Zwangere vrouw krijgt voetmassage van haar partner want ze heeft last van vocht vasthouden

Het leven van een zwangere vrouw gaat niet altijd over rozen. Een kwaal waar veel vrouwen last van krijgen, is het vasthouden van vocht. Naast de gebruikelijke zwangerschapskilo’s, kunnen vrouwen twee tot drie extra kilo aan vocht vasthouden! Gelukkig trekt dit overtollige vocht na de zwangerschap weer weg.

Hoe uit vocht vasthouden zich?

Het vasthouden van vocht, ook wel oedeem genoemd, is een klacht waar veel zwangere vrouwen last van hebben. Bijna 80 procent van de zwangere vrouwen krijgt ermee te maken. Vooral in het laatste trimester is het een veelvoorkomende kwaal.

Als je veel vocht vasthoudt, merk je dit vooral in je benen, enkels en voeten. Aan het eind van de dag kunnen deze flink opgezet zijn. Het vocht zakt dan door de zwaartekracht steeds meer je benen in. Andere lichaamsdelen die kunnen opzwellen zijn de armen, handen en soms ook het gezicht. Een gezwollen gezicht wordt ook wel een ‘vollemaansgezicht’ genoemd.

Hoe herken je oedeem?

Oedeem is over het algemeen gemakkelijk te herkennen. Er is niet alleen zwelling onder de huid, maar de huid voelt ook strak en oncomfortabel aan. Als je met je vinger op de huid drukt, blijft er even een afdruk van je vinger in de huid staan. Je merkt waarschijnlijk dat het oedeem bij warm weer erger wordt.

Ondanks de vervelende klachten, is oedeem over het algemeen geen ernstig verschijnsel. Na de geboorte van je kindje worden de klachten steeds minder. Het overtollige vocht wordt dan uit zichzelf weer afgevoerd door je lichaam.

Soms kan het wel een teken zijn van een ernstigere aandoening. Heb je tijdens je zwangerschap last van vocht vasthouden in combinatie met een verhoogde bloeddruk? Dit kunnen de symptomen zijn van zwangerschapsvergiftiging, een gevaarlijke aandoening voor jou en je baby. Raadpleeg in dat geval gelijk je huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw.

Oorzaken van oedeem

Vocht vasthouden ontstaat bij een ontregeling van de vochthuishouding in je lichaam. Vanuit je bloedbaan ‘lekt’ er vocht naar de weefsels in je lichaam. Normaal gesproken zijn dit geen grote hoeveelheden vocht en merk je daar weinig van. Door je zwangerschap kan dit proces verstoord raken. Dit heeft verschillende oorzaken:

  • Zwangerschapshormonen. Door de zwangerschapshormonen wordt de wand van de bloedvaten dunner. Dit zorgt ervoor dat er makkelijker vocht vanuit de bloedvaten het weefsel in kan lopen.
  • Groei baarmoeder. De groeiende baarmoeder zorgt voor een grotere druk op het bekken. Hierdoor gaat de bloedafvoer vanuit de benen naar het hart moeilijker.
  • Toename hoeveelheid bloed. Tijdens je zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je lijf toe. Dit zorgt voor een grotere druk op je benen.

Tips tegen vocht vasthouden

Vocht vasthouden is helaas niet helemaal te voorkomen. Wel zijn er enkele dingen die je kan doen om de klachten te verlichten:

  • Drink veel water en thee. Door veel te drinken, plas je meer. Vaker plassen zorgt ervoor dat het overtollige vocht wordt afgevoerd.
  • Probeer niet te veel zout te eten. Zout zorgt ervoor dat je meer vocht gaat vasthouden, en dat wil je nu juist voorkomen.
  • Leg voor het slapen een kussen onder je benen. Door met je benen omhoog te slapen, kan het vocht makkelijker wegzakken. Het wordt dan weer door je lichaam opgenomen.
  • Beweeg je benen veel. Bewegen stimuleert de doorstroming van je bloed in de bloedvaten. En dat helpt weer bij het afvoeren van het overtollige vocht.
  • Houd jezelf koel tijdens warm weer. Als de temperatuur oploopt, kan je meer last krijgen van oedeem. Verkoeling kan dan helpen. Doe je voeten bijvoorbeeld in een koud bad om zwellen door warmte tegen te gaan.
  • Geef je gezwollen benen en voeten een massage. Door richting het bovenlijf te masseren, duw je als het ware het vocht je benen uit. Dit kan je natuurlijk ook door je partner laten doen.
  • Draag steunkousen. Steunkousen oefenen druk uit op de benen, waardoor vocht minder kans heeft om zich op te hopen. Het zakt dus niet naar onderen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app