zwangere vrouw heeft last van zwangerschapsdementie en moet alles opschrijven

Je vergeet boodschappen, kan niet op woorden komen en loopt een kamer in en weet niet meer wat je er ging doen. Dat overkomt iedereen toch weleens? Tuurlijk, maar sinds je zwanger bent gebeurt het wel heel vaak! Zwangerschapsdementie, hoe komt dat toch?

Verminderde concentratie, een slechter reactievermogen, vergeetachtig zijn, onhandigheid en onlogische warrige acties zoals je sleutels in de koelkast leggen. Het zijn allemaal uitingen van zwangerschapsdementie. Veel vrouwen hebben hier last van.

Bij ‘echte’ dementie is er sprake van blijvende beschadigingen in de hersenen, bij zwangerschapsdementie is dit niet het geval. Je werkgeheugen en reactievermogen werken minder optimaal. Het is een vervelende bijkomstigheid van je zwangerschap, maar ongevaarlijk en gelukkig tijdelijk.

Oorzaken

Prioriteitenswitch: je baby staat op één

Je mentale afwezigheid wordt natuurlijk grotendeels veroorzaakt doordat een groot deel van je aandacht naar de baby in je buik en de naderende bevalling gaat. Hierdoor is er minder ruimte voor andere zaken.

Dat heeft ook zo z’n voordelen. Je maakt je minder druk om andere dingen en je kunt je beter richten op je zwangerschap. Dat heeft de natuur toch eigenlijk maar mooi bedacht.

Hormonen

Ja hoor, daar zijn ze weer, de hormonen. Ook hier spelen ze een belangrijke rol en dan hebben we het vooral over progesteron. Je lichaam maakt namelijk tijdens je zwangerschap veel progesteron aan. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de verhoogde hoeveelheid progesteron een remmende werking heeft op de delen van de hersenen waar herinneringen worden opgeslagen en opgehaald.

Niet zo gek dus dat je veel ‘seniorenmomentjes’ hebt. Daar staat tegenover dat de activiteit in de hersendelen voor emotionele vaardigheden juist toeneemt. En dat komt de hechting met je kindje weer ten goede.

Slaapgebrek

Slecht slapen is een veel voorkomende kwaal in de zwangerschap, vooral in het eerste en het derde trimester. En laat slapen nu juist de periode zijn waarin je brein weer opgeladen en je geheugen geüpdatet wordt.

Tijdens je slaap wordt alle informatie van de dag verwerkt en netjes geordend in de archiefkasten van je geheugen. Bij te weinig nachtrust wordt dit proces verstoord. Hoe minder oplaadtijd, hoe minder energie en hoe sneller je geheugen je in de steek laat. Een beetje zoals je telefoon dus eigenlijk.

Tekort aan choline

Choline is een essentiële voedingsstof die een belangrijke bouwsteen vormt voor het stofje acetylcholine. Dit is een stof in je lichaam die betrokken is bij geheugenvorming. Het zal je dus niet verrassen dat het ook een belangrijke rol speelt bij de vorming van het brein van je baby. Hij snoept eigenlijk een deel van jouw choline voorraadje op.

Dit heeft zijn weerslag op jouw eigen geheugencapaciteiten. Je kunt dit een beetje ondervangen door choline-rijk voedsel tot je te nemen zoals eidooiers, rundvlees, melk, sojabonen, noten en citrusfruit. Goed voor de hersenfuncties van jou en je kleine!

Stress en drukte in je hoofd

Met de komst van je kleine gaat er een hoop veranderen in je leven. Je hoofd gonst van de gedachtes hieraan. En er valt natuurlijk een hoop te regelen. De kraamhulp aanvragen, je controles bij de gynaecoloog en de vroedvrouw, de babykamer inrichten, de kinderopvang regelen, misschien een zwangerschapscursus uitzoeken. Een heleboel aan je hoofd dus. Wie raakt daar niet af en toe van in de war?

Tips om je zwangerschapsdementie te lijf te gaan:

  • Maak je er niet druk om. Wees niet te streng voor jezelf. Dat creëert alleen maar stress en stress beïnvloedt je zwangerschapsbrein ook weer op een negatieve manier.
  • Schrijf dingen op. Gebruik post-its voor to-do-lijstjes, geheugensteuntjes en spiekbriefjes. Daar zijn ze immers voor.
  • Digitaal notitieboekje. Gebruik de agenda of notities-app in je smartphone om je aan zaken te helpen herinneren. Of gebruik een to-do-app zoals Wunderlist.
  • Lach erom. En laat vooral je partner meelachen. Wat maakt het uit dat je je telefoon zoekt terwijl je hem in je hand hebt?
  • Vraag hulp. Je kunt je partner ook inschakelen en hem vertellen waar je belangrijke dingen neerlegt.
  • Delegeer. Delegeer taken die je kunt delegeren. Dat scheelt weer.
  • Rust nemen.Neem je rust en zorg dat je goed slaapt. Zoals hierboven beschreven een goede nachtrust vormt de accu van je brein.
  • Vette vis. Eet tweemaal per week vette vis. De essentiële vetzuren die daar in zitten zijn goed voor je geheugen.

Goed nieuws

Zelfs de meest gestructureerde en georganiseerde vrouwen kunnen last hebben van zwangerschapsdementie. Niks om je voor te schamen dus. Het andere goede nieuws is dat het ook vanzelf weer over gaat. Het kan nog tot zo’n 32 weken na de bevalling duren, maar daarna wordt het echt weer beter en kun jij je weer beroepen op je olifantengeheugen.

Ben je alweer vergeten waarom je zwangerschapsdementie hebt? Lees het artikel gerust nog eens.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app