Een school kiezen voor je kindje: zo pak je het aan
Wanneer je peuter 2,5 jaar is, mag hij voor het eerst naar school. Maar welke school kies je? Ga je voor een school dicht bij huis of kies je voor een bepaald type onderwijs? Er is veel waar je rekening mee kan houden. Hoe maak je nu een goede keuze voor je kleine scholier?
Naar school
Je kleine ontdekker heeft in zijn eerste levensjaren al een hoop geleerd, voornamelijk door het imiteren van jullie. Op school leert je kindje nieuwe vaardigheden, zoals lezen, schrijven en rekenen. Daarnaast doet hij feitelijke kennis op en ook de sociale ontwikkeling komt aan bod: hoe ga je om met klasgenoten? En met meesters en juffen?
School is de plek waar je kindje zich leert ontplooien en kan uitgroeien tot een zelfstandig functionerend en vriendelijk mens. Na de eerste vakantie nadat je kindje 2,5 is geworden, mag je peuter naar school en vanaf 6 jaar is je kind leerplichtig. Dit houdt in dat hij verplicht is om naar school te gaan.
Wanneer school uitzoeken?
Het is aan te raden om op tijd te beginnen met het uitzoeken van een school. Je ontvangt de vraag om je kindje in te schrijven aan het begin van het jaar dat je kind 2 wordt.
Je vindt de belangrijkste informatie terug op de website van de Vlaamse Overheid.
TIP: maak lang voordat je peuter naar school gaat een lijstje met scholen die je overweegt en vraag bij iedere school naar de open dagen. Zo weet je van tevoren wanneer je een kijkje kunt gaan nemen.
Hoe kies je een school?
Het belangrijkste advies voor de keuze van een school is: volg je gevoel. Een school kan nog zo hoog aangeschreven staan, als jij er geen goed gevoel bij hebt, kan je kindje beter naar een andere school gaan. Hij gaat er immers de komende 10 jaar een groot deel van de week naar toe. Met de volgende stappen krijg je een goed beeld van de school die je overweegt:
- Website
Bekijk de websites van scholen in de buurt. Dit geeft vaak een eerste indruk van de school. Tip: bekijk alle scholen in jouw gemeente en selecteer ze op volgorde van afstand. - Schoolgids
De schoolgids is meestal via de website te downloaden, maar je kan hem ook bij de school opvragen. In de schoolgids vind je belangrijke informatie zoals de visie van de school en een uitleg over het type onderwijs. Ook praktische zaken, zoals schooltijden, de huisregels en de inzet van ouders staan hier beschreven. - Ervaringen van anderen
Vraag aan vrienden of mensen uit de buurt naar welke school hun kinderen gaan. Wat vinden zij van die school? Verhalen uit de praktijk helpen vaak om een goed beeld te krijgen van de school. - Bezoek de school
De beste manier om een indruk te krijgen van een school is door een kijkje te nemen. Bezoek eens een open dag of maak een afspraak voor een rondleiding. Zo kan je de sfeer proeven en vragen stellen. Je ervaart het gebouw, ziet wat voor leerlingen er op de school zitten en hoe ze met elkaar omgaan op het schoolplein.
Tips voor het kiezen
Vind je het lastig om een keuze te maken tussen de verschillende scholen bij jullie in de buurt? De volgende punten kan je meenemen in je overwegingen:
- Normen en waarden. Bedenk eens welke normen en waarden jullie thuis belangrijk vinden en kijk of je die terugvindt in de visie van de school.
- Klassengrootte. De maximale grootte van klassen kan per school verschillen. Vind je een grote of juist kleine klas prettig voor jouw kindje?
- Anti-pestbeleid. Helaas komt pesten best vaak voor. Heeft de school hier een vast protocol voor en hebben ze wellicht een pestpreventiebeleid?
- Schoolregels. Schoolregels maken duidelijk wat er van de kinderen wordt verwacht in de omgang met elkaar. Welke regels worden in de klas en op het schoolplein gehanteerd?
- Leertempo. Sommige kinderen maken zich de stof snel eigen, anderen hebben wat meer tijd nodig. Hoe wordt omgegaan met trage of juist snelle leerlingen?
- Extra begeleiding. Het is mogelijk je kindje speciale begeleiding nodig heeft, bijvoorbeeld voor dyslexie. Hoe is dat op deze school geregeld?
- Onderwijsmethode. Ieder kind is anders. Het ene kind is al heel zelfstandig, terwijl het andere kind wat meer behoefte heeft aan sturing. Kijk goed naar het karakter van je kindje en bedenk welke onderwijsmethode je daar bij vindt passen.
- Naschoolse opvang. Wanneer jullie allebei tot vijf uur werken, moet er iemand voor je kindje zijn. Bekijk van tevoren wat de mogelijkheden voor naschoolse opvang er zijn.
- Route naar school. Wat is de afstand van huis naar school? Is de route naar school veilig? Kan je kindje uiteindelijk zelf naar school fietsen of zal je hem altijd moeten brengen?
- Ouderparticipatie. Veel scholen vragen ouders om mee te helpen met allerlei activiteiten. Wat wordt er van jou als ouder verwacht?
- Digitaal onderwijs. Tegenwoordig kan je niet meer om de digitale wereld heen. Heeft de school digitale vaardigheden en media-wijsheid in het lesprogramma opgenomen? Maken ze gebruik van computers en iPads?
Soorten scholen
Er zijn eigenlijk twee soorten onderwijs: officieel en vrij onderwijs. Officiele scholen zijn neutraal. Zij moeten tot het einde van de leerplicht de keuze aanbieden tussen lessen katholieke, orthodoxe, protestantse, anglicaanse, joodse en islamitische godsdienst, en niet-confessionele zedenleer.
Scholen die niet door de overheid worden beheerd, vallen onder vrij onderwijs.
Daarnaast zijn er verschillende methodes voor scholen. De bekendste onderwijsmethoden zijn:
Steinerschool
Binnen dit onderwijsconcept wordt de ontwikkeling van de gehele mens gestimuleerd: het hoofd (denken), het hart (voelen) en de handen (maken). Persoonlijkheidsvorming, natuur, muziek, filosofie en creativiteit spelen een belangrijke rol op de Steinerschool.
Montessori
In het Montessori-onderwijs staat zelfstandigheid voorop. Leerlingen krijgen taken en beslissen als ze iets ouder zijn zelf waar, wanneer en met wie ze die taken uitvoeren. Er zijn drie groepen leerlingen: leerlingen van 4 tot 6 jaar, van 6 tot 9 jaar en van 9 tot 12 jaar. Een leerling ontwikkelt zich op zijn eigen niveau en kan niet voor- of achterlopen op de groep.
Dalton
Het Dalton-onderwijs lijkt een beetje op de Montessorischool: ook hier ligt de nadruk op keuzevrijheid, samenwerking en de ontwikkeling van zelfstandigheid. De opdrachten zijn wel iets duidelijker gekaderd en de leerlingen zitten, anders dan bij Montessori, met leeftijdsgenoten in dezelfde klas.
Freinet
Een Freinet-school gaat uit van de ervaringen van kinderen. Ook interactie met andere kinderen speelt een belangrijke rol. Leerlingen hebben veel vrijheid en ze werken individueel.
Dit is slechts een korte beschrijving van de bekendste onderwijsconcepten. Bekijk meer informatie over onderwijsmethoden.
Aanmelden
Heb je na veel wikken en wegen de keuze voor een basisschool gemaakt? Dan kan je je kindje aanmelden. Dit doe je online tijdens de aanmeldperiode in het jaar dat je kindje 2 wordt.
Als je kind officieel staat ingeschreven, kan je hem het heuglijke nieuws vertellen: straks mag je naar school!
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app