over een aantal weken, maar dat is niet erg. Samen oefenen door in elkaars ogen te verdrinken is geen straf.
Goed voor: Ontwikkeling van het zicht en de oogspieren van je baby, communicatie

3. Rondleiding door het huis

Je baby geniet ervan om dicht bij jou te zijn en doet niks liever dan in je armen liggen. Toch trekken nieuwe dingen ook de aandacht. Je kindje wordt langzaam nieuwsgierig naar de wereld om zich heen. Neem je baby daarom op je arm en geef een rondleiding door jullie huis. Ga alle kamers langs en vertel waar jullie zijn en wat je ziet. Je kleine kan nog niet alles zien, maar het rondlopen en luisteren naar jouw stem zorgen ervoor dat je baby rustig wordt en geniet.
Goed voor: hechting tussen jou en je baby, ontspanning

Vader doet het babyspelletje rondleiding door het huis met zijn baby van 0 maanden in armen

4. Slowmotionshow

Je jonge baby vindt het interessant om te kijken naar bewegende dingen met verschillende kleuren. Nog niet alle kleuren zijn al zichtbaar, maar je kleine ontdekker ziet wel contrasten. Laat je kindje liggen in de box of op een speelkleed en beweeg verschillende speeltjes of voorwerpen heen en weer. Zorg daarbij dat je baby ze kan zien. Gebruik bijvoorbeeld een knuffeltje, rammelaar, stuk fruit, sleutel en een fopspeen.

Doe dit wel langzaam, want snelle bewegingen zijn nog moeilijk te volgen. Op deze leeftijd kan je baby zelf nog geen voorwerpen zoeken met de ogen. Uit het oog is dus echt uit de gedachte. Wil je er een complete show van maken? Zing er dan kinderliedjes bij.
Goed voor: ontwikkeling van de ogen

5. Verhalenverteller

Wie geniet er niet van een goed verhaal? Het lijkt misschien vroeg, maar je baby luistert nu al graag naar jouw verhalen. Laat je fantasie de vrije loop en verzin een mooi verhaal voor je baby of vertel over jullie familie, je dag of jullie huis. Je baby zal nog niet veel begrijpen van wat je vertelt, maar geniet wel volop van het luisteren naar je stem. Die was namelijk al in de baarmoeder te horen en is dus vertrouwd. Wees niet verrast als je kleine in slaap valt bij je verhaal. Je bent echt niet saai, maar wel heel rustgevend.
Goed voor: ontspanning, taalontwikkeling

6. Borst-aan-borst tummy time

Vanaf de tweede week kan je baby al voorzichtig beginnen met het oefenen op de buik. Houd deze tummy time wel nog maar kort, want het is hard werken voor je kleine. Een fijne manier is om zelf in een luie stoel te zitten en je baby in buikligging op je borst te leggen. Je kindje zal misschien af en toe al proberen het hoofdje naar jouw gezicht op te richten. Ook dit is al tummy time. Is de work-out klaar? Dan ligt je kleine krachtpatser gelijk goed voor een fijn knuffelmoment.
Goed voor: motorische ontwikkeling, evenwichtsgevoel, hechting tussen jou en je baby

Leuk speelgoed voor je baby van 0 maanden

Het favoriete speelgoed van je baby van 0 maanden ben jij. Wil je toch graag wat speelgoed gebruiken tijdens het spelen? De volgende soorten speelgoed zijn goed om mee te beginnen:

  • Een muziekdoosje
  • Zachte rammelaars
  • Felgekleurde speeltjes met verschillende vormen en texturen
  • Zachte knuffels
  • Een plastic spiegeltje (bijvoorbeeld in een knuffeltje of ander speelgoed)

Tip

Bekijk hoe je baby zich deze maand ontwikkelt

Bekijk hoe je baby zich deze maand ontwikkelt
De ontwikkeling van je baby gaat hard. Elke maand kijk je op van wat je baby alweer kan. Wil je weten welke veranderingen je deze maand kan verwachten? Lees dan alles over de ontwikkeling van je baby in deze maand>>

Tips bij het spelen

Om ervoor te zorgen dat jullie onbezorgd kunnen spelen, zijn de volgende tips handig.

  • Let op de veiligheid. Zorg ervoor dat de omgeving waarin jullie spelen veilig en prettig is. Let er bijvoorbeeld op dat je baby nergens vanaf kan rollen en gebruik een zacht speelkleed.
  • Speel niet te lang. Nieuwe indrukken vragen veel energie van je kleine ontdekker. Zie je vermoeidheidssignalen bij je baby, zoals gapen, het hoofd wegdraaien of staren? Dan is je kindje waarschijnlijk toe aan een dutje. Ga een andere keer verder met het spelletje.
  • Dwing je baby niet. Lukt een spelletje niet of lijkt je baby er geen zin in te hebben? Stop er dan mee en probeer het op een ander moment nog eens. Misschien is je baby er nu even niet aan toe.

Ga naar babyspelletjes voor je baby van 1 maand>>

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app