Baby 5 maanden oud
Krachtpatser, doe je mee?
Je baby boekt steeds meer succes met zijn dagelijkse krachttraining als hij 5 maanden oud is. Omrollen, bouncen en grijpen (vooral jouw haar) krijgt hij deze maand onder de knie. Ook kan je kindje steeds beter met jou communiceren. Met anderen doet hij dat liever wat minder, want de eerste tekenen van eenkennigheid kunnen deze maand tot uiting komen. Kom jij nog een beetje aan je rust toe? Misschien is het helemaal niet zo’n gek idee om je baby eens bij iemand te laten logeren, als jullie daar aan toe zijn.
Mijlpalen baby
- Diepte zien
- Belletjes blazen (pruttelen)
- Armen strekken in buikligging
- Hoofdje rechthouden in zithouding
Wist je dat...
…je voeten na je zwangerschap tot 10 mm groter zijn? Sorry schat! Ik móét dat fantastisch paar schoenen wel kopen…
Ontwikkeling baby 5 maanden
De dagelijkse krachttraining begint eindelijk zijn vruchten af te werpen als je baby 5 maanden oud is. Hij behaalt deze maand dan ook veel Persoonlijke Records. Zo is hij druk aan het oefenen met omrollen en belandt hij af en toe ineens op zijn zij. Daarnaast vindt hij het nu heerlijk om te bouncen. Je kleine stoomt hiermee zijn beentjes klaar voor het ‘echte’ werk: kruipen en lopen. Ook lukt het hem deze maand om objecten (lees: jouw haar) écht vast te grijpen met zijn handjes. En denk maar niet dat hij snel weer loslaat… Nu je kleine steeds beweeglijker wordt, is het verstandig om te kijken naar de veiligheid in huis. Is jouw huis al babyproof?
De zintuigen van je kleine zijn nog steeds in ontwikkeling als hij 5 maanden oud is. Hij hoort nu duidelijk een verschil in intonatie en dus in goedkeuring en afwijzing. Ook krijgt je baby oog voor detail en hij verwondert zich over al het moois dat hij ineens zo duidelijk ziet. Je kindje oefent nog uitgebreid met brabbelen en is daarnaast bezig met gorgelen en pruttelen. Hierbij tuit hij zijn lipjes, steekt zijn tongetje iets uit zijn mond en blaast heel hard. Dit produceert een leuk ‘scheetgeluidje’ en er komen kleine belletjes uit zijn mond. Zijn nieuw verworven vaardigheden zet hij in om duidelijk te maken wat hij wil. Want dat weet hij steeds beter: hij ontwikkelt zijn eigen karaktertje!
Je kleine bewondert zichzelf nog steeds graag in de spiegel, maar vindt het vooral leuk om er samen met jou in te gluren. Wanneer jij dan praat, schrikt hij zich een hoedje. Hij hoort het geluid naast zich, maar ziet jou voor zich. Zodra hij zijn hoofdje naar het geluid (jou) keert, ziet hij je wéér. Huh, twee mama’s? Dit kan óf een heerlijke lachbui veroorzaken óf flink wat schrik. Je baby vindt het overigens niet alleen leuk om zichzelf te bewonderen, maar kijkt ook nog steeds zijn ogen uit naar alle nieuwe en bekende gezichten. Waar hij eerst echter zijn lach met iedereen deelde, wordt hij nu wat selectiever. Vooral in grote groepen kan je kleine zich wat ongemakkelijk voelen. Dit kan al de voorloper van eenkennigheid zijn.
Jouw leven met een baby van 5 maanden oud
Je baby van 5 maanden is hard aan het trainen, maar hoe staat het eigenlijk met jouw beweging? Laat je niet gek maken door de gephotoshopte lijven in de media. Geef je lijf de tijd! Ieder lichaam is anders en je bent nog niet zo lang geleden bevallen van een prachtig wondertje. Wil je toch aan de slag? Start dan met postnatale-kinesessies. De kine kan je aangepaste oefeningen geven om langzaam je spieren weer op te bouwen. Heb je je sessies al afgerond? Dan kan je langzaam je sport weer opbouwen.
Over energie gesproken: heb je al een beetje bijgeslapen? Als je baby 5 maanden oud is, heeft hij waarschijnlijk een redelijk dag- en nachtritme opgebouwd. Het lukt hem steeds beter om ‘s nachts langer én dieper te slapen. Toch betekent dit niet automatisch dat je écht lekker uit kan rusten. Sterker nog: je kan je compleet uitgeput voelen. Het is misschien niet zo’n gek idee om je kindje eens bij iemand te laten logeren. Durf jij dit al aan?
Je was er een aantal maanden van verlost, maar waarschijnlijk menstrueer je weer. Als je borstvoeding geeft, kan je menstruatie wat langer uitblijven. Je maakt dan namelijk het hormoon prolactine aan. Dit stimuleert de melkproductie, maar onderdrukt je eisprong. Zodra je mindert met borstvoeding, of wanneer je vanaf het begin flesvoeding geeft, komen je regels meestal weer terug. Je menstruatiecyclus kan trouwens anders zijn dan voor je zwangerschap en je kan wat heviger bloeden. Schrik hier niet van: het heeft waarschijnlijk te maken met je veranderde hormoonbalans. Houd er rekening mee dat je wél vruchtbaar kan zijn, ondanks dat je niet menstrueert. Als jij (nog) niet toe bent aan gezinsuitbreiding, is anticonceptie dus een aanrader!
Download gratis de 24baby-app!
Wist je dat 24baby ook een app heeft? Volg de ontwikkeling van je baby, vind steun en advies bij andere moeders op het forum of lees gezellig mee.
Doen met je baby van 5 maanden oud
Je baby leert steeds beter dat een actie een gevolg heeft. Daarom vindt hij het extra leuk als er onverwachts iets gebeurt. Dus: kiekeboe er op los! Je kan natuurlijk de klassieke variant met je handen doen, maar er zijn nog meer variaties. Verstop je buiten het zicht van je kleine en kom plotseling omhoog met een blij of verbaasd gezicht. Hij zal kraaien van plezier. Als je baby aan dit spelletje gewend is, kan je steeds meer verschillende gezichtsuitdrukkingen laten zien. Wissel ook eens van verstopplek: duik achter een stoel vandaan, doe de deur open en dicht, leg een doek over je gezicht en laat je baby die eraf trekken of leg juist een doek over zijn gezicht en trek hem er zelf af. Mega lachbuien gegarandeerd!