Deze week
-
De eerste ontmoeting
Eindelijk is het moment daar. De eerste ontmoeting met je baby is een bijzondere gebeurtenis. Geniet ervan!
-
Het gouden uur
Het eerste uur met je baby wordt ook wel het gouden uur genoemd. Dit is een belangrijk uur voor jullie als gezin.
-
Herstellen en wennen
Nu begint jouw herstel van de bevalling. Ook start de mooie, maar drukke fase van elkaar leren kennen en wennen aan jullie nieuwe leven.
Ontwikkeling baby 0 weken
Gefeliciteerd! Je zwangerschap en bevalling zitten erop. Eindelijk ligt je baby in je armen. Een opluchting voor jou, maar een grote overgang voor je kindje. De veilige, warme baarmoeder is plotseling verruild voor een onbekende, overbelichte en koude buitenwereld. Geen wonder dat je baby meteen een flinke keel op zet. Een geluid dat jij de komende jaren nog veel gaat horen. Maar wat is je baby mooi en lief.
Het liefst wil jij je kindje nooit meer loslaten. Als alles goed gaat met jou en je baby hoeft dat het eerste uur ook niet. Dit gouden uur is heel belangrijk. Hierin beginnen jullie elkaar te leren kennen. Het huid-op-huidcontact hierbij houdt je kleine warm, verlaagt stress en legt de basis voor de hechting met je kind. Kijk trouwens niet gek op als je baby er niet puntgaaf uitziet. De meeste baby’s komen wat kreukelig of verfrommeld ter wereld. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat je baby lang opgerold heeft gezeten in jouw buik. De laatste weken werd dat huisje flink krap. Gelukkig zijn die kreukels binnen een paar weken helemaal weggetrokken. Voel jij je niet meteen verliefd? Dit is helemaal niet gek. Jullie band groeit met de tijd en die verliefdheid ook.
Terwijl jij geniet van de eerste ontmoeting met je baby doet de vroedvrouw of gynaecoloog de eerste test bij je baby. Dit is de Apgar-score. Hiermee controleert ze de gezondheid van je baby bij één, vijf en tien minuten na de geboorte. Bij 7 punten of meer is je baby gezond.
Je baby van 0 weken oud
Elke baby is uniek. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en zich verschillend gedragen. Ben jij benieuwd naar baby’s van dezelfde leeftijd als jouw kindje? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 0 weken oud.
Jouw leven met een baby van 0 weken oud
Nu de bevalling erop zit, begint een nieuwe periode. Tijd om uit te vinden hoe het ouderschap werkt: verschonen, voeden, badderen, troosten en slaapjes. Zo ziet de eerste week na de geboorte van je baby eruit. Een drukke periode! Gelukkig slaapt je kleine zo’n 17 uur per dag. Dit kan je goed gebruiken, want ook jij hebt veel rust nodig om te herstellen van je bevalling. Gun jezelf dit. Gebruik daarnaast je tijd om dat bijzondere wezentje te leren kennen en om te wennen aan alle nieuwe verzorgingsrituelen. Want hoe verschoon je een luier eigenlijk…? Wees gerust, je staat er niet alleen voor. De eerste dagen krijg je veel hulp van de vroedvrouw en de kraamhulp.
Je baby een luier en jij een mega kraamverband. En die heb je écht nodig. De losgeraakte placenta heeft namelijk een wond achtergelaten. Het duurt nog even voordat deze genezen is. Ook verlies je na de bevalling lochia, ook wel kraamvocht genoemd. Dit kan nog tot zes weken na je bevalling doorgaan.
Ben jij na de bevalling gehecht? Dan kan het daaronder behoorlijk beurs voelen. Naar de wc gaan is nu al helemaal geen pretje. Vooral naar de eerste keer naar het groot toilet kijk je waarschijnlijk niet uit. Maak je geen zorgen. Het herstel van je onderkant heeft even tijd nodig. Over een paar weken kan ook jij weer gedachteloos naar het toilet.
Lifehack
Zet een bidon water op elke toilet neer
Het is prettig om hiermee te spoelen tijdens het plassen. Na de bevalling kan je onderkant nog gevoelig zijn. Het water verdunt je urine waardoor het minder prikt.
Doen met je baby van 0 weken oud
Huid-op-huid knuffelen
De eerste week met je baby staat vooral in het teken van wennen aan elkaar. Huid-op-huidcontact blijft ook na het eerste uur belangrijk voor een goede hechting tussen jou en je kleine. Knuffel daarom veel samen, bewonder elkaar en geniet van deze bijzondere periode.
Meer over jou en je baby
Vitamine K
Krijgt je baby borstvoeding of minder dan 500 ml flesvoeding per dag? Dan heeft je kindje de eerste drie maanden extra vitamine K nodig. Dit helpt bij een goede bloedstolling en speelt mogelijk een rol bij de aanmaak van sterke botten.
Hielprik en gehoortest
In de eerste week krijgt je baby een hielprik. Hierbij wordt je baby getest op een aantal zeldzame ziektes. Deze zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Ook krijgt je baby een gehoortest in de eerst weken om mogelijke gehoorproblemen vroeg op te sporen.
Geelzien
Na de geboorte kan de huid van je baby een paar dagen geel zijn. Als dit tussen de tweede en vijfde dag na de geboorte begint, is het normaal. Bijna de helft van de baby’s heeft dit.
Geboorteaangifte
Nu jullie nieuwe familielid er is, moet je je baby aangeven bij de gemeente. Deze geboorteaangifte kan je allebei doen. Omdat je als moeder net bevallen bent, is dit vaak een taak voor de partner.
Te vroeg geboren
Is jouw baby geboren vóór 37 weken? Dan is je kindje te vroeg geboren, ook wel prematuur genoemd. Een vroeggeboorte is vaak extra zwaar en emotioneel. Het kan veel medische problemen met zich meebrengen. Lees hier meer over je premature baby >>
Een ziek kindje
Wordt jouw kindje geboren met een afwijking of is je kleine (ernstig) ziek vlak na de geboorte? Dan kom je in een heftige achtbaan terecht. Deze tips kunnen je helpen in deze moeilijke periode >>