Meisje op blauwe loopauto

Het favoriete kinderspeelgoed van veel ouders: een loopauto. Het is niet alleen leuk, maar is ook een goed een hulpmiddel bij het leren van de eerste stapjes van je kindje. Wat moet je weten als je een loopauto voor je baby aanschaft?

Wat is een loopauto?

Een loopauto is een niet-gemotoriseerd voertuigje op vier wielen. Je kindje zit met zijn beentjes aan weerszijden van de loopauto, of op een stoeltje in een auto met dichte deurtjes, met zijn voetjes op de grond. Door een loopbeweging te maken kan je kleine de loopauto voortbewegen. Bovendien heeft een loopauto net als een echte auto een rond stuurwiel, waarmee je kindje bochten kan maken.

Waarom een loopauto voor je baby?

Een loopauto is stoer speelgoed waar je baby zich vast en zeker mee weet te vermaken. Daarnaast helpt het hem om zijn kracht en motoriek te oefenen. Door zich af te zetten met zijn voetjes en de loopauto op die manier voort te bewegen, ontwikkelt je kleine kracht in zijn beentjes. Hiermee traint hij ook zijn loopmotoriek. Door te sturen, wordt de grove motoriek van de armpjes geoefend.

Voor jou kan een loopauto ook handig zijn, bijvoorbeeld als je een boodschap gaat doen en je kleine mee wilt nemen. Als hij het rijden enigszins onder controle heeft, kan hij zelf met je meerijden. Sommige loopauto’s hebben een duwstang aan de achterkant, waarmee je de auto voort kan duwen. Als je baby goed kan blijven zitten, is het dus een leuke variatie op de kinderwagen of buggy.

TIP Heb je een loopauto zonder duwstang? Maak dan een touwtje vast aan het stuur. Zo kan je je kindje voorttrekken als hij geen zin meer heeft om zelf te rijden.

Baby voortgetrkken op loopauto
Baby wordt voortgetrokken op loopauto

Wanneer een loopauto kopen voor je baby?

Zodra je baby goed kan zitten, kan je al eens kijken wat er gebeurt als je hem op een loopauto zet. Als je hem goed vasthoudt, kan je stukjes met hem rijden. Misschien krijg je er wel een enorme schaterlach voor terug!

Zodra je kindje zelf kan staan en met zijn voetjes op de grond komt als hij op de loopauto zit, kan hij zelf gaan rijden. Bij de meeste kindjes is dit tussen de 9 en 12 maanden. Je kleine kan zichzelf dan afzetten en rondrijden. In het begin zal hij zich misschien met beide beentjes tegelijk afzetten, waarna hij wat later begint met de loopbeweging.

Het voordeel van een loopauto, is dat de balans van je baby nog niet optimaal hoeft te zijn. De vier wielen geven stabiliteit. Bovendien is een loopauto meestal een breed blok, waardoor omvallen een kunst is. Door de stabiliteit van een loopauto, is een loopauto sneller geschikt voor je kleintje dan een loopfiets of een loopkar. Goed zijn evenwicht bewaren ontwikkelt hij namelijk pas later.

Trapauto

Tot wanneer je een loopauto gebruikt, is aan jou en je kindje. Wanneer de motoriek van je baby wat verder ontwikkeld is, kan een loopauto worden vervangen door een trapauto. Een trapauto kan er hetzelfde uitzien als een loopauto, maar dan met trappers en een trapmechanisme. Zo kan een trapauto je kindje voorbereiden op de beweging van fietsen. De meeste kindjes gaan in de loop van hun derde jaar begrijpen hoe trappers werken.

Loopauto kopen: waar let je op?

Voor je je laat verleiden door alle vrolijke, schattige en stoere loopauto’s op de markt, is het handig om wel een paar dingen mee te nemen in je aankoopbeslissing.

Waar let je op bij loopauto kopen?
Duwstang Niet iedere loopauto heeft een duwstang. Dit is wel handig als je de loopauto mee buiten de deur wilt nemen. Als je kindje besluit dat hij geen zin meer heeft om zichzelf voort te duwen, kan jij het overnemen zonder te bukken. Scheelt je je rug!
Hoogte De meeste loopauto’s zijn niet in hoogte verstelbaar. Kies dus een loopauto waarbij je kindje met iets gebogen knietjes nog steeds de grond kan raken. De afstand van je baby’s kruis tot de grond is niet voldoende, omdat de beentjes van je kindje altijd iets gespreid worden door de breedte van de loopauto.
Materiaal Plastic loopauto: lichtgewicht en makkelijk schoon te houden. Bij een flinke botsing kan het plastic breken of scheuren.
Metalen loopauto: wat zwaarder en duurder, maar wel sjieker dan plastic of hout.
Houten loopauto: authentieke loopauto. Wat zwaarder, waardoor deze minder snel omvalt.
Banden Rubber: geluidsdempend in huis, goede grip, kan zwarte strepen maken op de vloer. Als de auto mee naar buiten gaat, zijn rubberen banden fijner dan plastic banden.
Plastic: je kindje kan minder vaart maken, prima geschikt voor binnenshuis, wel wat gehoriger en gladder dan rubberen banden.
Loopauto kopen

Soorten loopauto’s: van Wheelybug tot Little Tikes

Er zijn oneindig veel soorten loopauto’s te koop. Zo heb je houten loopauto’s, plastic versies en metalen varianten. Daarnaast heb je allerlei loopauto’s van automerken waar papa trots op is als hij die zelf onder zijn billen heeft, zoals een Mercedes loopauto, BMW loopauto en Audi loopauto. Populair zijn ook retro loopauto’s, Little Tikes en zogenaamde Wheelybugs; deze zijn in de vorm van een dier. En wat dacht je een flitsende roze loopauto? Om het nog maar niet te hebben over de keuze voor wielen; rubber, hout of kunststof? Wij zetten de populairste loopauto’s voor je op een rij.

Jongetje op plastic loopauto

Plastic loopauto

Misschien ken je ze wel: van die felgekleurde Fisher-Price plastic loopauto’s met allerlei –letterlijk en figuurlijk – toeters en bellen. Vaak zijn deze loopauto’s goed betaalbaar en handig in gebruik. Ze zijn lichtgewicht, makkelijk schoon te houden en maken soms ook nog ‘muziek’. Binnenshuis zijn ze ideaal, vanwege de plastic wielen die geen rijsporen achterlaten. Bij sommige plastic loopauto’s kan de zitting geopend worden, waardoor je kleine zijn favoriete knuffel ook kan vervoeren. Leuk speelgoed, dus!

Houten loopauto
Houten loopautoPinterest

Houten loopauto

Houten loopauto’s doen het ook al jaren goed. Het is authentiek kinderspeelgoed. Hout is duurzaam en kan tegen een stootje. Een houten loopauto kan dus lang meegaan! En vergis je niet, want tegenwoordig zijn houten loopauto’s niet alleen maar blokvormig. Er zijn heuse houten racemodellen op de markt.

Meisje op retro loopauto

Retro loopauto

Een retro loopauto lijkt zo weggereden uit het begin van de twintigste eeuw. Vaak zijn dit oude racers, compleet met racenummer, grill en hoog stuur. De meeste retro loopauto’s zijn van metaal en verkrijgbaar in allerlei vintage kleuren. Soms is het zelfs mogelijk om ze te laten bestikkeren met de naam van je kindje. Hoe persoonlijk wil je het hebben?

Little Tikes loopauto
Jongetje in Little Tikes loopautoPinterest

Little Tikes

In een Little Tikes loopauto zit je baby niet met zijn beentjes aan weerszijden van de loopauto, maar op een stoeltje ín de auto. Little Tikes loopauto’s hebben namelijk een ombouw met deurtjes en een dakje, waardoor je kindje in een ‘cabine’ zit. Dit geeft je kindje het gevoel dat hij in een ‘echte’ auto zit. In het dakje zit een handvat waarmee je de auto kan voortduwen. Nadeel van dit type loopauto in vergelijking met een open loopauto, is dat je kleine moeilijker uit de auto kan kruipen, mocht hij omvallen. Zeker omdat er op de deurtjes vaak een vergrendeling zit voor extra veiligheid. Little Tikes loopauto’s zijn voor iets oudere kindjes bedoeld; vanaf ongeveer 2 jaar.

Little Tikes loopauto’s zijn er in heel veel varianten en kleuren. Zo bestaan er monstertruck-tikes, taxi’s, politieauto’s en zelfs een heuse prinsessenkoets met een paardje ervoor!

Mercedes loopauto
Mercedes loopautoPinterest

Net als papa: BMW, Audi of Mercedes loopauto

Heb je zo’n snelle jongen of stoere meid die een auto ‘net als papa’ wil hebben? Dan maakt hij de blits met een echt automerk als loopauto. Zo heeft onder andere de Mercedes loopauto van Bandits & Angels zelfs muziek in het ‘dashboard’ en een echte claxon. De meeste van dit soort loopauto’s hebben rubberen banden, waardoor ze stiller zijn in huis en geen krassen kunnen maken op de vloer. Nog meer indruk maken op de baby-gang? Er is zelfs een roze Mercedes loopauto op de markt. Wow!

Loopauto’s van dit soort merken zijn vaak wel voor iets oudere kindjes; vanaf 18 maanden wordt de Mercedes loopauto aanbevolen.

Baby met wheelybug
Baby met Wheelybug Captured by Karin

Wheelybug

Wheelybugs vallen onder de loopauto’s, maar zijn eigenlijk heel anders. Een Wheelybug is een houten plank met daarop een dier, zoals een muis, egel of lieveheersbeestje. Je kindje zit op de rug van dit dier. Hij houdt zich vast aan een boog die aan weerskanten van de plank bevestigd is. Er zit geen stuur op de Wheelybug, maar de wieltjes zijn wel draaibaar. Je kindje kan dus met zijn voetjes sturen. Wheelybugs zijn gemaakt voor kindjes rond 1 jaar. Het leuke aan een Wheelybug is dat je de dierenhoezen kan wisselen. Vandaag een panda, morgen een muis!

Veiligheid loopauto

Het is belangrijk dat je je kleine goed in de gaten houdt als hij rondscheurt in zijn loopauto. Op een loopauto zit normaal gesproken geen rem. Daardoor wordt de loopauto regelmatig gebruikt als botsauto. Zorg dat je huis is aangepast op een kindje met een loopauto. Let op scherpe tafelhoeken en kastpunten waar hij zich aan kan bezeren, trappen waar hij af kan rijden, en breekbare of zware spullen die van een wiebelende kast kunnen vallen als hij ertegenaan rijdt.

Een loopauto is een manier om de motoriek en kracht van je kindje te stimuleren. Andere speelse hulpmiddelen om deze vaardigheden van je kindje te ondersteunen en ontwikkelen, zijn onder meer een loopfietsje en loopwagentje ofwel loopkar. Loopstoeltjes worden over het algemeen afgeraden.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app