Baby 25 weken oud

Je baby krijgt een eigen wil, jij een ongesteldheid

Schattige baby van 25 weken oud met dierenmuts op

Deze week

  • Eigen willetje

    Je baby kan je nu steeds beter duidelijk maken wat leuk is én wat niet. Je leert zo ook langzaam het karakter van je kleine kennen.

  • Eenkennigheid

    Wil je kleine opeens alleen bij jou of je partner zijn? Dit kan komen door de eenkennigheid. De aankomende weken kan dit erger worden.

  • Eerste menstruatie

    Het kan nog even duren, maar het is mogelijk dat je binnenkort weer ongesteld wordt. Het is niet gek als je de eerste keren wat erger bloedt.

Mijlpalen

  • Pakt in rugligging voorwerpen die binnen bereik zijn
  • Krijgt een eigen willetje
  • Communiceert met een doel
  • Gooit speeltjes expres op de grond

Ontwikkeling baby 25 weken

Je baby is alweer 25 weken oud en kan met geluidenklanken en gebaren steeds beter iets duidelijk maken. En dat komt goed uit, want je kind krijgt rond deze periode duidelijk een eigen willetje. Aan de manier waarop je kleine een geluid maakt, merk je al goed wat je kleine wel en juist níét leuk vindt. Pak je een speeltje af? Dan krijg je gekrijs te horen. Geef je een speeltje aan? Dan zal je baby dankbaar zachtjes kirren. Het karakter is nog in ontwikkeling, maar je gaat er de komende maanden steeds meer van zien. Lijkt dit karakter al een beetje op dat van jou of je partner?

Je kleine bewondert zichzelf nog steeds graag in de spiegel. Je baby ziet nu beter, herkent jou goed en hoort waar geluiden vandaan komen. Daardoor wordt spelen voor de spiegel steeds interessanter. Als jullie samen voor de spiegel staan, zien jullie allebei jouw spiegelbeeld. Op datzelfde moment hoort je kleine jou wanneer je praat. Als je baby het hoofd naar het geluid (lees: jou) keert, ziet hij je wéér. Huh? Waarschijnlijk gaat dat hoofdje verbaasd heen en weer tussen jou en je spiegelbeeld. Dit kan óf zorgen voor een lekkere lachbui, óf voor flink wat schrik.

Je baby vindt het trouwens niet alleen leuk om zichzelf te bekijken, maar kijkt ook nog steeds de ogen uit naar alle nieuwe en bekende gezichten. Alleen krijgt nu niet iedereen meer die mooie lach te zien. Vooral in grote groepen voelt je kleine zich wat ongemakkelijk. Dit kan het begin van eenkennigheid zijn. Houd je kind in onbekende situaties met veel mensen lekker dicht bij je. Dit geeft een veilig gevoel waardoor al die grote mensen ineens een stuk minder eng zijn.

Je baby van 25 weken oud

Elke baby is uniek. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en zich verschillend gedragen. Ben jij benieuwd naar baby’s van dezelfde leeftijd als jouw kindje? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 25 weken oud.

Jouw leven met een baby van 25 weken oud

Je was er een aantal maanden van verlost, maar hoe zit het eigenlijk met jouw menstruatie? Het verschilt per persoon wanneer deze weer begint. Als je nog borstvoeding geeft, is de kans groot dat je menstruatie wat langer wegblijft. Je maakt dan het hormoon prolactine aan. Dit hormoon zet de melkproductie in gang, maar remt juist de eisprong. Als je minder borstvoeding gaat geven of (deels) overstapt op flesvoeding, of wanneer je vanaf het begin flesvoeding geeft, word je meestal weer snel ongesteld.

De eerste keren dat je je regels krijgt, kan je wat heftiger bloeden dan je gewend bent. Ook je menstruatiecyclus kan anders zijn dan voor je zwangerschap. Schrik hier niet van. Waarschijnlijk heeft het te maken met een nieuw evenwicht in je hormonen. Geef je lijf de tijd om weer helemaal te herstellen. Het is wel goed om te bedenken dat je al vruchtbaar kan zijn als je nog niet menstrueert. Je eisprong gebeurt namelijk twee weken voor je menstruatie. Als jij (nog) niet toe bent aan meer kinderen, is anticonceptie dus een aanrader.

Heb jij ook speelgoed gekocht dat goed past bij de ontwikkeling van je kind? Dat is heel fijn voor je kindje. Toch heeft je baby niet altijd veel nodig om leuk te kunnen spelen. In huis zijn al genoeg leuke voorwerpen: lege dozen, houten lepels en plastic bakjes of een berg kussens om doorheen te rollen. Let wel op de voorwerpen die je beter niet aan je kind kan geven: sleutels, de afstandsbediening, dierenspeeltjes en uiteraard alles wat te klein, scherp of gevaarlijk is. Blijf altijd in de buurt als je kleine aan het spelen is. Dan weet je zeker dat je kind veilig is en kan je bij een ongeluk snel ingrijpen.

Wist je dat…?

Je baby leert veel sneller dan een volwassene

Dat komt omdat de hersenen van een kind elke seconde wel 700 nieuwe verbindingen aanmaken. Als we ouder worden, passen de hersenen zich minder snel aan.

Doen met je baby van 25 weken oud

Vlindertje spelen

Je baby krijgt steeds meer controle over bewegingen. Help je kindje hiermee door samen ‘vlindertje’ te spelen. Ga met je benen wijd op de grond zitten en zet je baby tussen je benen in (met het gezicht van je af). Laat je baby met de rug tegen je aan leunen als zelfstandig zitten nog niet goed lukt. Pak de handjes, spreid de armen en fladder ermee. Zeg: ’Kijk! Je bent een vlinder. Kijk eens hoe goed je kan fladderen!’ Jouw enthousiasme en de nieuwe beweging moedigen je kind aan om zelf ook de armen te bewegen. Als je dit spelletje vaker speelt, leert je baby zelf ‘fladderen’.

Volgende week

26 weken oud

Happy half birthday!

Baby 26 weken oud
26