Moeder trekt baby een t-shirt aan bij hoge temperatuur

Als kersverse ouder is alles nieuw voor je. Logisch dat je dan allerlei vragen hebt over de verzorging van je pasgeboren wondertje. Zoals: wat trek ik mijn baby aan bij welke temperatuur? Wij helpen je op weg.

Leeftijd baby

De leeftijd van je kleintje heeft invloed op wat je hem aantrekt. Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet warmhouden. Ook is de overgang van mama’s warme buik naar de buitenwereld groot, vooral in de winter. De eerste weken is het daarom extra belangrijk om je kindje goed warm te houden, bijvoorbeeld met een mutsje en verschillende laagjes kleding. Een kruikje kan ook een handig hulpmiddel zijn om het bedje, de kinderwagen, of de babykleertjes te verwarmen.

Zorg dat je de juiste maat babykleding hebt. Bij een te grote romper of te grote kleertjes kan er veel warmte ontsnappen. Als je uitgaat van de gemiddelde lengte bij de geboorte, zit maat 50 een pasgeboren baby meestal het best. Bekijk hier de gemiddelde babymaten.

Over het algemeen kan je je baby het volgende aantrekken: een luier, romper, broekje en trui of een onesie, sokken en in de eerste weken dus een muts. Een trappelzaksetje (rompertje met sokjes) kan ook uitkomst bieden als je last hebt van sokjes die telkens verdwijnen.

Dag of nacht?

In de avond koelt het af. Daarbij ligt je baby ’s nachts stil, terwijl hij overdag actief is en daardoor warmer blijft. Bovendien is het in je woonkamer overdag warmer dan ’s nachts in de slaapkamer. Tussen 16°C en 18°C is een goede temperatuur voor de babykamer. Met uitzondering van de kraamweek: dan mag het ’s nachts iets warmer zijn in de kamer, zo’n 19°C.

Je kan je baby ’s nachts een pyjama aantrekken. Ook kan je hem in zijn gewone kleding laten slapen die je hem die dag hebt aangetrokken, aangepast op de temperatuur buiten. Daarnaast gebruik je een goed passende babyslaapzak of een laken en dekentje (goed instoppen!). Waarschijnlijk heeft je baby het dan precies warm genoeg.

Houd wel altijd de combinatie van zijn kleding, het beddengoed en de temperatuur van de kamer in de gaten. Is het hoogzomer en 30 graden, dan kan alleen een laken (naast een romper) voldoende zijn. In de afbeelding hieronder vind je een richtlijn voor wat je je baby ’s nachts kan aantrekken bij warm weer.

Als de voeten van je baby aangenaam aanvoelen, heeft hij het warm genoeg. Je kan ook in zijn nek voelen om zijn lichaamstemperatuur te controleren. Zweet je baby, dan heeft hij het te warm en moet je hem luchtigere kleding aantrekken.

Kleding bij warm weer - nacht

Hulp nodig bij wat je aantrekt?

Twijfel je wat je kindje aan moet? Download de gratis 24baby-app en stel jouw vraag in onze community met 100K+ andere jonge ouders. Er is altijd wel iemand die met je mee wil denken. Plus: je ontvangt iedere dag leuke updates over de ontwikkeling en mijlpalen van je baby.

Download de app

Binnen of buiten?

Natuurlijk verschilt het of je met je kleintje binnen of buiten bent. In België is het binnen doorgaans warmer dan buiten. Daarbij heb je buiten te maken met wind, zon of regen waar je je kindje tegen moet beschermen.

Je baby zal de meeste dagen daarom een jas of een warm vestje dragen als je met hem naar buiten gaat. Waarschijnlijk heb jij twee verschillende jassen: een dikke winterjas en een wat dunnere. Misschien heb je ook nog wel een regenjas. De jas van je baby pas je ook aan op de temperatuur en weersomstandigheden buiten.

Temperatuur buiten

De temperatuur buiten heeft invloed op wat je je kindje aantrekt. Net als jij je in de winter dik inpakt en je je op een warme zomerdag luchtig kleedt, geldt dat ook voor je baby.

Warme dagen

Trek je kindje niet teveel lagen aan op warme dagen. Kies bijvoorbeeld voor een rompertje met een luchtig laagje erover, of enkel een rompertje als het echt heel warm is. De afbeelding hieronder geeft een richtlijn voor wat je je baby kan aantrekken op warme dagen.

Overdag warm weer

Wel heeft je kleine buiten extra bescherming nodig tegen de zon, vanwege zijn gevoelige huidje. Trek hem daarom kleertjes aan die zijn huid zoveel mogelijk bedekken, maar wel luchtig zijn. Kies voor katoen in plaats van synthetische stoffen. Katoen ademt en neemt het zweet beter op. Gebruik daarnaast een zonnehoedje of petje ter bescherming tegen de zon. Het is sowieso verstandig om je baby niet in de volle zon te laten liggen, zeker niet op het heetst van de dag. Zoek lekker de schaduw op samen. Bekijk hier een hitteplan voor je baby.

Koude dagen

In de winter heeft je baby warme kleding nodig. Verschillende lagen zijn erg handig: je kan dan makkelijk een laagje aan- of uittrekken als dat nodig is. Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje. Omdat baby’s voornamelijk liggen, is bijvoorbeeld een capuchon aan een trui of vest niet prettig voor hem.

Ga je naar buiten, trek je kleine dan een (winter)jas aan en zet hem een muts op. Je kindje verliest namelijk veel warmte via zijn hoofd. Houd zijn handen warm met wanten, als dat lukt tenminste. De kans is namelijk groot dat hij ze keer op keer uittrekt. Als het vriest, kan je zelfs nog kiezen voor een sneeuw- of skipak voor je baby. Staat ook nog eens superschattig! Heb je je baby stevig ingepakt om naar buiten te gaan, maar rijd je eerst nog een stuk in de verwarmde auto? Doe zijn jas dan nog eventjes uit.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app