Wat doet de komst van een tweede kindje met je relatie?
Van “stel” naar “stel-met-kind” was al een grote stap, maar waarschijnlijk hebben jullie daar een mooi ritme in gevonden. Als je een tweede kindje krijgt, wordt jullie leven weer even overhoop gegooid. Wat doet dit met je relatie? En hoe houd je deze ook dan gezond?
Van één naar twee kindjes
De komst van je eerste kindje had waarschijnlijk een grote impact op je leven en op je relatie. Veel kersverse ouders maken een relatiedipje door na de geboorte van hun baby. Door goed met elkaar in contact te blijven, vind je samen weer een nieuwe balans in jullie leven met je kindje.
Vervolgens mogen jullie een tweede kindje verwelkomen. De impact die een tweede kindje heeft, wordt gemakkelijk onderschat door ouders. Jullie hebben het immers al een keer meegemaakt en zijn nu ervaren. Toch ligt het in werkelijkheid wat anders.
Impact van een tweede kindje
Hoewel je eerste kindje je leven totaal verandert, ervaren veel ouders de komst van een tweede vaak als een grotere verandering. Uit onderzoek blijkt dat het niet per se makkelijker wordt de tweede keer.
Jij en je partner zijn weliswaar beter getraind in ouderschapsvaardigheden en weten inmiddels perfect hoe je een baby verzorgt, maar het leven wordt toch een stuk drukker met jullie nieuwe aanwinst. Er zijn nu twee kinderen om rekening mee te houden. Dat betekent twee dagritmes, je aandacht zo eerlijk mogelijk verdelen, meer financiële verplichtingen, weer slaapgebrek en extra huishoudelijke taken.
De posities binnen het gezin veranderen. Vooral voor je oudste is dit een grote verandering: van enig kind naar grote broer of zus. Dat is best even wennen!
Al deze nieuwe uitdagingen nemen veel van je tijd in beslag. Dat betekent ook minder tijd voor jezelf en minder tijd voor je partner. Hierdoor kan je eigen welzijn en de relatie met je partner onder druk komen te staan.
Tropenjaren overleven
De eerste jaren met jonge kinderen worden weleens de tropenjaren genoemd. Hiermee wordt bedoeld dat dit bijzonder zware jaren zijn, waarin je bijna voor twee moet werken. Dit blijkt maar weer, als je naar de cijfers kijkt: 1 op de 6 kinderen krijgt namelijk te maken met een scheiding. Dit betreft ook jonge kinderen.
Gelukkig kan je er samen veel aan doen om ervoor te zorgen dat jullie relatie de tropenjaren overleeft en je kindjes niet in een gebroken gezin opgroeien. Factoren die belangrijk zijn hierbij zijn zelfvertrouwen, om kunnen gaan met je eigen emoties en communicatievaardigheden.
Geef het zelfvertrouwen van je partner dus regelmatig een boost met een lief complimentje, praat over wat je dwarszit en probeer dit op een open en vriendelijke manier naar je partner te communiceren.
Tips voor een gezonde relatie met twee (of meer) kinderen
Ouder zijn vraagt dus heel wat van jullie. Dat neemt niet weg dat je er heel veel liefde en geluk voor terugkrijgt. Onderstaande tips kunnen je helpen om te gaan met de impact van een tweede kindje:
- Onderschat de impact van een tweede kind niet. Het is goed om je te realiseren dat een tweede kindje niet per definitie makkelijker wordt. Als je je hier bewust van bent, kan dat al een hoop tegenslag schelen.
- Laat los. Probeer niet te veel naar perfectie in het dagritme te streven en verwacht dit ook niet van je partner. Met één kind heb je hier nog tijd en ruimte voor, maar met twee kleintjes is dat een stuk moeilijker.
- Heb oog voor je gezinsgeluk. Sta te midden van alle hectiek eens samen stil bij jullie prachtige gezin en geniet van de gezelligheid, knuffels, lol, gekke uitspraken en mooie momenten die jullie samen beleven.
- Verwacht bij je tweede kindje geen kopie van je eerste. Je nieuwe gezinslid kan een heel ander karakter hebben en je op een andere manier uitdagen dan je eerste kindje. Als je dit in je achterhoofd houdt, ben je wat beter voorbereid.
- Verdeel de aandacht. Je tweede kindje is nog maar een baby en doet een beroep op jouw tijd en energie. Reserveer echter ook een-op-eentijd met je oudste, zodat deze zich ook nog belangrijk voelt. Maak ook tijd vrij voor je partner.
- Uit waardering naar je partner. Waardering uiten hoeft niet groots met een weekendje Parijs of een luxe diner. Het zit hem vaak juist in kleine dingen: een lief appje, oprechte interesse in elkaars dag of het lievelingsmaal van je partner bereiden.
Hulp bij relatieproblemen
Kom je er samen niet uit en maak je je zorgen over jullie relatie? Dan zijn er verschillende vormen van hulp die je kan inschakelen. Dit kan al heel laagdrempelig.
- Ouderschapsprogramma’s. Dit zijn programma’s die jou (en je partner) door middel van een training ondersteunen in het ouderschap. Je kan het zien als een cursus in opvoeden en ouderschap.
- Relatie zelfhulpprogramma’s (online). Er zijn online verschillende programma’s om te werken aan je relatie. Je doorloopt diverse modules, waardoor je meer inzicht krijgt in de knelpunten in je relatie en ontvangt handvaten om hieraan te werken.
- Relatiegesprekken. Het kan zinnig zijn om enkele gesprekken te voeren met een deskundige, bijvoorbeeld een relatietherapeut. Dit betekent niet dat je ‘in therapie’ zou moeten of dat je relatie slecht is. Je kan het ook zien als een kortdurende begeleiding. Soms zijn één tot drie gesprekken al genoeg om jullie relatie samen weer op de rit te krijgen.
Auteur Lauri Hanewinckel
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app