Baby speelt met babygym

Een babygym is een leuke manier om de ontwikkeling van je baby te stimuleren. Hij leert zich niet alleen zelfstandig te vermaken, maar de gym kan ook leiden tot een hoger IQ en minder kans op overgewicht. Waar moet je op letten bij aankoop en gebruik? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een babygym?

Een babygym, of speelgym, is een felgekleurde speelmat met interactieve spellen en objecten voor je baby. Denk hierbij aan knuffeltjes, knisperkussentjes en muzikaal speelgoed in opvallende kleuren en vormen. Hiermee leert je baby zich spelenderwijs te ontwikkelen.

Soorten babygyms

De babygym is er in verschillende varianten: van hout tot plastic, van muziek tot lichtjes en voor baby’s tot peuters. Voor elke fase is er een geschikte speelmat. Zo zijn er ook genoeg speelgyms die met je kindje meegroeien door de mogelijkheid om er objecten aan toe te voegen, én om er zowel zittend, staand als liggend mee te kunnen spelen door de verstelbare hoogte. Hierdoor is de babygym ook leuk voor je peuter en kleuter.

De babygym geeft je baby of peuter een hele hoop dingen om te ontdekken, zoals: texturen, bewegingen, beeld en geluid. De leuke speeltjes, lichtjes en geluiden houden je kleine lang bezig.

Wat zijn de voordelen?

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat kinderen die vanaf de geboorte genoeg lichaamsbeweging krijgen, hier op latere leeftijd van profiteren. Zij hebben minder kans op overgewicht of een achterstand in hun motorische ontwikkeling. Ook hebben zij vaker een hoger IQ.

Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met jouw kleine Einstein te stimuleren om te bewegen. Een mooi hulpmiddel hiervoor is de babygym.

Wat voor effect heeft de babygym op je baby?

Al vanaf dag één heeft je baby de drang om te presteren en zich te ontwikkelen. Als je deze drang stimuleert, zorgt het ervoor dat je kindje zelfvertrouwen opbouwt. De babygym maakt dit mogelijk doordat het je baby leert plezier te hebben in zijn eigen prestaties. Hierdoor verveelt hij zich minder snel, bereikt hij steeds meer nieuwe mijlpalen en groeit zijn zelfvertrouwen. Ook zorgt het spelen met de babygym ervoor dat:

  • De spieren van je baby versterken
  • De zintuigen worden gestimuleerd
  • De coördinatie wordt bevorderd
  • Het evenwichtsgevoel wordt bevorderd

Wanneer begin je met een babygym?

Als je baby rond de 3 maanden oud is, kan je het beste beginnen met de babygym. Rond deze leeftijd gaat je kindje met sprongen vooruit en wordt hij alsmaar sterker en beweeglijker. Hij gaat steeds bewuster kijken naar dingen en komt al gauw zijn handen en voeten tegen. Hij ontdekt steeds meer wat hij met ze kan doen, stopt ze in zijn mond of gebruikt ze om iets vast te pakken.

In de praktijk is niet elk kindje even snel toe aan de babygym. Blijf er daarom altijd bij als je kleine erin speelt en kijk hoe hij erop reageert. Een klein stappenplan:

  1. Leg je baby een aantal minuten op zijn rug op het speeldeken en kijk hoe hij reageert. Denk eraan dat de speelboog boven het buikje van je baby komt.
  2. Reageert hij hier goed op? Dan mag hij morgen een aantal minuten langer spelen.
  3. Hang eerst zachte speeltjes aan de speelboog en bouw dit langzaam op naar speeltjes met meer prikkels, zoals muziek en lichtjes. Vaak kan je hierin variëren bij de meeste gyms.
  4. Begint je baby meteen te huilen? Leg de gym dan weg en probeer het na een aantal dagen gewoon weer opnieuw.

Kooptips

We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet, die je helpen een zo veilig mogelijke babygym te kopen voor jouw baby. Probeer deze tips dan ook altijd uit voor aankoop:

  • Geluid. Het geluid van de babygym mag niet te hard zijn; je baby kan gehoorschade oplopen.
  • Stabiel. De babygym moet stabiel zijn en niet wiebelen. Hiermee verklein je de kans dat hij op je baby valt.
  • Afwerking. Check altijd of de gym geen scherpe hoeken of randen heeft en of je baby’s vingertjes niet bekneld kunnen raken.
  • Onderdelen. De babygym mag geen kleine loshangende onderdelen bevatten. Baby’s en peuters houden er namelijk van om dingen in hun mond te stoppen. Dit kan verstikkingsgevaar opleveren.
  • Figuren. Let erop dat je de figuren en speeltjes kan verwijderen. Zo kan je de babygym aanpassen en zo veilig en prettig mogelijk maken voor jouw baby. Speeltjes die nog te veel prikkels hebben, kan je bijvoorbeeld vervangen voor iets rustigere speeltjes.
  • Verstelbare hoogte. Een speelboog die je in hoogte kan verstellen, kan met je kindje meegroeien en vormt geen gevaar voor je kindje als hij bijvoorbeeld te laag hangt.

Indien je de babygym voor aankoop niet goed kan bekijken, raden we je aan de verkoper te vragen om de verpakking te openen of een voorbeeldexemplaar te laten zien.

Gebruikerstips

Om de babygym zo veilig mogelijk te gebruiken, vind je hier een aantal handige tips.

  • Check. Controleer voor iedere speelbeurt nog even alle onderdelen en of deze goed aan elkaar zitten.
  • Houd toezicht. Laat je baby alleen onder toezicht spelen met de babygym. Zo kan je ingrijpen als er iets misgaat.
  • Uitklappen. Zet de babygym altijd goed uitgeklapt op een platte en liefst ruwe ondergrond, zodat hij niet kan verschuiven en omvallen. Daarnaast staat hij het veiligst op de grond. Zet hem dus niet op een verhoogd oppervlakte, zoals een tafel of bed.
  • Reactie baby. Houd de reactie van je baby op de gym in de gaten. Vindt hij het bijvoorbeeld niet fijn en blijft hij alsmaar huilen? Dan is het misschien nog te vroeg voor de babygym.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app