Als je borstvoeding geeft, ben je misschien veel bezig met de vraag of je baby wel genoeg binnenkrijgt. Heb ik voldoende melk? Komt mijn kindje genoeg aan? En hoe kan ik mijn melkproductie verhogen?

Borstvoeding en melkproductie

Als je voor het eerst bevallen bent en je nog geen ervaring hebt met borstvoeding geven, kan het voeden van je baby je in het begin misschien wat overdonderen. Het is een onbekende wereld waar je in stapt en dat gebeurt net in een periode waar slaapgebrek en andere twijfels vaak om de hoek komen kijken.

Het begrijpen hoe je melkproductie werkt kan al de nodige twijfels en vragen wegnemen. Wist je bijvoorbeeld dat je lichaam zo ‘geprogrammeerd’ is dat je precies de hoeveelheid moedermelk aanmaakt die je kindje nodig heeft? Geen zorgen dus!

Logo Medela

Dubbelzijdig kolven: meer melk in minder tijd

Wist je dat je bijna 20% meer melk kan afkolven als je een dubbelzijdige kolf gebruikt? Dit verhoogt het prolactinegehalte en zorgt voor een extra toeschietreflex. Zo bespaar je tijd én heb je sneller een extra fles afgekolfde melk.

Meer voordelen

Basisregels voor melkproductie

Het is wel zo dat je lichaam beter gaat begrijpen hoeveel moedermelk het moet produceren als je het vaker en langer doet. Met deze basisregels krijg je meer inzicht hoe dit precies werkt:

  • Borstvoeding werkt volgens het vraag en aanbod principe. Je baby vraagt een bepaalde hoeveelheid melk, en jouw lichaam past zijn aanbod hierop aan.
  • Je lichaam maakt meer moedermelk aan als je vaker borstvoeding geeft en je kindje efficiënter drinkt.
  • Je lichaam maakt moedermelk aan als reactie op de stimulatie van je borsten. Het vaker aanleggen van je baby werkt dus bevorderlijk voor de melkproductie. Als je kindje klaar is met drinken, wordt de melkproductie weer gestimuleerd als reactie op het ‘leegdrinken’ van je borsten.
  • Je borsten zijn nooit helemaal leeg, aangezien er continu melk wordt aangemaakt.
  • In het begin voelen je borsten waarschijnlijk voller en harder aan en later voelen ze soepeler. Dit betekent niet per se dat je minder melk aanmaakt, maar het heeft te maken met stuwing die in de eerste dagen na de bevalling optreedt.

Wist je dat het 9 tot 12 weken kan duren voordat je borsten de juiste hoeveelheid melk aanmaken? Dit is ook de reden waarom je in het begin meer last krijgt van stuwing en gezwollen borsten.

Zoals met veel dingen, werkt stress nadelig op je melkproductie en het geven van borstvoeding. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je daarom zoveel mogelijk te ontspannen! Zit je met twijfels en zorgen over het geven van borstvoeding? Bespreek dit dan met je vroedvrouw of lactatiekundige. Zij kunnen je verder helpen en ervoor zorgen dat jij je weer meer ontspant.

Hoe weet ik of mijn baby genoeg binnenkrijgt?

Bij borstvoeding kan je natuurlijk niet precies op een flesje aflezen hoeveel je kindje binnenkrijgt, tenzij je afgemeten afgekolfde melk geeft. Een vraag die je daardoor vaak hebt, is of je baby wel genoeg voeding krijgt. Er zijn een aantal signalen waaraan je kan merken of je baby voldoende drinkt. Onder andere de hoeveelheid luiers, het bijkomen in gewicht, groei van zijn lijfje en de gezondheid van je kindje.

Verminderde melkproductie, hoe komt dat?

Als je merkt dat je melkproductie minder wordt, kan dat verschillende oorzaken hebben:

Je baby zuigt slecht

Als je baby slecht aanhapt, vermindert dit de stimulatie van de melkproductie en kan het pijnlijke tepels veroorzaken. Soms komt dit doordat je baby een te kort tongriempje heeft. Een mogelijke oplossing is om je houding aan te passen zodat je kindje efficiënter drinkt. Of gebruik tijdelijk een tepelhoedje.

Onregelmatige voedingen

Bij borstvoeding is het beter om te voeden op verzoek, dan een schema te volgen. Maar als er geen constante voedingsmomenten zijn, bijvoorbeeld als je baby veel slaapt, ziek is of als je voor welke reden dan ook voor een lange periode geen borstvoeding kan geven, kan dit de melkproductie negatief beïnvloeden.

Probeer in dit geval je baby vaker aan te leggen totdat de melkproductie weer toeneemt. Laat hem drinken als hij hierom vraagt, dan is jouw lichaam weer sneller ingespeeld op zijn behoeften. Is het even niet mogelijk om borstvoeding te geven? Gebruik dan een borstkolf voor de momenten dat je zelf niet kan voeden.

Stress

Het voelen van een bepaalde druk of stressgevoelens beïnvloedt de productie van moedermelk. Bij stress komt cortisol vrij in de bloedbaan, waardoor je melkproductie afneemt.

Probeer voldoende te slapen, genoeg rust te nemen of een keer af te kolven zodat je partner of iemand anders een voeding kan overnemen. Borstvoeding moet niet alleen fijn zijn voor je kindje, maar zeker ook voor jezelf. Let daarom goed op je eigen gezondheid, dat is net zo belangrijk! Happy mama, happy baby!

Moment van de dag

Veel moeders hebben aan het begin van de dag meer moedermelk dan ’s avonds. Heb je het idee dat je melkproductie wat achterloopt? Probeer dan ’s ochtends na de eerste voeding af te kolven. Zo bouw je een reserve op die je voor een later moment bewaart.

Bij zorgen of twijfels is het aan te raden om contact op te nemen met een lactatiekundige. Zij kan de oorzaak vaststellen en je helpen om het op te lossen.

Moeder knuffelt baby

Tips voor een optimale melkproductie

Wil je ervoor zorgen dat je melkproductie zo goed mogelijk is? Dan kunnen deze tips je helpen:

  • Ontspan! Ontspanning helpt om je melkproductie op gang te krijgen en maakt het geven van borstvoeding prettiger. Zoek daarom een rustige plek op om te voeden waar je je niet gehaast of geprikkeld voelt. Fijn voor je baby en voor jou!
  • Vaker voeden. Je lichaam krijgt een signaal zodra je borsten goed geleegd zijn om de melkproductie weer op gang te krijgen. Dit stimuleer je door vaker te voeden (als je kindje erom vraagt) of tussen door te kolven.
  • Om en om. Laat je baby per voeding van beide borsten drinken. Wissel daarbij af van borst. Als je baby bij de vorige voeding met links begon, begin je bij de volgende voeding met rechts. Maak het jezelf makkelijk en houd dit bij met een app op je smartphone. Zo kan je niet meer vergeten met welke borst je de vorige keer gestart bent.
  • Observeer het drinkgedrag. Zolang je baby actief drinkt en slikt, kan je hem laten drinken. Gaat hij langzamer zuigen en slikken, of begint hij met je tepel te spelen, dan is het tijd om je andere borst aan te bieden.
  • Afkolven. Voelen je borsten na een voeding nog niet helemaal soepel aan? Kolf dan verder af totdat je borsten weer goed ‘leeg’ aanvoelen. Voor meer informatie lees je hier verder over hoe kolven de melkproductie stimuleert.
  • Goed voor jezelf zorgen. Je zorgt goed voor je baby, door ook goed voor jezelf te zorgen. Als je ontspannen aan een voeding begint, zal je merken dat het soepeler verloopt. Probeer voldoende rust te pakken, drink voldoende water (zo’n 1,5 tot 2 liter per dag) en eet gezond. En neem daarnaast genoeg tijd voor wat mama me-time om weer op te laden!

Wel of geen nachtvoedingen?

In de eerste weken na de bevalling kunnen gebroken nachten erbij horen. Hetzelfde geldt voor nachtvoedingen. Je baby heeft om de twee tot drie uur een voeding nodig, waardoor hij vooral in de eerste weken ook ’s nachts bij je aanklopt.

Daarnaast zijn nachtvoedingen in de eerste weken belangrijk om je melkproductie goed op gang te brengen. Je lichaam kan hiermee ‘aanleren’ hoeveel moedermelk er nodig is om je kindje voldoende te geven.

Wist je dat baby’s ’s nachts ongeveer 20% van de hoeveelheid drinken die ze in 24 uur nodig hebben?

Na deze eerste weken wordt borstvoeding afgestemd op ‘vraag en aanbod’. Grote kans dat je baby na deze periode nog steeds ’s nachts gevoed moet worden, maar je lichaam is er niet meer afhankelijk van om je melkproductie goed op gang te krijgen.

Een voordeel: als je borstvoeding geeft, maakt je lichaam extra oxytocine aan. Dit zorgt ervoor dat je snel weer in slaap valt na een nachtvoeding. Wel zo fijn!

Te veel melkproductie, wat moet ik doen?

Heb je geen last van te weinig melkproductie, maar juist last van stuwing, gezwollen borsten en verstopte melkkanalen? Gelukkig zijn er manieren om je melkproductie te reguleren:

  • Bied tijdelijk maar één borst aan per voeding. Voorkom stuwing door vervolgens de andere borst af te kolven, totdat de grootste druk ervan af is.
  • Gebruik koude kompressen na de voeding. Leg deze op je borsten om de pijn van gezwollen borsten te verlichten.
  • Drink saliethee. Dit is een bron van natuurlijke oestrogeen waardoor je melkproductie iets afneemt. Let hier wel bij op; begin met een halve tas thee en kijk hoe je lichaam hierop reageert. Een alternatief is pepermuntthee. Dit heeft een vergelijkbare werking maar is minder sterk dan saliethee.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app