Baby 24 weken oud

Oog voor detail en shopuitdagingen

Lachende baby van 24 weken oud op gele achtergrond

Deze week

  • Het nieuwe bellenblazen

    Je baby ontdekt iets nieuws om met de tong en lippen te doen: blowing raspberries. Niet alleen grappig om te doen, maar ook heel nuttig!

  • Een stap in het geheugen

    In deze periode maakt het geheugen van je kind een grote sprong. Je kleine leert het begin van objectpermanentie.

  • Boodschappen en huilbuien

    Geen fijne combinatie, maar we maken het allemaal een keer mee. Gelukkig zijn er genoeg manieren om er een positieve draai aan te geven.

Mijlpalen

  • Herkent voorwerpen die maar voor een deel te zien zijn
  • Krijgt oog voor detail
  • Blaast belletjes met de mond
  • Heeft een lievelingsknuffel of -speeltje

Ontwikkeling baby 24 weken

Pffrrrtt. Dat geluid hoor je de hele dag als je baby 24 weken oud is. Je kleine is naast kirren, gillen en kraaien nu ook hard aan het oefenen met gorgelen en belletjes blazen. Hierbij tuit je kind de lippen, steekt de tong iets uit de mond en blaast heel hard. Dit geeft een leuk ‘scheetgeluidje’ en er komen allemaal trosjes spuugbellen uit de mond. De Engelse term hiervoor is blowing raspberries, omdat de trosjes lijken op frambozen. Het is niet alleen schattig, maar ook een heel nuttige bezigheid. Je kleine traint hiermee de mondspieren, ontdekt de stem én het is een vorm van sociaal gedrag. Jij reageert er namelijk op!

Waar je baby ook steeds beter in wordt, is het herkennen van personen en dingen. Jouw gezicht herkent je kind al een tijdje, maar nu gebeurt dit ook met andere dingen. Zelfs als er maar een deel van het voorwerp te zien is. Zo herkent je baby favoriete speeltjes of knuffels als deze voor een deel verstopt zijn onder een deken. Dit is het vroege begin van objectpermanentie: je baby kan iets of iemand nog herkennen en onthouden als het niet meer te zien is. Dit geeft het spelletje kiekeboe een hele nieuwe draai en zorgt nu voor éxtra veel plezier.

Niet alleen kan je baby voorwerpen beter onthouden en opslaan in het geheugen, ze worden ook nog preciezer onderzocht. Je kleine krijgt namelijk steeds meer oog voor detail. De knopen op je vest, de wijzers van je horloge en, niet te vergeten, je wimpers. Wauw! Je baby verbaast zich over al het moois dat ineens zo duidelijk te zien is. Je onderzoekertje bekijkt alles aandachtig en strijkt er voorzichtig met de vingers langs. Zo lief! Pas wel op als je kleine met die vingertjes in de buurt van je oog komt. Voor je het weet zit er per ongeluk een vinger in.

Je baby van 24 weken oud

Elke baby is uniek. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en zich verschillend gedragen. Ben jij benieuwd naar baby’s van dezelfde leeftijd als jouw kindje? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 24 weken oud.

Jouw leven met een baby van 24 weken oud

Boodschappen doen met je baby is niet altijd even makkelijk. Sterker nog: het kan vreselijk zijn! De wielen van de kinderwagen die overal achter blijven haken, het boodschappenmandje dat je ergens kwijt moet of je baby die na vijf minuten begint te huilen en niet meer stopt… Om het nog maar niet te hebben over de blikken van andere klanten. Je krijgt het er warm van!

Een kleine troost: iedere vader of moeder maakt het minstens één keer mee. En gelukkig zijn er verschillende manieren om je kleine af te leiden. Trek een gekke bek, zing een liedje, klap in je handen, geef iets om mee te spelen, iets om te sabbelen of wijs nieuwe dingen aan in de schappen. Bedenk dat alle prikkels en nieuwe indrukken in een winkel voor sommige kinderen overweldigend kunnen zijn. Niet zo gek dus, dat je baby het op een huilen zet.

Over huilbuien gesproken, vraag jij je weleens af hoe je hier het beste op kan reageren? Sommige ouders denken dat je met altijd maar troosten je baby verkeerd gedrag kan aanleren. Wees gerust: je hoeft niet bang te zijn dat je je kind ‘verwent’ of verkeerd gedrag aanleert als je elke keer troost geeft. Zeker de eerste 6 maanden is dit juist precies wat je kleine nodig heeft. Jij bent namelijk de veilige haven voor je kind. Knuffel en troost je baby dus vol liefde als hij verdrietig is. Ook als je kind ouder is, blijft het goed om te laten weten dat je er voor je kind bent. Je kan wel oefenen met gecontroleerd laten huilen als je dat wil. Dan laat je je kindje steeds ietsje langer even huilen voordat je gaat troosten. Het idee is dat je kleine zo leert om zichzelf te kalmeren.

Tip

Train je bekkenbodemspieren tijdens het tandenpoetsen

Door je bekkenbodemspieren te trainen kan je urineverlies in de toekomst voor zijn of dit verminderen. Je kan het gemakkelijk doen tijdens het tandenpoetsen. Zo heb je er twee keer per dag een vast moment voor, waardoor je het minder snel vergeet.

Doen met je baby van 24 weken oud

Speel allerlei verstopspelletjes

Je baby leert steeds beter dat een actie een gevolg heeft. Daarom is het extra leuk als er onverwachts iets gebeurt. Dus: kiekeboe erop los! Je kan natuurlijk de normale vorm met je handen doen, maar er zijn nog meer manieren. Verstop je bijvoorbeeld buiten het zicht van je kleine en kom plotseling omhoog met een blij of verbaasd gezicht. Je kindje kraait van plezier. Is je lachebekje gewend aan dit spelletje? Maak het dan nog leuker door verschillende gezichtsuitdrukkingen te laten zien of van verstopplek te wisselen. Duik achter een stoel vandaan, doe de deur open en dicht, leg een doek over je gezicht en laat je baby die eraf trekken. Of leg juist een doek over zijn gezicht en trek deze er zelf af. Wat een pret samen!

Meer over je baby en jou in deze week

Volgende week

25 weken oud

Je baby krijgt een eigen wil, jij een ongesteldheid

Baby 25 weken oud
25