Baby 2 weken oud

Samen herstellen en elkaar leren kennen

02.-Baby-02-weken-oud-en-vader-kijken-naar-elkaar

Deze week

  • De wereld ontdekken

    Je baby begint meer rond te kijken en krijgt interesse in jouw gezicht. Naar de sterke contrasten hierin kan je kleine uren staren.

  • Terug op het geboortegewicht

    Na een periode van afvallen komt je kindje deze week weer terug op het geboortegewicht. Vanaf nu zal je baby hard doorgroeien.

  • Nieuwe kwalen

    Je zwangerschap zit erop, maar je bent nog niet van de kwalen af. Bij het ontzwangeren hoort een hele set nieuwe kwalen. Gelukkig zijn ze tijdelijk.

Mijlpalen

  • Komt weer op het geboortegewicht
  • Ziet contrasten duidelijk
  • Kijkt veel en graag naar jouw gezicht
  • Verliest het navelstompje

Ontwikkeling baby 2 weken

Als je baby 2 weken oud is, wordt de wereld al wat groter. Je kleine gaat meer om zich heen kijken. Toch ziet je baby de wereld voor een groot deel wazig. Dit komt doordat het babybrein informatie vanuit de ogen nog niet goed kan verwerken. Contrasten kan je kleine wel duidelijk zien. De eerste weken zijn die grote, verwonderde ogen dan ook vooral gericht op je haargrens of mond. Hier is het contrast met je huid het grootst.

Je kindje is dus nu al fan van je gezicht. En dat komt goed uit, want scherp zien lukt nu maar tot 20 á 25 cm afstand. Precies de afstand tot jouw gezicht wanneer jij je kleine vasthoudt of voedt. Neem je baby dus lekker vaak in je armen en bewonder elkaar. In de komende maanden ontwikkelt het zicht van je baby zich verder. Je kindje gaat scherper zien en de wereld krijgt meer kleur.

Kijkt je baby regelmatig scheel? Maak je geen zorgen, dit is heel normaal. De ogen richten op iets is nog moeilijk, waardoor ze alle kanten op schieten. Als de hersenen zich verder ontwikkelen, gaan de ogen beter samenwerken. Het scheelzien wordt dan gauw minder.

Wat zich ook ontwikkelt, is het gewicht van je baby. En dat is maar goed ook, want in de eerste week is je baby wat afgevallen. Aan het einde van deze week bereikt je kleine meestal weer het geboortegewicht. Een mooie mijlpaal!

Je baby van 2 weken oud

Elke baby is uniek. Baby’s die even oud zijn kunnen er heel anders uitzien en verschillend gedrag laten zien. Ben jij benieuwd naar baby’s die even oud zijn als jouw kindje? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 2 weken oud.

Jouw leven met een baby van 2 weken oud

Jouw lichaam is hard aan het werk om te herstellen. Van de meeste zwangerschapskwalen ben je nu af. Je krijgt er alleen wel wat postpartumkwalen voor terug. Bloedverlies, zweten, moeilijk naar de wc kunnen, naweeën en spierpijn. Dit zijn kwaaltjes die horen bij het ontzwangeren na de bevalling.

Zo hebben ook best veel vrouwen last van aambeien. Deze ontstaan tijdens de bevalling door het persen. Aambeien kunnen erg vervelend zijn. Gelukkig gaan ze meestal vanzelf weer over. Deze tips kunnen je helpen. Gaat het stoelgang maken al soepel bij jou? Verstopping kan aambeien erger maken. Zorg er daarom voor dat je goed drinkt, vezelrijk eet en al wat in beweging komt.

Hoe gaat het verder bij jou daaronder? Is het beurse gevoel al wat minder? Waarschijnlijk bloed je nog, maar heb je het grootste kraamverband nu vervangen voor een maatje kleiner. Als je een knip hebt gehad of wat bent ingescheurd tijdens de bevalling, zijn de hechtingen er misschien al uit. Het herstel van de wond kan wel nog langer duren. Houd het daarom goed schoon. Bekijk hoe het herstel na je bevalling verloopt >>

Ben je al een beetje gewend aan je baby? In alle drukte van voedingen, slaapjes en volle luiers kan het soms moeilijk zijn om te genieten. Niet iedereen heeft meteen een sterk vader- of moedergevoel. Dat is helemaal niet raar. Gun jezelf tijd om dit te laten groeien. Buidel en knuffel veel met je baby. Zo leren jullie elkaar steeds beter kennen en dan komt dat gevoel vanzelf.

Tip

Troost je baby op een zwangerschapsbal

Soms is het best zwaar om je baby de hele tijd lopend te troosten. Zeker als je net bevallen bent. Het kan fijn zijn om met je baby op een zwangerschapsbal te zitten en op en neer te bewegen. Dit is minder inspannend voor jou én de beweging kan je baby kalm maken.

Doen met je baby van 2 weken oud

Rondleiding door het huis

Je baby geniet van jou om zich heen en vindt het heerlijk om in je armen te liggen. Neem je kleine eens op je arm en geef een rondleiding door jullie huis. Ga alle kamers langs en vertel wat er allemaal te zien is. Of maak een wandeling buiten en vertel over jullie buurt. Je kindje kan nog niet goed zien, maar luistert graag naar je stem.

Quiz

Een baby kan met de ogen open slapen

Meer over jou en je baby in deze week

Volgende week

3 weken oud

Je baby tummy time, jij een kraambed work-out

Baby 3 weken oud
3