Deze week
-
Geheime taal
Je baby kan nog niet praten. Toch heeft je kindje meerdere manieren om met je te communiceren, zoals gebaren, reflexen en verschillende huiltjes.
-
Vreemde geluiden
Sta jij ook weleens bij het bed van je baby te luisteren? Je kleine maakt zoveel gekke ademgeluiden. Gelukkig zijn deze meestal normaal.
-
Clusteren en tepelleed
Je baby wil soms vaak en lang gevoed worden. Gezellig, maar niet zo fijn voor je gevoelige tepels. Verzorg ze goed en houd vol, het is tijdelijk!
Mijlpalen
- Huilt nu waarschijnlijk met tranen
- Draait hoofd naar links en rechts
- Laat misschien een eerste glimlach zien
- Strekt benen soms uit bij tummy time
Ontwikkeling baby 4 weken
Binnenkort kan je de eerste schattige babygeluiden verwachten. Nu communiceert je baby nog vooral door (hard) te huilen. Het is voor je kleine, samen met lichaamstaal, de enige manier om jou te vertellen wat er nodig is. Tot nu toe heeft je kleine al zo’n 40 tot 45 uur gehuild. En dat stopt de komende tijd nog niet, help!
Heb je al ontdekt dat je baby op verschillende manieren huilt? Een ‘ik-heb-hongerhuiltje’ klinkt bijvoorbeeld anders dan een ‘ik-ben-moehuiltje’. Leer de verschillende huiltjes van je baby herkennen met Dunstan babytaal. Je kan ook de gebaren van je baby eens goed bekijken. Deze geheime taal kan je op weg helpen om te begrijpen wat je kleine bedoelt. Geen zorgen als je er nog niks van kan maken. Je leert het vanzelf.
Over geluiden gesproken, schrik jij weleens van de ademgeluiden die je baby maakt tijdens het slapen? Piepen, snuiven, zuchten en grommen: er komt soms een heel orkest voorbij. Je hoeft je hier meestal niet ongerust over te maken. Dit komt doordat baby’s door hun neus ademen. Wel zo handig, want zo kan je kleine blijven ademen tijdens het drinken. Maar als er wat slijm in de weg zit, kan het lastig zijn. Het ademen zelf gaat trouwens een stuk sneller dan bij jou. Dat is normaal. Ook kan je baby af en toe ademstops hebben van vijf tot tien seconden. Waarschijnlijk houd je zelf ook je adem in op dat moment. Het lijkt soms spannend, maar het hoort erbij. Het adempatroon van je baby moet nog wat verder uitrijpen.
Je baby van 4 weken oud
Elke baby is uniek. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en zich verschillend gedragen. Ben jij benieuwd naar baby’s van dezelfde leeftijd als jouw kindje? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 4 weken oud.
Jouw leven met een baby van 4 weken oud
Als je borstvoeding geeft, merk je misschien dat je baby op sommige momenten van de dag vaker of langer wil drinken. Dit heet clusteren en past bij de normale ontwikkeling van je baby. Het kan wel zwaar zijn voor jou en je tepels. Die krijgen heel wat te verduren. Verzorg ze na elke voeding met een vette crème, zoals lanoline. Dit helpt ze herstellen. Probeer ook door te gaan met voeden. Voedingen overslaan of een pijnlijke borst minder gebruiken kan voor vervelende verstoppingen in je melkkanaaltjes zorgen. Dit kan weer tot een borstontsteking leiden en dat wil je voorkomen. Houd vol! Je tepels zullen ‘harder’ worden met de tijd.
Ook als je flesvoeding geeft, wil je baby soms clusteren. Je kan best een extra fles geven als je kleine daarom vraagt. Een speen op de fles met een kleiner gaatje kan daarbij wel fijn zijn. Zo kan je baby rustig drinken.
Drinkt je baby tot nu toe alleen maar uit je borst? Dan is nu het moment aangebroken om je baby te laten wennen aan drinken uit een fles. Op deze manier kunnen anderen je kindje ook voeden. Bijvoorbeeld wanneer jij weer start met werken en je kind naar de opvang of een onthaalmoeder gaat. Wacht niet te lang met oefenen. Als je hier later mee begint, kan je baby de fles weigeren omdat hij zo gek is op je borst. Bouw het drinken uit de fles langzaam op. Je kan je baby gewoon jouw melk laten drinken door te kolven. Bekijk hoe je moedermelk kan bewaren en opwarmen.
Tussen alle voedingsuitdagingen door is het ook tijd voor feest. Je baby is alweer 4 weken oud en dat mag gevierd worden! Hebben jouw familie en vrienden je kleine al bewonderd? Ze zijn vast reuze benieuwd. Geef je kraamvisite van tevoren aan wat jouw grenzen zijn. Spreek bijvoorbeeld vaste bezoektijden af, vraag ze hun handen te wassen bij binnenkomst en geef aan dat ze bij ziekte beter thuis kunnen blijven. De gezondheid van jou en je baby is nu het belangrijkste! Heb je geen zin om iedere dag groepjes mensen over de vloer te krijgen? Misschien is een babyborrel iets voor jou: alle visite en luiertaarten in één keer ontvangen.
Tip
Maak een bewaardoos voor bijzondere spullen
Het eerste mutsje, de navelklem, het ziekenhuisbandje… Later kijk je er waarschijnlijk met een bijzonder gevoel op terug. Een goede reden om deze dingen in een mooie doos te bewaren.
Doen met je baby van 4 weken oud
Start een fotoreeks babyfoto’s
Jouw baby is de allermooiste ter wereld en je wil niets van je kleine missen. Met een ‘x maanden oud’-fotoserie kan je de ontwikkeling van je kind op een leuke manier vastleggen. Fotografeer je baby iedere maand op dezelfde plek of met een aantal dezelfde voorwerpen, bijvoorbeeld een grote knuffel. Zet de foto’s daarna in een overzicht. Zo zie je precies hoe je baby iedere maand groeit en krijg je een mooie reeks foto’s van je kleine. Op internet zijn veel leuke, creatieve en inspirerende voorbeelden te vinden.
Meer over jou en je baby in deze week
De lactatiekundige
Borstvoeding geven is niet altijd makkelijk. Soms gaat het niet soepel, loop je tegen veel vragen aan of heb je twijfels. Een lactatiekundige kan je met een paar adviezen weer op weg helpen. Roep dus gerust die hulp in.
Samen slapen
Samen in één bed slapen: voor veel ouders is dit heel fijn en natuurlijk. Toch kan het voor onveilige situaties zorgen. In een co-sleeper of in het ledikant of wiegje op jouw kamer kan je baby veilig én dichtbij jou slapen.
Kolven
Ben jij al begonnen met het aanleggen van een voorraad melk? Als je borstvoeding geeft, is het handig om ook te kolven. Zo kan je baby altijd jouw melk krijgen, ook als jij er niet bent. Lees meer over kolven >>
Wakkertijden
Het slaapritme van je baby: het houdt alle ouders bezig. Ben jij vaak aan het puzzelen met de slaapjes? Als je let op de wakkertijd die hoort bij de leeftijd van je baby kan dat helpen. Ontdek hoe je dit aanpakt >>
Darmkrampjes herkennen
In deze periode is de kans groot dat je baby geplaagd wordt door darmkrampjes. Het is een onschuldige babykwaal, die wel heel vervelend kan zijn. Voor je baby, maar ook voor jou. Bekijk wat je eraan kan doen >>