‘Nee, dat mag niet!’
Vanaf het moment dat je baby 10 maanden oud is, begint hij te begrijpen wat het woord ‘nee’ betekent. En dat komt goed uit, want rond deze leeftijd gaat je kleintje uitproberen hoe ver hij kan gaan. Het echte opvoeden kan beginnen!
Hoe ver kan ik gaan?
Rond de leeftijd van 10 tot 12 maanden is je baby volop op ontdekkingsreis. En omdat je kindje met deze leeftijd zelfstandig kan gaan zitten, optrekken en staan, is hij ineens een stuk mobieler.
Het wordt nu vrijwel onmogelijk om alles uit de handen van je onderzoekende baby te houden. Daarom is het de hoogste tijd om je kleine avonturier te leren wat wel en niet mag.
Want je baby is er maar druk mee: het verkennen van de grenzen. Hoe ver kan ik gaan tot ik word tegengehouden? Dit is normaal gedrag. Je kleine weet niet dat hij iets fout doet zolang jij hem dat nog niet (keer op keer) verteld hebt.
Vanaf deze leeftijd gaat je kindje begrijpen wat er wordt bedoeld met een bepaald woord. Ook het woordje ‘nee’ kan hij dus leren begrijpen.
Regels en grenzen: hoe bewaak je ze?
Je baby heeft behoefte aan regels. Simpelweg omdat hij nog niet weet wat goed en fout is. Het is aan jou om hem te leren wat wel en niet kan. De opvoeding kan beginnen. Hoe doe je dat precies?
- Stel duidelijke grenzen en wees hier ook consequent in: ‘nee’ betekent echt ‘nee’, elke keer. Je kleintje raakt in de war als iets de ene dag wel mag en de andere dag niet.
- Benoem waarom iets niet mag. Bijvoorbeeld: “Nee, dat is heet”. In het begin zal hij dit nog niet snappen, maar als je het blijft herhalen zal hij het op den duur gaan begrijpen.
- Probeer met je partner op één lijn te zitten. Voor je baby is het erg ingewikkeld als iets wel van papa mag, maar niet van mama of andersom.
- Straf je baby niet: op deze jonge leeftijd heeft dat nog geen zin. Bovendien gaat het er om dat je baby leert wat ‘nee’ betekent en wat goed en fout gedrag is. Word niet boos als dat niet snel genoeg gaat: het is de bedoeling dat je baby iets leert, niet dat je hem straft.
- Het belangrijkste: heb geduld! Het leren begrijpen van het woordje ‘nee’ (en vooral het luisteren hiernaar) vraagt om véél herhaling en dus een flinke portie geduld.
Vergeet niet te belonen
Zeg je baby niet alleen wat hij niet mag en wat hij verkeerd doet, maar vertel hem ook vooral wat hij goed doet! Zo leert hij het verschil tussen goed en fout gedrag.
Beloon je baby ook als hij zijn fout oplost. Legt hij je telefoon weer netjes terug op tafel nadat je hebt gezegd “Nee, die is niet van jou”, complimenteer hem dan met zijn goede gedrag. Óók als het terugleggen van de telefoon eventjes heeft geduurd en hij eerst met je tante in Australië heeft gebeld…
Nee, niet lachen!
Ook voor jou als ouder geldt hier een ‘Nee, dat mag niet!’, namelijk lachen om het verkeerde gedrag van je kleintje. Je baby zal dat namelijk als beloning zien voor zijn gedrag. Ook al is het nog zo grappig, als je baby iets doet wat niet mag, is het beter om je serieuze gezicht erbij te houden.