Peuter heeft jeuk door waterwratjes en krabt aan zijn arm

Waterwratjes komen veel voor bij peuters. Deze kleine pukkeltjes zijn onschuldig, maar kunnen lang aanwezig blijven op het lichaam van je kindje. Hoe komt je peuter eraan en wat kan je eraan doen?

Wat zijn waterwratjes?

Waterwratjes zijn kleine bolvormige pukkeltjes, die vooral voorkomen bij kindjes tussen de 1 en 4 jaar. Je ziet ze vooral op de romp van je kindje, maar ze kunnen over het gehele lichaam verspreid zitten.

De medische naam voor deze wratjes is mollusca contagiosa. Het is een onschuldige huidaandoening, die wordt veroorzaakt door een pokkenvirus, het molluscipox virus. Dit is een ander virus dan hetgene dat ‘gewone’ wratten veroorzaakt.

Symptomen

Je herkent waterwratjes aan hun uiterlijk: het zijn wat glanzende, huidkleurige, halfbolvormige pukkeltjes gevuld met vocht. Ze worden 1 tot 8 mm groot en lijken een beetje op kleine pareltjes. In het midden hebben ze vaak een deukje.

Waterwratjes zitten vaak in groepjes bij elkaar, op de romp van je peuter, maar ook op de armen, benen en in het gezicht kunnen ze zichtbaar zijn. Het aantal kan hoog oplopen, tot wel 100 waterwratjes!

Je kindje heeft gelukkig weinig last van deze wratjes. Wel kunnen ze soms jeuken. Als een waterwratje op het ooglid verschijnt, kan het oog gaan ontsteken. Dit kan vervelend zijn.

Soms gaan de wratjes gepaard met eczeem, vooral bij kindjes die al eczeem hebben. Zij hebben ook meer kans om waterwratjes te krijgen.

Huid van de buik van een peuter met waterwratjes

Hoe krijgt je kind waterwratjes?

Het virus dat waterwratjes veroorzaakt, zit in het vocht van de wratjes. Je kleine kan het krijgen als hij in aanraking komt met het vocht uit de bultjes, bijvoorbeeld door contact met een kindje dat waterwratjes heeft. Dit kan op verschillende manieren gebeuren:

  • Direct huidcontact bijvoorbeeld bij spelen, zwemmen of gym
  • Contact met besmette voorwerpen zoals handdoeken, kleding of speelgoed

Na besmetting kan het 2 weken tot 6 maanden duren voordat de eerste waterwratjes verschijnen.

Zijn waterwratjes besmettelijk?

Waterwratjes zijn onschuldig, maar heel besmettelijk. Wanneer de wratjes opengaan, spontaan of door krabben, treedt besmetting met het virus gemakkelijk op. Omdat het een ongevaarlijke huidinfectie is, kan je kindje wel gewoon naar de crèche of school.

Voor je kindje zelf is het virus ook besmettelijk. Een afzonderlijk waterwratje geneest meestal binnen 2 maanden, maar doordat het virus zich via het vocht gemakkelijk naar andere delen van het lichaam verplaatst, verschijnen er weer nieuwe pukkeltjes.

Heeft je kleine waterwratjes eenmaal gehad, dan krijgt hij het niet nog eens. Zijn afweersysteem bouwt hier namelijk weerstand tegen op.

Wat kan je eraan doen?

Hoewel je die wratjes misschien graag te lijf wil gaan, is een behandeling niet nodig. Het is zelfs het beste om de natuur zijn gang te laten gaan. De waterwratjes verdwijnen namelijk vanzelf weer binnen een jaar. Soms kan het twee jaar duren voordat het laatste wratje weg is.

Er zijn wel methoden om waterwratjes te verwijderen, zoals bevriezen met stikstof, wegbranden of met een scherpe lepel wegkrabben (met verdoving). Deze behandelingen kunnen pijnlijk zijn en littekens achterlaten. Ze zijn naar voor je kleine en onnodig. Je kan dus beter afwachten.

Heeft je kindje last van jeuk? Dan kan je koelzalf of mentholgel bij de apotheek halen en dit op de wratjes smeren. Let er wel even op dat je deze niet rond de mond en neus van je peuter smeert. Dan kan hij het makkelijk binnenkrijgen en dat is niet de bedoeling.

Ontstoken waterwratjes

Als de wratjes ontstoken raken, worden ze rood en kunnen ze pijnlijk zijn. Toch genezen ze dan meestal ook vanzelf. Alleen als er een infectie met bacteriën optreedt, is het nodig om te behandelen met een antibioticazalf. Dit gebeurt echter zelden.

Zien de wratjes er erg ontstoken uit of twijfel je hierover, raadpleeg dan even je huisarts. Bij een ontstoken oog door een waterwratje, is het ook verstandig om naar de huisarts te gaan. Het kan nodig zijn om dit wratje weg te halen.

Tips bij waterwratjes

Het liefst voorkom je verspreiding van de waterwratjes, zodat ze snel weer verdwenen zijn. Hoewel onderstaande tips niet allemaal wetenschappelijk bewezen zijn, kan het geen kwaad ze toe te passen. Het kan helpen de verspreiding van de wratjes te beperken.

  • Niet krabben. Probeer te voorkomen dat je kindje aan de wratjes krabt. Krabben kan voor ontstekingen en littekens zorgen en kan bovendien het virus verspreiden naar andere plekken op de huid.
  • Niet in de ogen wrijven. Een uitdaging, maar probeer ervoor te zorgen dat je kindje niet in zijn oogjes wrijft. Zo voorkom je dat er wratjes op de oogleden ontstaan, wat voor een ontstoken oogje kan zorgen.
  • Korte nagels en handhygiëne. Houd de nagels van je kindje kort en laat hem regelmatig zijn handjes wassen. Je verkleint hiermee de kans op verspreiding en ontsteking van de waterwratjes.
  • Verzorg het huidje goed. Gebruik niet te heet water bij douchen of badderen, wees zuinig met zeep en gebruik, als je peuter een droge huid heeft, eventueel een ongeparfumeerde (baby)crème.
  • Open wratjes afplakken. Zijn er open wratjes die niet door kleding bedekt worden? Plak ze af met een pleister. Hiermee voorkom je verspreiding van het virus naar andere lichaamsdelen.
  • Eigen handdoek en washand. Laat je kindje(s) een eigen handdoek en washand gebruiken, zodat het virus niet via dit badtextiel overgedragen wordt op andere kindjes.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app