Zicht baby: je baby leert diepte zien
De ontwikkeling en het zicht van je baby gaat met sprongen vooruit. Vanaf zo'n 4 maanden leert je kleine meer hoogte en diepte zien. Zijn oog-hand-coördinatie is nog niet op en top, maar afstanden waarnemen gaat hem wel beter af. Dat zijn wereldje steeds groter wordt, is voor hem leuk en spannend tegelijk.
Wat ziet een baby?
Een baby ziet vlak na de geboorte niet zo scherp als een ouder kind of een volwassene. Hij ziet maar tot een afstand van 20 centimeter scherp en het beeld wat hij van de wereld heeft is vooral tweedimensionaal. Vanaf 4 maanden werken beide ogen beter samen en ontwikkelt het diepte zien zich. Dit wordt ook ‘binoculair zicht’ genoemd.
Een verbeterde diepteperceptie helpt je kleine om de afstand van een voorwerp in te schatten en hier op te reageren. Een voorbeeld: als je een bal naar hem rolt, reageert hij door zijn armpjes uit te steken om het op te vangen.
Hoe werkt diepte zien?
Het linker- en rechteroog zien beide afzonderlijke beelden. Tussen deze beelden zijn kleine verschillen die vervolgens in de hersenen verenigd worden tot één beeld.
Door deze beelden en de verschillen te vergelijken zijn onze hersenen in staat om te leren op welke afstand een voorwerp zich bevindt. Dit verklaart waarom je slechter diepte kan inschatten als je je hand voor één oog houdt. Naarmate je ogen zich verder ontwikkelen, kunnen de hersenen steeds beter de afstand tussen datgene wat je ziet, inschatten.
Ontwikkeling van diepte zien
Je baby gaat steeds beter zien doordat zijn ogen groeien en zijn oogspieren sterker worden. De ontwikkeling van zijn netvlies draagt hier ook aan bij. Zijn gezichtsscherpte, ofwel visus, is met 5 tot 6 maanden 0.80. Ter vergelijking: een volwassene met een volledig ontwikkeld en goed zicht heeft een visus van 1.00.
Na 12 maanden ziet je baby net zo goed als jij. Rond zijn eerste verjaardag is zijn definitieve oogkleur ook duidelijk. Diepte zien blijft hij tot zijn tweede jaar verder ontwikkelen.
Gevolgen van een beter gezichtsvermogen
Met de ontwikkeling van diepte zien kan je kleine de afstand tussen twee dingen waarnemen. Hij ziet ook een groter verschil in hoogte en diepte. Deze ontwikkeling is voor je baby best indrukwekkend; het verandert zijn hele belevingswereld. De bank heeft ineens een afgrond!
Er zijn ook andere gevolgen:
- Meer begrip voor wat hij ziet. Je baby krijgt beter door wat dichtbij hem ligt en wat zich verder weg bevindt. Je zal dit merken doordat hij naar voorwerpen gaat graaien en ze vast probeert te grijpen.
- Reiken en vastpakken. Gecombineerd met een verbeterde oog-hand-coördinatie krijgt je kindje het reiken en vastpakken beter door. In deze fase is je haar opsteken en kiezen voor kleine oorbellen geen overbodige luxe.
- Frustratie. Deze nieuwe mijlpaal is leuk, maar het kan voor je baby best frustrerend zijn. Hij begrijpt nu dat voorwerpen of personen zich verder weg van hem bevinden en dat hij niet overal bij kan. Zolang hij niet kan tijgeren of kruipen kan hij hier zelf ook niks aan veranderen. De momenten waarbij je onopgemerkt even naar een andere kamer kan lopen, zonder dat je baby het op een brullen zet, zijn dan ook voorbij.
- Onzekerheid. Dit sprongetje in zijn ontwikkeling maakt je baby onzekerder. Hij kan hierdoor wat huilerig en hangerig worden. Door alle nieuwe indrukken wil hij het liefst naar mama of papa toe; bij jullie voelt hij zich het meest vertrouwd.
Problemen met diepte zien
Stoornissen in het oog hebben een grote invloed op de ontwikkeling van baby’s. Een slechtziend kindje kan een beperkt evenwichtsgevoel hebben en moeite hebben met motorische ontwikkelingen, zoals de pincetgreep. Ook kan het zijn diepteperceptie in de weg zitten.
Zo ontwikkelt een kindje wat scheel kijkt geen goede diepteperceptie. De ogen werken niet goed samen, waardoor hij alles dubbel ziet. Hoogte en diepte zijn dan slecht waar te nemen. Scheel kijken bij kinderen veroorzaakt soms ook een lui oog. Dit komt doordat de hersenen het dubbelzien proberen te corrigeren door één oog ‘uit te schakelen’. Je kindje kijkt alleen nog maar met één oog waardoor het ‘uitgeschakelde oog’ lui wordt. Diepte zien lukt dan ook niet goed.
Als je twijfelt over het gezichtsvermogen van je kindje, kan je een extra controle aanvragen bij Kind en Gezin. Met 6 maanden is je baby oud genoeg voor een oogtest. Er wordt bij Kind en Gezin sowieso een oogtest gedaan op 12 en 30 maanden.
Tips om het dieptezien van je baby te verbeteren
De ontwikkeling van zijn gezichtsvermogen kan best intimiderend zijn voor je baby. Het is lastig als je kleine meer huilt en ontevreden lijkt, maar als je weet waar het vandaan komt, kan je hem beter helpen. Daag hem uit om de wereld om zich heen te ontdekken, maar help hem ook een handje als je merkt dat hij gefrustreerd raakt omdat hij iets niet kan pakken.
Daarnaast zijn er ook bepaalde manieren om het dieptezien van je baby te helpen verbeteren:
- Minder televisie kijken. Zet je baby niet te vaak voor de tv. Door de tweedimensionale beelden krijgt hij geen kans om zijn diepteperceptie te ontwikkelen.
- Eropuit. Een goed alternatief voor tv-kijken is om je kleine mee naar buiten te nemen. Daar is genoeg te zien en je prikkelt hiermee zijn vermogen om dingen vanaf een afstand te bekijken.
- Beweging stimuleren. Door naar een voorwerp toe te kruipen leert je baby afstanden begrijpen en wordt zijn diepteperceptie verder ontwikkelt. Je kan dit stimuleren door zijn favoriete speelgoed of knuffel net buiten zijn bereik te leggen en hem aan te moedigen om erop af te gaan.
- Samen spelen. Spelenderwijs ontdekt je baby steeds meer van zijn omgeving. Blokken, bouwspeelgoed en voorwerpen die gestapeld kunnen worden, werken goed om zijn oog-hand-coördinatie te verbeteren.
Auteur Laura Miller-Sijm
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app