Babysit gezocht: zo vind je de perfecte babysit aan huis
Vlak na de geboorte denk je waarschijnlijk dat je je kindje nooit meer los wil laten. Toch komt er een moment waarop je graag weer een avondje zonder je kleine op stap wil. Tijd om een advertentie te zetten: babysit gezocht. Hoe kies je de perfecte babysitter?
Aan welke criteria moet de babysit voldoen
Voordat je begint aan je zoektocht, is het handig om op een rij te zetten wat je precies verwacht van een babysit. Niet elke babysit is namelijk hetzelfde. Als je van tevoren bedenkt wat voor babysit je zoekt, voorkom je dat je zoektocht onnodig ingewikkeld wordt. Hieronder lees je de verschillende mogelijkheden.
- Babysit voor af en toe. Wil je af en toe een avondje uit zonder je kindje? Dan komt de babysit waarschijnlijk vooral als de kinderen al (bijna) op bed liggen. Je hebt dan niet echt een pedagogisch medewerker nodig.
- Vaste babysit voor een paar uur. Als je op vaste momenten een babysit nodig hebt, bijvoorbeeld op woensdagmiddag, wil je misschien liever iemand met meer ervaring. Je babysitter brengt dan meer tijd met je kinderen door, dus enige ervaring met kinderen komt wel van pas.
- Nanny aan huis. Zoek je iemand die bij jou thuis je kinderen hele dagen verzorgt, bijvoorbeeld als jij aan het werk bent? Dan is een nanny of au-pair de oplossing. Deze heeft vaak een pedagogische achtergrond en veel ervaring met kinderen. Soms voert de nanny ook wat huishoudelijke taken uit, zoals koken en wassen.
Eisen aan de babysit
Hoe meer ervaring en taken je babysit moet uitvoeren, hoe meer geld je per uur kwijt bent. Bedenk ook van tevoren of je graag wil dat de babysit een EHBO-diploma heeft. Gaat de nanny met de kinderen op stap? Dan is het misschien handig als hij of zij een rijbewijs heeft.
Daarnaast kan je denken aan het geslacht, de leeftijd en de geloofsovertuiging van de babysit. Heb je hier sterke voorkeuren in? Dan is het verstandig daar rekening mee te houden in je selectie.
Overleg met je (eventuele) partner en schrijf van tevoren alles op wat je belangrijk vindt. Luister daarbij naar je eigen gevoel, je kan altijd nog criteria schrappen. Door goed te weten wat je verwacht van een babysit, kan je sneller een selectie maken alsje eenmaal begint met zoeken. De kans dat je een fijn persoon vindt om voor je kinderen te zorgen is dan veel groter.
Kosten babysit
De kosten voor een babysit verschillen. Zoek je een babysit via een erkend bureau? Dan betaal je wat meer. Kies je voor een scholier die af en toe een paar uurtjes babysit? Dan kom je wat goedkoper uit. Hou rekening met de minimumlonen.
Babysit gezocht, maar waar?
Als je eenmaal alle criteria op een rij hebt, kan je op zoek gaan naar de juiste babysit. Dit kan op verschillende manieren.
- Rondvragen in je netwerk. Vraag eens aan andere ouders in de buurt wie er bij hen komt babysitten. Of misschien hebben de buren wel tienerkinderen die graag een zakcentje willen bijverdienen. Dit heeft als voordeel dat het wellicht al wat vertrouwd voelt. Daardoor kan je met wat meer vertrouwen je kinderen bij deze babysit achterlaten.
- Een briefje ophangen. In veel supermarkten kan je een briefje ophangen met ‘Babysit gezocht’. Ook op veel middelbare scholen en universiteiten zijn prikborden. Daarmee bereik je direct de doelgroep van jongeren die mogelijk wat willen bijverdienen met babysitwerk.
- Via internet. Je kan ook een digitaal ‘Babysit gezocht’-briefje ophangen. Er bestaan diverse websites waar ouders en babysitters elkaar kunnen vinden. Vaak kan je zoeken op wijk of postcode, waardoor je gemakkelijk een babysitter bij jou in de buurt vindt.
Hoe weet je of de babysit bij jullie past?
Als je ‘Babysit gezocht’-briefje resultaat heeft gehad, heb je waarschijnlijk een paar kandidaten. Je kan je favorieten nu uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. Dit mag je best zien als een soort sollicitatiegesprek, jullie gaan immers een relatie van werkgever en werknemer aan.
Het is handig om van tevoren wat vragen voor te bereiden en die op te schrijven. Bedenk ook alvast welk tarief je ongeveer bereid bent te betalen. Sommige babysitdiensten hanteren een vast bedrag, maar vaak zal je hierover zelf afspraken maken met degene die komt babysitten.
Tijdens het kennismakingsgesprek is het leuk als je kinderen ook thuis zijn. Je kan dan gelijk zien hoe zij op hun mogelijke babysit reageren. Heb je een partner, dan is het handig als die er ook bij is. Op die manier weet je zeker dat het hele gezin achter de uiteindelijke keuze staat.
Communicatie met de babysit
Heb je eenmaal de perfecte babysit gevonden, dan is het belangrijk om goed met elkaar te communiceren. Maak heldere afspraken en zet deze eventueel op papier. Dan laat je je kinderen met een gerust hart achter. Je kan afspraken maken over de volgende dingen:
- Taken van de babysit. Maak duidelijk of je ook verwacht dat je nanny huishoudelijke taken doet wanneer de kleintjes op bed liggen of alleen een oogje in het zeil houdt.
- Vervoer. Je denkt er misschien niet meteen aan, maar het is handig om af te spreken of jullie de babysitter aan het eind van de avond naar huis brengen, of dat eigen vervoer handiger is.
- Frequentie. Geef alvast een inschatting van hoe vaak jullie ongeveer een babysit nodig hebben. Zijn er vaste dagen of gaat het om sporadisch een avondje in het weekend?
- De gebruiksaanwijzing van je kinderen. Als er belangrijke dingen zijn, zoals ernstige allergieën of medicijngebruik, schrijf dit dan duidelijk op. Andere dingen, zoals favoriete boekjes en waar de extra luiers liggen, kan je voor vertrek nog even laten zien.
- Telefoonnummers. Natuurlijk laat je jouw telefoonnummer en dat van je partner achter. Als het mogelijk is, kan je ook het nummer van de buren of opa en oma opschrijven. Mocht er dan een noodgeval zijn, is er altijd nog iemand om raad te plegen.
Tips als iemand komt oppassen
Het is normaal als je wat nerveus bent om je kinderen achter te laten bij iemand anders. Met deze tips kan je je zorgen een beetje sussen en genieten van je vrije avond.
- Stel een proefsessie voor. Vraag of de nanny een middagje wil komen als jij ook thuis bent. Zo kan je zien hoe je kinderen reageren en eventueel vragen beantwoorden. Hierdoor leer je ook zelf de babysitter beter kennen, waardoor je vertrouwen groeit.
- Neem een reserve-babysit. Je kan gerust meerdere nanny’s aannemen. Als je vaste babysitter dan een keer geen tijd heeft, heb je nog iemand achter de hand.
- Vraag de mening van je kinderen. Zij zullen het waarschijnlijk wel aangeven als de babysit niet leuk is. Let vooral op hun gedrag als je weer thuiskomt. Veel kinderen hebben wat verlatingsangst, dus het gedrag als jij weggaat zegt weinig over de kwaliteiten van de nanny.
- Maak een lijstje voor de babysit. Zet hier alle belangrijke telefoonnummers op, de huisregels en het Wifi-wachtwoord. Zo heeft je nanny alle belangrijke informatie bij de hand.
- Begin een oppasschrift. Hierin kan de babysit bijhouden wat de kinderen allemaal hebben gedaan toen jij weg was. Zo heb jij niet het gevoel dat je iets mist en kan de babysitter eventuele vragen gemakkelijk bijhouden.
- Luister naar je gevoel. Een kandidaat kan op papier nog zo perfect lijken, weiger iemand gerust als je gevoel niet goed is. Ook als je al heel lang naar een babysit hebt gezocht. Je kan beter nog ever verder zoeken, je wil je kinderen immers met een gerust hart bij deze persoon achterlaten.
- Zorg voor contant geld. Vaak wordt oppaswerk contant betaald. Voorkom gedoe door van tevoren het juiste bedrag contant in huis te halen.
Auteur Fabienne Janssen Lok
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app