Van babyvoeding tot ‘eten wat de pot schaft’
De eerste maanden bestaat het menu van je baby uitsluitend uit borst- of flesvoeding. Maar al snel komt het moment dat je ‘grote-mensen voedsel’ mag introduceren naast zijn babyvoeding. Je kleine gaat kennis maken met verschillende smaken en structuren van eten. Hoe ziet het 'leren-eten' proces er precies uit?
Van babyvoeding naar eerste hapjes
Totdat je baby 6 maanden oud is, is bijvoeden over het algemeen niet nodig. Je kindje haalt genoeg voedingsstoffen uit de borst- of flesvoeding. Pas na 6 maanden is het van belang dat je baby met bijvoeding extra voedingsstoffen binnenkrijgt.
Toch vormt melkvoeding tijdens het eerste levensjaar van je baby het grootste deel van zijn dieet. Je kan er wel voor kiezen om in de 4e tot 6e maand al rustig te gaan oefenen met hapjes vaste voeding. Zo kan je kleine vast wennen aan allerlei nieuwe smaken. En natuurlijk is het erg leuk om te zien hoe je baby ‘echt’ voedsel ontdekt!
De eerste hapjes bestaan uit groente- of fruitpuree met zachte smaken, zoals bloemkool, peer, wortel of banaan. Homemade, of een potje babyvoeding uit de supermarkt. Om je kleine te laten wennen aan losse smaken, kan je het de eerste maanden het beste houden bij één ingrediënt per maaltijd. Als je te vroeg start met het mixen van smaken, dan kan het zo zijn dat je baby in de toekomst bepaalde producten niet los wil eten.
Vast voedsel uitbouwen
Na een periode van wennen aan de eerste hapjes, kan je de vaste voeding van je baby uitbouwen. Het geschikte moment hiervoor verschilt per baby. Als je merkt dat je baby klaar is voor een volgende ‘uitdaging’ kun je proberen hem eens iets anders voor te schotelen. Je kan natuurlijk ook altijd even advies vragen bij Kind en Gezin.
Brood zonder korst, geprakte aardappelen en rijst zijn goede opties om als eerste toe te voegen. Probeer na een maand of 8 ook eens eiwitrijk voedsel, zoals gehakt, vis, pasta, bonen en tofu.
Als je baby eenmaal een breder scala aan smaken waardeert, kan je toewerken naar combinaties. Je kan producten mixen, maar ook bordjes maken met verschillende smaken. Een beetje aardappelpuree, een paar zachte worteltjes, en wat kruimels gehakt bijvoorbeeld. Het plastic bordje van je kleine gaat eruitzien als je eigen maaltijd in het klein.
Bijna, maar niet alles
Je baby mag bijna alle gezonde dingen eten die jij ook eet. Je kan dit stimuleren door met verschillende producten te experimenteren. Vermijd wel de volgende producten:
- Rauw vlees, vis of eieren;
- Producten met veel vitamine A, zoals lever;
- Producten met veel verzadigde vetten;
- Plakkerige substanties, zoals brood met pindakaas, wat achterin het keeltje van je baby kan blijven plakken;
- Zuivelproducten anders dan borst- of flesvoeding. Wel kunnen yoghurt en kaas soms een optie zijn. Als je dit aan het menu van je baby wil toevoegen, vraag dan altijd even om advies bij het consultatiebureau;
- Alles wat gemakkelijk in het verkeerde keelgat kan schieten, zoals popcorn, pinda’s, maïs, noten en zaden. Druiven en cherrytomaatjes kunnen wel, zolang je die altijd in vieren snijdt.
Faciliteer je baby’s ontwikkeling
In het begin voer je je kindje natuurlijk met een plastic lepeltje. Maar voor je kleine wordt het helemaal leuk als hij zelf mag gaan eten. Jij bent van de facilitaire dienst, die het hele ‘leren-eten’ proces in goede banen moet leiden. Na een maand of 6 kan je hem finger foods voorschotelen: zachte stukken voedsel ter grootte van zijn vuistje, waar hij zelf van af kan happen. Hiermee ontwikkelt hij zijn coördinatie en leert hij kauwen. Dit wordt ook wel de Rapley-methode genoemd.
Verder regel je optimaal eetgemak. Zorg dat je baby rechtop zit tijdens zijn maaltje. En dat hij ongestoord kan kliederen, maar jij achteraf niet een uur bezig bent met de schoonmaak van je baby én de vloer. Haal de volgende dingen op z’n minst in huis:
- Een kinderstoel, eventueel met een newborn kuipje
- Plastic servies
- Plastic bestek
- Een slabbetje (of twee, of drie…)
- Een zeiltje voor op de vloer
Je baby is de baas
In alle ontwikkelingen die je baby maakt op het gebied van eten geldt: laat de behoefte van je kleine leidend zijn. Je merkt het gauw genoeg als hij interesse heeft in vast voedsel. Als je kindje ouder dan 4 maanden is en hij het eten uit je mond begint te staren, dan kan je hem een hapje voorschotelen. En zodra je merkt dat hij gaat grijpen naar het eten dat jij hem voert, geef hem dan eens wat finger foods.
Wil je kleine iets niet eten? Probeer het dan op een ander moment nog eens. Dit geldt ook als hij zijn hoofd wegdraait omdat hij geen trek meer heeft. Dwing je baby niet te eten ‘omdat het bordje leeg moet’.
Van babyvoeding tot ‘grote-mensen voedsel’
Hoe het eetgedrag van je kindje ontwikkelt, verschilt per baby. De één zal eerder happig zijn op ‘het onbekende’, terwijl een ander lang een voorkeur blijft houden voor de vertrouwde melk.
Naast het inspelen op de behoefte van je kleine, is het belangrijk om goed in de gaten te houden hoe de buik van je kindje reageert op nieuwe dingen. Als hij moeite heeft om iets te verteren, kan je beter nog even wachten. De ontwikkeling van je baby in het leren-eten proces kan je daarom altijd het beste bespreken op het consultatiebureau, evenals beslissingen om stapjes terug te maken in melkvoeding.
Uiteindelijk kan het vaste voedsel de babyvoeding vervangen. Na een jaar kan je ervanuit gaan dat je baby ’s ochtends pap of brood, ’s middags brood en ’s avonds een warme maaltijd eet. En voor je het weet, zitten jullie gezellig met z’n allen aan tafel om te eten wat de pot schaft!
Handig voor op de koelkast
Sla deze afbeelding op in je telefoon of druk de afbeelding af: handig voor op de koelkast.