10 tips om geld te besparen voor je baby

Natuurlijk zou je je baby voor geen goud willen missen, maar een kind opvoeden is niet goedkoop. Met deze 9 tips kan je geld (be)sparen voor je baby.

1. Open een spaarrekening voor je baby

Als je wil sparen voor je baby, is het openen van een spaarrekening voor je baby de eerste stap. Het is slim om vóór je zwangerschap al wat geld te sparen voor de kosten die je baby met zich meebrengt. Denk aan de babykamer, de kinderwagen en alle luiers die je staan te wachten… Spaar daarna verder voor grote uitgaven in de toekomst, zoals sport, een studie of hulp bij een grote aankoop.

2. Gebruik het groeipakket om te sparen

Als je een kindje hebt, heb je recht op verschillende tegemoetkomingen, zoals het groeipakket. Als je deze elke maand opzij zet, heb je op de 18e verjaardag van je kind al een mooie spaarpot.

3. Houd een overzicht bij van alle inkomsten en uitgaven

Je inkomsten en uitgaven in een overzicht bijhouden zorgt voor meer grip op je financiën. Op die manier zie je waar je nog wat kan besparen. Er zijn verschillende apps waarmee je makkelijk op je telefoon bijhoudt wat je dagelijks verdient en uitgeeft.

4. Bekijk en vergelijk je verzekeringen

Controleer ieder jaar of je niet te veel premie betaalt voor je verzekeringen. Vergelijk verschillende verzekeringen om te zien of de premies lager kunnen.

5. Koop de babyuitzet tweedehands

Koop spullen voor je baby tweedehands, bijvoorbeeld de meubels voor de babykamer, kleertjes en speelgoed. De meeste babyspullen worden maar een paar maanden gebruikt en zijn daardoor nog zo goed als nieuw. De beste plekken om tweedehands babyspullen te vinden zijn natuurlijk kringloopwinkels en 2ehands.be. Het is even zoeken, maar soms vind je een pareltje voor een fractie van de nieuwprijs.

6. Verkoop spullen die je niet gebruikt

Ben je 2ehands aan het afspeuren? Verkoop dan gelijk de spullen die je zelf niet meer gebruikt. Is je kindje uit het babybedje gegroeid of gebruik je het wipstoeltje niet meer? Verkoop het. En als er geen volgend kindje in de planning ligt, kan je meteen ook je zwangerschapskleding te koop zetten. Wist je trouwens dat je voeten na je zwangerschap tot wel 10 mm groter kunnen zijn? Je schoenen kunnen dus ook mooi in de verkoop. Daar heeft je partner vast geen problemen mee…

Geen zin of tijd om zelf alles te verkopen? Breng je kleding dan naar een tweedehandskledingwinkel. Die verkoopt de spullen voor jou en jij ontvangt bij sommige winkels een deel van de winst. Meestal is dat zo’n 40%.

7. Leen babyspullen of zoek naar ‘doorgeefspullen’

Veel babyspullen gebruik je maar korte tijd. Daarom kan je ze net zo goed lenen in plaats van alles zelf kopen. Misschien hebben mensen in je omgeving nog babyspullen liggen die je (gratis) kan overnemen of kan lenen. Daarnaast zijn er op Facebook per stad of provincie veel ‘Gratis aangeboden/gezocht’-pagina’s. Hier kan je naar spullen zoeken en worden veel gratis ‘doorgeefproducten’ aangeboden. Denk aan zakken met kleding, voor jou en je kleine. Maar ook meubels, zoals een wiegje. Als jouw kindje toe is aan een groter bedje, kan het wiegje weer door naar de volgende. Nog duurzaam ook!

8. Vergelijk productprijzen online

Bij webshops zijn producten vaak wat goedkoper dan in een winkel, omdat ze minder bedrijfs- en personeelskosten hebben. Er zijn verschillende websites waar je online de prijzen van verschillende winkels kan vergelijken. Zo zie je in één keer waar jouw product het goedkoopste is, of bij welke winkel ze een goede aanbieding hebben.

9. Houd aanbiedingen in de gaten en koop huismerken

Je baby jaagt er iedere maand zo’n €28,50 aan luiers doorheen. Gelukkig hebben veel webshops regelmatig hoge korting op luiers. Soms bezorgen ze ze ook nog eens gratis thuis. Zoek dus eerst even op internet naar een scherpe aanbieding voordat je boodschappen doet. Hiermee bespaar je al snel zo’n 50% op luiers.

Naast de kosten voor je kindje kan je ook op de wekelijkse boodschappen besparen. Let goed op aanbiedingen en huismerken.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app