Deze week
-
De work-out van je baby
Je kleine actieveling traint hard om de spieren sterker te maken en zich beter te kunnen bewegen. Je kan nu dus samen een work-out doen.
-
Luierproblemen
De luier verschonen wordt een grotere uitdaging. Je baby is niet meer zo’n fan van stil liggen. Ook luieruitslag zorgt voor moeilijkheden.
-
Tijd voor je partner
Wat hebben jullie het druk met papa of mama zijn! Toch blijft aandacht voor elkaar belangrijk. Tijd maken hiervoor is een goed idee.
Mijlpalen
- Speelt met de handen
- Haalt uit met de stem van hoog naar laag en hard naar zacht
- Slaat met de armen tegen speelgoed
- Trappelt met de benen bij plezier
- Drukt zichzelf op in buikligging
Ontwikkeling baby 14 weken
Als je baby 14 weken oud is, wordt er flink bewogen. Je kleine krachtpatser verhoogt het ‘krachttrainingsschema’ en oefent hard met push-ups. Meerdere malen per dag drukt je baby zich op en komt met de schouders en het hoofd steeds iets verder van de grond. De wereld ziet er heel anders uit vanuit deze houding! Doe gerust met je kleine mee door zelf wat push-ups te doen. Erg gezellig en ook nog eens goed voor je eigen lijf. Je baby traint trouwens niet alleen het bovenlijf: de benen worden ook uitgebreid meegenomen in het schema. Je kindje trappelt de hele dag en probeert zich overal tegen af te zetten.
Download gratis de 24Baby-app!
Na een half jaar komt je baby weer in een heel nieuwe fase. Bespreek alle spannende ontwikkelingen met andere ouders in de gratis 24baby-app. En volg de ontwikkeling van je kleine op de voet in de kalender.
Wist je dat je al zo’n 735 luiers hebt verschoond als je baby 14 weken oud is? Denk je net dat je het verschonen onder de knie hebt, staat de volgende uitdaging alweer voor de deur: de luier van je beweeglijke baby verschonen. De eerste paar keer draai je als een soort slangenmens om al die bewegingen heen. Het verbaast je dat niet alles onder de kak zit. Gelukkig krijg je hier ook weer handigheid in. Als ouder leer je elke dag weer bij…
Verder kan je kleine ook nog last krijgen van luieruitslag. Die vuurrode, geïrriteerde billetjes zorgen voor flink wat verdriet: blaasjes, jeuk en een brandende pijn. Niet zo gek dat je baby niet zo vrolijk is als anders. Een beetje zinkzalf of Sudocrem kan de irritatie minder maken.
Je baby van 14 weken oud
Elke baby is uniek. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en zich verschillend gedragen. Ben jij benieuwd naar baby’s van dezelfde leeftijd als jouw kindje? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 14 weken oud.
Jouw leven met een baby van 14 weken oud
Is je partner eigenlijk al een beetje gewend aan het ouderschap? Ook die moet zijn of haar weg vinden in de nieuwe situatie. Tijd alleen met je kind is voor jullie allebei belangrijk. Bij mannen stijgt het oxytocineniveau, het knuffelhormoon, vooral wanneer ze een actief spelletje doen met hun kindje. Denk aan vliegtuigje spelen, een babymassage of samen zwemmen. Maar ook mama’s maken de band met hun kind sterker door samen spelletjes te spelen. De activiteiten uit de babyweken zijn een aanrader. Maar bekijk ook eens deze leuke baby spelletjes >>
De relatie tussen jou en je partner is waarschijnlijk best veranderd sinds jullie een kindje hebben. Jullie zijn nu met z’n drieën. En dat derde persoontje vraagt al jullie tijd en aandacht. In het begin is het logisch dat jullie vooral bezig zijn met jullie rol van papa of mama. Toch is het belangrijk om elkaar ook als geliefden te blijven zien. Maak tijd vrij voor elkaar. Zet bijvoorbeeld één keer per week een kruis in je agenda en praat dan écht met elkaar. Belangrijke tip: geef niet alleen kritiek, maar vertel ook elke dag wat je die dag fijn vond aan de ander. Dit doet wonderen voor je relatie.
Lifehack
Was babysokken in een waszakje om ze bij elkaar te houden
Die kleine dingen raak je gemakkelijk kwijt. Met een waszakje heb je dit probleem niet meer.
Doen met je baby van 14 weken oud
Gymnastiek met je baby
Ooit van babygymnastiek gehoord? Dit is een leuke manier om voorzichtig de been- en armspieren van je baby op te rekken. Pak de handjes van je kind vast en kruis de armen. Doe ze daarna omhoog. Herhaal deze oefening een paar keer. De benen train je met de ‘fietsoefening’ uit babyweek 10.
Quiz
Is groene babyontlasting normaal?
Meer over je baby en jou in deze week
Moedermelk bewaren
Geef je borstvoeding en kolf je regelmatig? Dan is het belangrijk om je moedermelk op een veilige en hygiënische manier te bewaren. Lees hier hoe je dat doet én hoe je moedermelk het beste ontdooit >>
Met spel de ontwikkeling stimuleren
Je baby leert in de eerste jaren ontzettend snel en veel. Dit doet je baby vooral door te spelen. De eerste duizend dagen zijn hierbij extra belangrijk. Zo kan jij je baby spelenderwijs helpen >>
De babyhuid verzorgen
De zachte huid van je baby is nog kwetsbaar. Een droge huid, eczeem, babyacné: er kan heel wat op die huid afkomen. Het is daarom fijn als je deze goed verzorgt en lekker vet houdt. Dit kan je nog meer doen >>
Zon en baby
Ook voor zonlicht is de babyhuid erg gevoelig. Je doet er daarom goed aan om je baby uit de zon te houden. Gaan jullie naar buiten bij zonnig weer? Smeer je baby dan goed in met zonnebrandcrème.