Een slaapzak voor je baby: veilig en comfortabel slapen
Je pasgeboren baby blijft netjes onder een laken op zijn rug liggen, maar er komt een moment dat hij begint te draaien en woelen in bed. Een babyslaapzak is dan een handig middel om je kindje lekker warm te houden én veilig te laten slapen.
Wat is een babyslaapzak?
Een babyslaapzak dient, net als een slaapzak voor volwassenen, om in te slapen. De babyvariant van een slaapzak zit wel wat anders in elkaar: deze heeft armsgaten of mouwen en sluit rondom het bovenlijf redelijk nauw aan op het lijfje van je baby. Hierdoor kan je kindje niet in de slaapzak zelf draaien. Verder loopt de babyslaapzak wijd uit, zodat de benen van je kleine voldoende bewegingsruimte hebben. Een babyslaapzak wordt daarom ook wel trappelzak genoemd.
Waarom een babyslaapzak?
Slapen in een babyslaapzak is een veilige en comfortabele manier van slapen voor je kleine. In de eerste weken zijn een laken en deken ook prima, maar zodra je kindje beweeglijker wordt, kan hij zijn hele bed al slapend doorschuiven. Voor je het weet tref je hem ondersteboven bij het voeteneinde aan.
Dit kan voor minder praktische en onveilige situaties zorgen. Hij kan zich blootwoelen of juist onder de deken kruipen, wat tot adembelemmering kan leiden. Geen fijn idee! Een slaapzak voor je baby heeft een aantal voordelen ten opzichte van een laken en deken:
- Je baby kan niet met zijn hoofdje onder het beddengoed terechtkomen, waardoor je ademproblemen voorkomt.
- Je baby rolt minder makkelijk om van de rug naar de buik, wat veilig is in verband met het risico op wiegendood in buikligging.
- Je kindje kan zich niet blootwoelen en het daardoor koud krijgen.
- Is je kleine een klauteraar? Een slaapzak zorgt ervoor dat hij minder makkelijk uit bed kan klimmen. Zo voorkom je een nare val.
Wanneer mag je baby in een slaapzak?
In principe mag je baby vanaf de geboorte al in een slaapzakje slapen. Je kan hem dus gerust in een slaapzak leggen op het moment dat je denkt dat hij daar baat bij heeft, omdat hij zijn hele bedje door ‘wandelt’ of steeds de dekens wegtrapt. Let er wel goed op dat je bij de aanschaf van een babyslaapzak de juiste maat koopt.
Het belang van de juiste maat
Een goede maat babyslaapzak is erg belangrijk voor je kleine actieveling. Bij een te grote maat kan je kindje in de slaapzak wegzakken, vooral als de nekopening en de armsgaten te groot zijn. Je krijgt dan alsnog hetzelfde effect als wanneer hij onder een deken terecht zou komen. Een te kleine slaapzak is ook niet fijn, want dit beperkt de bewegingsruimte voor zijn benen en zit niet comfortabel.
Maar welke maat moet je dan kopen? Veel winkels gebruiken voor slaapzakken een iets andere maataanduiding dan voor babykleding. Soms worden wel dezelfde maten als kleding gebruikt, maar de maatmarges zijn dan vaak wat ruimer, bijvoorbeeld 50/62 en 68/80. Wel zo fijn, want je baby groeit hard en zo doet hij wat langer met zijn slaapzak dan hij met een gemiddelde trui doet.
Grofweg kan je de volgende indicaties voor de maat aanhouden:
Leeftijd baby | Lengte baby | Maat slaapzak |
---|---|---|
0-3 maanden | 50-60 cm | 60 cm of 50/62 |
3-6 maanden | 60-70 cm | 70 cm of 68/80 |
6-12 maanden | 70-80 cm | 80 cm of 68/80 |
12-18 maanden | 80-90 cm | 90 cm of 86/104 |
18-24 maanden | 90-110 cm | 110 cm of 86/104 |
Elk kindje groeit echter anders en soms valt je kleine niet precies in de maatverdeling of valt de slaapzak groter of juist kleiner uit. Controleer daarom na aanschaf goed hoe de slaapzak bij jouw baby zit.
Kan je de slaapzak niet over het hoofdje krijgen zonder de rits te openen (dit zie je snel genoeg)? Dan is de hoofdopening de juiste maat. Kan je daarnaast ongeveer 2 vingers tussen de armsgaten krijgen en kunnen de armpjes niet gemakkelijk terug in de mouw zonder de slaapzak open te maken? Dan zijn ook deze goed. Check!
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Zomerslaapzak
In de zomer kan de temperatuur in huis behoorlijk oplopen. Door een zomerslaapzak te gebruiken ligt je baby koel te slapen, zonder dat je alles open hoeft te zetten en hij mogelijk kou vat. Een zomerslaapzak is niet gewatteerd en heeft vaak mouwen die je kan afritsen.
Winterslaapzak
Een winterslaapzak zorgt ervoor dat je baby er in de winter warm bij ligt. Deze is gewatteerd, ook in de mouwen. Vaak kunnen de mouwen afgeritst worden om de voor- en najaarsperiode te kunnen overbruggen.
Vierseizoenenslaapzak
Een vierseizoenenslaapzak kan het hele jaar door gebruikt worden. Dit komt doordat deze variant een binnen- en buitenvoering heeft en hierbij de mouwen altijd afritsbaar zijn. Voor de zomerperiode gebruik je alleen de binnenvoering zonder mouwen en voor de winter hijs je je baby in het totaalpakket.
Temperatuur en een slaapzak voor je baby
Het is goed om erop te letten welke slaapzak je in welk jaargetijde gebruikt. Maar ook de temperatuur in de babykamer bepaalt je keuze. Een goede temperatuur voor de kamer van je baby is tussen de 16 en 18 graden. In de eerste 6 à 8 weken mag het zelfs nog wat warmer zijn, namelijk 20 graden. Je kan controleren of je baby het niet te warm of te koud heeft door in zijn nekje te voelen. Voelt dit aangenaam warm en niet klam, dan zit je goed.
Waar voldoet een veilige en fijne babyslaapzak aan?
Er zijn honderden verschillende slaapzakken op de markt. Hoe weet je nu dat je een fijn en veilig exemplaar in handen hebt? Gelukkig zijn de meeste slaapzakken wel geschikt. Je babyslaapzak is veilig en comfortabel wanneer hij voldoet aan de volgende punten:
- Sluiting. De sluiting van de babyslaapzak bestaat uit een rits, niet uit knopen. Knopen kunnen loslaten en voor verstikkingsgevaar zorgen. Het beste is een rits die naar beneden toe sluit, zodat je kindje niet gemakkelijk zelf de rits opent en de halsopening zo vergroot.
- Juiste maat. Zoals hierboven beschreven is een goede maat onmisbaar voor het veilig gebruik van een babyslaapzak.
- Wijde uitloop. De zak rondom de benen is wijd genoeg om een kikkerstand van de benen mogelijk te maken. Dit is goed voor de heupontwikkeling.
- Materiaal. Het materiaal waar de slaapzak van gemaakt is, is ademend. Dit is nodig, omdat je kindje dan zijn overtollige warmte kwijt kan. Met een katoenen slaapzak zit je eigenlijk altijd goed.
- Armsgaten. De babyslaapzak bevat armsgaten. Klinkt logisch, maar er zijn ook varianten op de markt zonder armsgaten. Deze dienen om de beweging van je baby te beperken als hij onrustig is en zichzelf wakker houdt met zijn armbewegingen. Vanaf 3 maanden is dit echter ongewenst, omdat je baby op zijn buik kan rollen en dan niet makkelijk meer terugkomt in de veilige rugligging.
- TOG-waarde. De TOG-waarde (Thermal Overall Grade) is een maat die aangeeft in welke mate een product lichaamswarmte vasthoudt. Deze waarde is prettig om te weten, omdat te veel lichaamswarmte vasthouden tot warmtestuwing kan leiden. Idealiter heeft een zomerslaapzak een TOG van 0,3-1,0 en een winterslaapzak een TOG van 2,5-3,0.
Speciale babyslaapzakken
Elk kindje groeit anders, maar elk kindje ís ook anders. Om ieder kindje in een babyslaapzak te kunnen laten slapen, zijn er ook speciale slaapzakken:
Voor kindjes met heupdysplasie. Baby’s met heupdysplasie worden behandeld met een spreidbroek, waardoor ze niet meer in een gewone babyslaapzak passen. Gelukkig zijn er verschillende babyslaapzakken op de markt speciaal voor deze kindjes. Dankzij een extra breed uitlopende onderkant kunnen ook zij comfortabel slapen.
Voor grote kindjes die nog een slaapzak nodig hebben. Sommige peuters hebben erg veel moeite om van een slaapzak naar een dekbed te gaan, of misschien zijn er medische redenen waarom je kindje beter in een slaapzak kan slapen. Voor deze slaapzakliefhebbers zijn er ‘babyslaapzakken’ in grote maten.
Tips voor het gebruik van een babyslaapzak
Hoe ingewikkeld kan het zijn, denk je wellicht. Toch zijn er nog een aantal dingen handig om aan te denken wanneer je kiest voor een babyslaapzak.
- Was de slaapzak regelmatig. Net zoals je het beddengoed regelmatig wast, is het ook hygiënisch om de babyslaapzak regelmatig te wassen. Zorg ervoor dat je er 2 hebt, dan is er altijd een schoon en droog.
- Slaapzakcheck. Controleer de babyslaapzak met enige regelmaat op loslatende stiksels, losse draadjes kunnen de kleine vingers van je kindje afknellen. Bij nylon stiksel moet je hier extra alert op zijn.
- Overig beddengoed. Bij het gebruik van een babyslaapzak is ander beddengoed zoals een laken of deken vaak overbodig en te warm. Een dunne slaapzak zou je eventueel nog wel met een laken kunnen combineren, maak het laken dan wel kort en strak op.
- Geen slaapzakriem. Sinds juli 2004 zijn slaapzakriemen door de Voedsel en Waren Autoriteit uit de handel genomen, omdat baby’s hierin verstrikt raakten. Een slaapzakriem om je kindje vast te leggen in bed is dus gevaarlijk. Wil je je onrustige baby toch beperken in zijn beweging, kies dan liever voor een veilige inbakermethode.
- Slaapkleding. Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak. Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.
Auteur Lauri Hanewinckel