een bosbes
lichaam
Deze week
-
Eerste bewegingen
Je embryo begint nu met bewegen. Deze eerste bewegingen voel je nog niet, maar je kan ze al wel op een echo zien.
-
Gigantisch hoofd
Het hoofd van je baby is erg groot vergeleken met het lichaam. Niet zo gek, de hersenen groeien razendsnel!
-
Ziek, zwak en misselijk
In deze periode ben je misschien flink misselijk. Meestal kan dit geen kwaad, maar je kan er wel veel last van hebben.
Je baby is zo groot als een...
Bosbes
2
gram1,6
centimeterJe baby bij 8 weken zwanger
Als je 8 weken zwanger bent, begint het embryo met bewegen. De bewegingen zijn nog heel klein en je voelt ze nog niet. Toch zijn ze al wel op een echo te zien. Misschien kan je niet wachten tot je de eerste bewegingen van je baby voelt. Toch kan die rust in je buik ook nog wel even fijn zijn. Over een paar maanden schopt je kleine krachtpatser erop los. Een bijzonder gevoel, maar soms kan het best pijn doen.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
In week 8 van je zwangerschap groeit het hoofd van het embryo erg snel. In vergelijking met het lichaam is het bijna de helft van de lengte! Iedere minuut komen er zo’n 100 hersencellen bij. Ook de zenuwen van je baby ontwikkelen zich snel. Door het hele lichaam komt een netwerk van zenuwen. Deze staan in verbinding met elkaar, de hersenen, organen en de spieren.
Jij bij 8 weken zwangerschap
Je hebt waarschijnlijk nog geen mooie, grote zwangere buik. Toch kan je iets beginnen te zien. Langzaam verandert je lichaam nu ook aan de buitenkant. Het embryo is dan wel klein, maar je baarmoeder heeft nu ongeveer de grootte van een softbal. Niet zo vreemd dus dat je broek misschien lastig dichtgaat.
De zwangerschapssymptomen kunnen nog steeds erger worden. Vooral ochtendmisselijkheid is een kwaal waar je nu mogelijk veel last van hebt. Sommige vrouwen zijn de hele tijd extreem misselijk en moeten vaak overgeven. Anderen hebben juist nergens last van. Zolang je nog wat kan eten en niet veel afvalt, hoef je je geen zorgen te maken. Misschien helpen deze tips tegen de misselijkheid. Houd je niks binnen en val je flink af? Dan is het goed om contact op te nemen met je huisarts, vroedvrouw of gynaecoloog. Als je nergens last van hebt, is dat niet raar. Dit is alleen maar fijn en betekent niets negatiefs voor je zwangerschap.
Maak je je toch zorgen om je zwangerschap? Bijvoorbeeld door bloedverlies, buikpijn of eerdere miskramen? Rond week 8 kan hiervoor een vitaliteitsecho gemaakt worden. Bij deze echo kijkt de gynaecoloog onder andere of het hartje van het embryo klopt. Als dit zo is, feliciteert hij of zij je voorzichtig. De kans op een miskraam is nu een stuk kleiner.
Je buik bij 8 weken zwanger
Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er in deze week uitziet? Bekijk foto’s van de buik bij 8 weken zwanger >>
Jij als partner bij 8 weken zwanger
Je partner zit midden in het eerste trimester, een zware tijd voor haar. Zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid, misselijkheid, gevoelige borsten en stemmingswisselingen zorgen hiervoor. Probeer haar daarom zoveel mogelijk te ondersteunen door haar klusjes uit handen te nemen. O ja, ze heeft waarschijnlijk ook minder zin in seks deze periode. Accepteer dat en probeer op andere manieren intiem te zijn met elkaar. De kans is groot dat de zin in seks in het volgende trimester weer stijgt.
To do
- Ga naar je huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw en laat je uitgerekende datum vaststellen.
- Heb je een partner? Neem deze mee, zodat hij of zij ook vragen kan beantwoorden.
- Wijs je partner op de checklist ‘Regelen in het eerste trimester’.
- Ontdek de leukste zwangerschapsapps waarin je de ontwikkeling van je baby kan volgen.
Zwanger zijn is...
Een excuus hebben om bitchy te doen