Vind jouw babynaam
Jelle
-
- 121 jongens kregen deze naam (#136)
-
- Waarde, Betaling, Offerfeest, Wilskracht, Streven, Bedekker, Beschermer, Helm
Wat vind jij van Jelle?
Deze kenmerken vinden jullie passen bij Jelle
Wat vind jij?
Welke kenmerken vind je bij Jelle passen?
Meerdere opties mogelijk
Herkomst en betekenis Jelle
Jelle is een Friese naam die ontstaan is uit Gelle. Dit is een eenstammige verkorting uit Germaanse namen die met ‘geld’ beginnen. De betekenis hiervan is ‘waarde, betaling, vergelding, offerfeest’.
In Zuid-Nederland is Jelle ook wel een verkorting van Guilielmus, dat weer van Wilhelm afstamt. Het eerste deel van die naam betekent ‘wilskracht, streven’, het tweede deel ‘bedekker, beschermer, helm’.
Aantallen en varianten Jelle
In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Jelle als babynaam is gegeven.
Er zijn ongeveer 20.000 mannen die Jelle heten. Hoewel de naam voor die tijd ook al veel gebruikt werd, is hij pas vanaf 1980 populair geworden.
De vrouwelijke variant Jeltje wordt de afgelopen decennia juist minder vaak gebruikt. In totaal komt deze naam bijna 7.000 keer voor.
Een andere variant van de naam is Jelte. Deze naam wordt door zo’n 2.500 mannen en jongens gedragen en wordt sinds enkele jaren veel vaker gebruikt. Deze naam staat maar net iets onder Jelle in de top-100, namelijk op plaats 97.
De jongensnaam Jelke is nooit populair geworden, het gebruik ervan wisselt. Deze naam komt ongeveer 700 keer voor. Jelly werd vooral tussen 1945 en 1980 gebruikt, maar deze naam werd evenmin populair: ongeveer 500 vrouwen heten zo.
De variant Jolle is nog minder populair. Er zijn zo’n 200 mannen en jongens met deze naam.
Wetenswaardigheden Jelle
Snelle Jelle
Jelle de Boer is de hoofdpersoon uit de kinderboekenserie Snelle Jelle. Deze boeken, geschreven door Ad van Gils, gaan over de avonturen van de jonge voetballer Jelle en zijn vrienden. Behalve samen voetballen beleven ze ook allerhande spannende avonturen.
Jelle Brandt Corstius
Jelle Brandt Corstius is journalist en televisiemaker. Hij woonde vijf jaar lang in Moskou, van waaruit hij correspondent was voor verschillende kranten en tijdschriften. Daarnaast schreef hij verschillende boeken en maakte hij documentaireseries.