Draagzak voor je baby
Je wil je baby dicht bij je dragen. Maar hoe doe je dat? Veel ouders kiezen voor een draagzak of een draagdoek. Zo kan je je baby op een gemakkelijke en veilige manier met je meedragen.
Waarom een draagzak?
Het klinkt heel leuk, zo’n draagzak, maar is het ook praktisch? Ja, dat is het zeker. Denk bijvoorbeeld aan reizen met de trein of bus, boodschappen doen of winkelen. In de drukte loop je veel makkelijker met je kindje op je buik of rug dan in een kinderwagen. Sommigen vinden het dan ook onmisbaar voor de babyuitzet.
Maar niet alleen voor jou kan het prettig zijn, ook voor je baby is het fijn. Hij wordt overal goed ondersteund en de bewegingen van het wandelen werken ontspannend. Bovendien is het prettig voor je baby om dicht bij je te zijn en jouw geur en lichaamswarmte om zich heen te hebben. Veel baby’s vallen op deze manier dan ook makkelijk in slaap.
Ergonomische houding
Let wel goed op of jouw draagzak overal genoeg steun geeft en voor een ergonomische houding voor zowel jou als je kind zorgt. Een breed zitvlak en ondersteuning tot aan de knieholten is hierbij voor je baby belangrijk. Voor jou is het belangrijk dat het gewicht goed wordt verdeeld. Ergonomische dragers verdelen het gewicht goed over je heupen en schouders.
Vanaf wanneer een buikdrager?
Je kan je kindje vanaf de geboorte in een ergonomische draagzak of draagdoek dragen. Je moet er hierbij opletten dat je kindje goed kan ademen. Voor zowel de draagdoek als de buikdrager geldt dat je je baby kan dragen tot het voor jou te zwaar wordt. Dit is meestal tot twee jaar. Als dit moment is aangebroken kan je ervoor kiezen om te switchen naar een rugdrager.
Rugdrager
Naast de buikdrager of draagzak voor de buik heb je ook de rugdrager. Dit is een soort rugzak waarin je je kindje plaatst. Deze rugdrager is voorzien van een frame en een ingebouwd stoeltje om je kindje te ondersteunen. Meestal gebruik je deze rugdrager als je kindje al wat ouder is. Het voordeel is dat je op je rug makkelijker meer gewicht kan dragen. Je kan een rugdrager gebruiken vanaf het moment dat je kindje zelfstandig kan zitten. Dit is ongeveer tussen de zeven en dertien maanden.
Ergonomische rugdrager
Je kan er ook voor kiezen je ergonomische draagzak, die je ook op je buik draagt, op de rug te plaatsen. Je hebt dan dus geen frame op je rug, maar je kindje zit op dezelfde wijze op je rug als hij in de draagzak voor je buik hing. Je kindje zit nu met zijn buik tegen jouw rug. Het voordeel is dat dit wel een natuurlijke en ergonomische houding is voor je baby.
Tips voor de buik- en rugdrager
- Zorg dat de drager voldoende steun geeft voor de rug en het hoofdje. Een jonge baby kan zijn hoofd namelijk nog niet goed zelf rechtop houden.
- Laat voldoende ruimte vrij voor de armpjes en beentjes. Deze mogen niet knel komen te zitten.
- Let erop dat je baby het in de zon in een draagzak of -doek snel (te) warm kan krijgen. Houd op koudere dagen juist goed in de gaten dat je baby het niet te koud krijgt.
- Oefen eerst met omdoen, afdoen, openen, sluiten en eventueel knopen zonder je baby.
- Maak in het begin niet gelijk lange wandelingen met je baby in de drager.
- Gebruik de rugdrager niet als stoeltje, daar is het (meestal) niet stabiel genoeg voor.
- Zet je baby altijd goed vast met de (schouder)riempjes, zodat hij niet op kan staan, eruit kan vallen of scheef gaat hangen.
- Wees extra voorzichtig met vooroverbuigen, bukken of leunen.
- Last but not least: Let er altijd op dat je baby genoeg zuurstof krijgt en vrij kan ademen.
Als je je baby op een meer natuurlijke manier bij je wil dragen kan je kiezen voor een draagdoek.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app