Je bent zwanger, gefeliciteerd! Er komt nu veel op je af. Een van de dingen die je moet regelen, is kraamhulp. Wat kan je precies verwachten van kraamhulp? Hoeveel uur vergoedt je verzekering en hoe kies je een goed kraamhulpbureau? In dit artikel lees je hier alles over.

Wat is kraamhulp?

Na de geboorte komt een kraamhulp bij je thuis. Zij geeft jou (en je partner) een spoedcursus ‘ouderschap’. Je krijgt uitleg en advies over de veiligheid, voeding en verzorging van je kindje. Ze helpt je ook met een aantal belangrijke taken in huis. Zo kunnen jij en je partner samen met de baby heerlijk uitrusten en genieten van elkaar.

Je kraamhulp zit boordevol tips en ervaring, wat heel fijn is als je als kersverse ouder alles voor de eerste keer doet. Deze steun en toeverlaat houdt de gezondheid van moeder en baby goed in de gaten en schakelt hulp in als dat nodig is. Verder ondersteunt de kraamhulp je in het huishouden en met praktische zaken.

Ook voor je partner en de broertjes en zusjes van je baby staat de kraamhulp graag klaar.

Kraamzorg tijdens de bevalling

Beval je thuis of heb je een niet-medische bevalling in het ziekenhuis of geboortehuis? Dan is de kraamverzorgende ook aanwezig. Ze assisteert de verloskundige rondom de bevalling. Een extra paar handen, ogen en oren aan het bed is fijn én extra veilig. Ze kent de verloskundige goed en weet precies wat ze moet doen. Ook als er snel gehandeld moet worden. Hopelijk geeft jou dat een zeker gevoel.

Hoeveel uur kraamzorg krijg je?

Rond de 30e week van je zwangerschap heb je een intakegesprek met het kraamzorgbureau. Jouw wensen, situatie en eventuele bijzonderheden komen aan bod. Op basis daarvan krijg je een indicatie van het aantal uren kraamzorg.

Het aantal uren kraamzorg krijg je straks verdeeld over de eerste acht dagen. Als het nodig is, bijvoorbeeld omdat je een zware bevalling hebt gehad of je borstvoeding moeilijk op gang komt, kan het aantal uren worden bijgesteld. De verloskundige en kraamverzorgende overleggen dat met jou in de kraamweek.

Kraamhulp: wat kost het?

Kraamhulp wordt deels voor een deel terugbetaald door je zorgverzekering. Vaak geldt er een terugbetaling van ongeveer 5 euro per uur voor in totaal dertig uur kraamzorg per kind . Soms krijg je meer vergoed, als. Dit gebeurt als ook de andere ouder is aangesloten bij dezelfde verzekeraar. Vraag hiernaar tijdens je gesprek met je zorgverzekeraar.

Tips om kraamhulp te kiezen

Je kiest zelf via welke organisatie je kraamhulp krijgt. Deze tips helpen je om een goede keuze te maken:

  • Vraag aan je gynaecoloog of vroedvrouw welke kraamhulpaanbieders in jouw woonplaats aanwezig zijn. Zij kan je dit precies vertellen en meer informatie over kraamhulp geven.
  • Bezoek de websites van de kraamhulpaanbieders in jouw regio om een eerste indruk te krijgen.
  • Vergelijk ze met elkaar: wat bieden ze en wat vind jij belangrijk?
  • Welke extra’s bieden ze?
  • Heb je vooraf vragen? Bel of mail gerust met de kraamhulpaanbieder en leg ze voor.
  • Op Facebook en andere social media vind je recensies en ervaringen van andere ouders terug.
  • Vraag je vrienden, familie en buren naar hun ervaringen.

Hoe meld je je aan voor kraamzorg?

Je moet jezelf aanmelden voor kraamhulp. Bij de meeste aanbieders gaat dat snel en eenvoudig via hun website. Als je daar hulp bij nodig hebt of veel vragen hebt, kan je vaak ook een telefonische aanmelding doen.

Wanneer kraamzorg regelen

Kraamhulp kan je het beste regelen tussen de 12e en 16e week van je zwangerschap. Op deze manier kun je op tijd een intakegesprek inplannen en ben je gerust dat alles goed geregeld is.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app