Deze week
-
De wereld wordt groter
Je baby wil steeds meer zien van de wereld om zich heen. Binnenkort komen misschien zelfs de eigen handjes al in beeld.
-
Bezoek aan Kind en Gezin
Rond deze week ga je weer naar Kind en Gezin. Je baby krijgt tijdens dit bezoek ook de eerste vaccinaties.
-
Zoeken naar tijd voor jezelf
Het leven met een baby staat niet stil. Momenten voor jezelf zijn moeilijk te vinden. Gelukkig zijn er manieren om toch tijd vrij te maken.
Mijlpalen
- Kijkt naar eigen handen en opent ze
- Maakt steeds meer geluiden
- Kijkt waar geluiden vandaan komen
- Slaat misschien tegen speeltjes
Ontwikkeling baby 8 weken
De wereld van je baby wordt steeds groter. Je kleine wil alles ontdekken en kijkt daarom steeds meer om zich heen. Eerst keek je kindje vooral naar grote contrasten. Sinds een aantal weken merkt je baby dat er nog veel meer te beleven is. De wereld is niet zo zwart-wit als gedacht, want de ogen kunnen nu ook rood en groen zien. Ook ontdekt je baby binnenkort misschien al de eigen handen. Wat zijn die gekke, bewegende stokjes toch? Dit moet uitgebreid onderzocht worden! Je kleine ontdekker besteedt daar de nodige uurtjes aan. En daar kan jij op jouw beurt weer uren naar kijken.
Rond 8 weken is het tijd voor een bezoek aan Kind en Gezin. Hier kijkt de arts naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van je kleine. Ook kan je al je vragen kwijt, bijvoorbeeld over borstvoeding, slaapjes of de ontlasting van je kleintje.
Bij dit bezoek is het tijd voor de eerste vaccinaties. Tegen die eerste prik kan je flink opzien. Misschien pink je stiekem wel een traantje weg. Gelukkig weet je waar je het voor doet. Het is niet verplicht om je baby te laten vaccineren. Een vaccinatie beschermt wel tegen verschillende (kinder)ziektes.
Je baby van 8 weken oud
Elke baby is uniek. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en zich op verschillende manieren gedragen. Ben jij benieuwd naar baby’s van dezelfde leeftijd als jouw kindje? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 8 weken oud.
Jouw leven met een baby van 8 weken oud
Je baby van 8 weken oud slaapt nog veel. Dat betekent niet dat jij aan veel rust toekomt. Een moment voor jezelf en genoeg slaap is nog ver te zoeken. Gebroken nachten, slaaptekort en je nieuwe verantwoordelijkheden kunnen zorgen voor oververmoeidheid. Toch is het belangrijk dat je voldoende rust neemt. Misschien heb je iets aan deze tips:
- Maak keuzes. Zoek uit wat écht moet en wat nog wel even kan wachten. Dat strijken kan morgen ook. Maar dat uurtje slaap misschien niet…
- Vraag anderen om hulp. Opa en oma helpen meestal graag. Ook je zus, broer of beste vriend(in) vinden het vast niet erg om een uurtje met je baby te knuffelen. Maak hier gebruik van!
- Bestel meer online. Maak het jezelf gemakkelijk en laat af en toe eens iets thuisbezorgen. Doe je boodschappen online en bestel babykleding in webshops.
- Slaap zoals een baby. Letterlijk. Doet jouw baby de ogen dicht? Kruip dan zelf ook onder de wol.
- Denk aan huishoudelijke hulp. Hebben jullie wat geld over? Misschien is een poetshulp dan fijn. Deze neemt je huishoudelijke taken uit handen.
- Zorg goed voor jezelf. Nu je een baby hebt, heb je jezelf misschien niet meer op nummer één staan. Toch is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Eet goed en gezond, drink genoeg en beweeg voldoende. Als je lekker in je vel zit, heb je veel meer energie.
Voed jij je kindje samen op met een partner? Zorg er dan voor dat jullie allebei genoeg één-op-één tijd met je kleine doorbrengen. Zo kunnen jullie beiden een hechte band opbouwen met je kind. Ben je een alleenstaande ouder? Dan is het fijn om een andere volwassene te zoeken waarmee je baby erg vertrouwd raakt. Bijvoorbeeld opa, oma of een oom of tante. Dit geeft je kindje de kans zich aan anderen te hechten. En niet onbelangrijk: jij hebt iemand waarbij je je baby met een gerust hart even achterlaat. Dit geeft jou wat momenten voor jezelf.
Tip
Neem een badcape of omslagdoek mee naar Kind en Gezin
Je kindje wordt gewogen en onderzocht en blijft daarom een tijdje in alleen een luier. Met een badcape krijgt je baby het minder snel koud.
Doen met je baby van 8 weken oud
Babyzwemmen
Ben jij van onder weer helemaal genezen? Ga dan eens lekker zwemmen met je baby. Dit is voor jullie allebei een ontspannen activiteit en herinnert je kleine aan de veilige, warme baarmoeder. Daarnaast is babyzwemmen goed voor de motorische ontwikkeling én is samen spetteren gewoon gezellig. Je kan het beste wachten met zwemmen tot je baby 2 tot 3 maanden oud is. In het zwembad zijn veel prikkels en die kan je jonge baby nog moeilijk verwerken. Ook kan het voor je baby jonger dan 2 maanden nog moeilijk zijn om zichzelf warm te houden.
Quiz
Hoeveel procent van de baby’s heeft last van extreme huilbuien?
Meer over jou en je baby in deze week
Overstrekken
Sommige baby’s overstrekken zich. Dit kan vervelend zijn, omdat het voor stress kan zorgen. Het is vaak moeilijk om erachter te komen wat de oorzaak is. Lees meer over overstrekken >>
Waterpokken
Bijna ieder kind krijgt de kinderziekte met de rode, jeukende vlekjes en blaasjes. Meestal is het onschuldig, maar je baby jonger dan 3 maanden kan er ernstig ziek van worden als jij geen waterpokken hebt gehad.
RS-virus
Het RS-virus is een besmettelijk verkoudheidsvirus, waar jonge baby’s soms flink ziek van kunnen worden. Er kunnen ademhalingsproblemen ontstaan. Zo herken je een ernstige RS-infectie >>
Diarree bij je baby
Als je baby veel last heeft van diarree, kan je daarvan schrikken. Meestal gaat het vanzelf weer over. Het belangrijkste hierbij is om ervoor te zorgen dat je baby niet uitdroogt.
Voedingsschema 0-3 maanden
Vraag jij je weleens af hoe het voedingsschema van je kindje er nu het beste kan uitzien? Elk kind is anders, maar er zijn wat richtlijnen. Bekijk daarom eens het voedingsschema voor baby’s van 0 tot 3 maanden.