Baby die melk knoeit in zijn nekplooi waardoor een smetplek kan ontstaan

Heeft je baby een rode, vochtige plek in zijn nek of in een andere huidplooi? Dan kan dat een smetplek zijn. Gelukkig zijn smetplekken vaak makkelijk te behandelen. Hoe ontstaan ze en wat is eraan te doen?

Wat zijn smetplekken?

Een smetplek is een vorm van eczeem die in de huidplooien zit. Als de huid in die huidplooien geïrriteerd raakt, kunnen er vochtige rode plekken ontstaan. Smetplekken kunnen onprettig ruiken. Als ze erger worden kunnen er ook kloofjes, schilfers of bultjes met pus ontstaan. Meestal doen ze geen pijn, maar je baby kan wel last krijgen van jeuk.

Smetplekken zitten vaak in huidplooien omdat de huid daar niet kan luchten. Ook blijven in de plooien makkelijk zweet, kwijl of etensrestjes achter. Je komt smetplekken daarom meestal tegen in de halsplooi, onder de oksels, in de knieholtes of achter de oren. Ook tussen de billen en in de liezen ontstaan ze makkelijk. Dan heet het ook wel luieruitslag.

Hoe ontstaan smetplekken?

Smetplekken ontstaan als de huid van je baby geïrriteerd raakt. Dit gebeurt makkelijk in huidplooien. De huid wrijft hier tegen elkaar en er komt weinig lucht bij. Als zweet, restjes melk of kwijl hier achterblijven, kan het gaan broeien. Daar reageert de huid op. Omdat baby’s vaak wat mollig zijn, hebben ze meer huidplooien. Je kindje krijgt daardoor makkelijker last van smetplekken.

Op je huid zitten altijd bacteriën en schimmels. Deze zijn onschuldig en horen daar. Zolang ze met elkaar in evenwicht zijn, merk je er niks van. Maar als de huid geïrriteerd raakt, verandert het evenwicht. Sommige bacteriën of schimmels gaan dan harder groeien. Blijft een smetplek lang aanwezig? Dan kan zo een schimmelinfectie of bacteriële infectie ontstaan. Vaak zie je dan een schilferende rand rondom de plek en bultjes. Als dat gebeurt, is het slim om naar de huisarts te gaan.

Wist je dat…?

Ook een antibioticakuur verhoogt de kans op smetplekken. De normale huidbacteriën hebben het moeilijk door deze medicijnen. Schimmels op de huid krijgen daardoor de kans sneller te gaan groeien, waardoor een smetplek makkelijker ontstaat.

Luieruitslag

Als je baby een smetplek in de lies heeft of tussen de billen, wordt dat ook wel luieruitslag genoemd. Naast zweet en wrijving kunnen ontlasting en plas ook zorgen voor een smetplek. In urine en ontlasting zitten stoffen die niet fijn zijn voor de huid. Vooral bij diarree ontstaat een smetplek makkelijk.

Je kan de kans op luieruitslag kleiner maken door regelmatig de luier te verschonen bij je kindje. Vooral bij kakaluiers is het slim om dat zo snel mogelijk te doen. Het gebruiken van een luier die goed vocht opneemt, kan ook helpen.

Smetplekken behandelen

Smetplekken zijn niet ernstig, maar kunnen wel vervelend zijn. Gelukkig zijn ze goed te behandelen. Pas je de volgende tips toe? Dan herstelt de huid vaak weer snel.

  • Droog houden. Bij beginnende smetplekjes is het vooral belangrijk om ze goed droog te houden. Ze gaan dan vaak vanzelf over. Om de huid extra droog te houden kan je een beetje talkpoeder in de huidplooi strooien.
  • Zinkzalf. Zalf met een hoog percentage zinkoxide, zoals sudocrem, helpt vaak goed tegen smetplekken. Het beschermt de huid en helpt deze herstellen. Smeer een dun laagje en verwijder af en toe de zalfresten die achterblijven met een watje met olie.
  • Indrogende crème. Crèmes die indrogend werken kunnen ook goed helpen. Gebruik geen zalf met alcohol of parfum erin, want dat kan de huid extra irriteren.
  • Open houden. Naast luchten, kan je ook de huidplooi droog houden door wat Engels pluksel (bij je apotheek te vinden) of scheurlinnen ertussen te doen. Zo kan de huid niet tegen elkaar schuren.
  • Koelen. Heeft je baby veel last van de smetplek? Dan kan je proberen de plek te koelen met een natte doek of een coldpack. Zorg dat je de plek daarna wel weer goed droog dept.

Smetplekken voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om smetplekken te voorkomen. Aan de volgende punten kan je denken.

  • Houd het proper. Zorg dat je de huidplooien van je baby na elke luierwissel goed proper maakt. Let vooral op de nekplooi, want daar kan makkelijk melk of kwijl blijven zitten.
  • Maak de huid goed droog. Droog de huid na het wassen van je baby goed af. Zo voorkom je dat een vochtige plek kan gaan broeien. Bij jonge baby’s is droogdeppen beter dan wrijven.
  • Voorkom dat je baby het te warm heeft. Te warme (slaap)kleding kan ervoor zorgen dat je baby gaat zweten. Zweet in huidplooien samen met wrijving kan een smetplek veroorzaken.
  • Laat je baby luchten. Laat je baby af en toe naakt spelen of rondkruipen. Zo kunnen de huidplooien even luchten en goed drogen. Houd wel de billendoekjes bij de hand, want een ongelukje ligt op de loer.
  • Gebruik luchtige, ruime kleding. Te strakke kleding kan wrijving veroorzaken. Door je baby luchtige, ruime kleren aan te trekken, kan je dit voorkomen.
  • Ga voor kleding van natuurlijke stof. Natuurlijke stof, zoals katoen en wol neemt vocht goed op. Daardoor zweet je baby minder snel. Zeker bij warm weer is dit handig.
  • Doe je baby niet elke dag in bad. Te vaak in bad gaan is niet goed voor de huid van je baby. Twee keer in de week is genoeg. De andere dagen kan je een washandje gebruiken.

Wanneer naar de huisarts?

Soms helpen bovenstaande tips niet genoeg. Het is dan mogelijk dat op de plek een schimmelinfectie is ontstaan. Ook kan je kindje gevoelig zijn voor eczeem. Als het na vijf dagen niet beter wordt, is het slim om naar de huisarts te gaan.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app