Kindje speelt met loopfiets op bospad

Een loopfiets is leuk speelgoed voor je kindje én een mooi hulpmiddel bij het ontwikkelen van zijn grove motoriek. Waarom en wanneer is een loopfietsje geschikt voor je kindje, en waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf?

Wat is een loopfiets?

Een loopfiets is een lage fiets zonder trappers. Je kindje kan terwijl hij op het zadel zit met zijn voeten bij de grond. Door loopbewegingen te maken, kan hij met de fiets rijden. Ineens kan hij zich een stuk sneller voortbewegen!

Waarom een loopfiets?

Een loopfiets is niet alleen leuk speelgoed. Het helpt je kindje ook om zijn motoriek, kracht en balans te ontwikkelen en is dus ook een goede work-out voor je kleine crosser.

  • Motoriek: je baby oefent zijn loopbewegingen met zijn voeten. Ook krijgt hij door de stuurbewegingen het besef van het effect van zijn armbewegingen.
  • Kracht: je baby traint zijn spieren door zich met zijn benen af te zetten en zo de fiets met zijn eigen gewicht voort te bewegen.
  • Balans: je baby moet zijn evenwicht bewaren om niet om te vallen.

Daarnaast leert je kleine alvast een ‘fietsgevoel’ ontwikkelen; het gevoel van voortbewegen op wielen. Iets wat van pas komt als je hem over een paar jaar gaat leren fietsen!

Een loopfiets stimuleert niet alleen de ontwikkeling van je kind, maar is voor zowel jou als je kleine hartstikke leuk. Voor je kindje is het uitdagend speelgoed, waarmee hij goed kan laten zien wat hij al kan. Is hij er eenmaal bedreven in, dan is het voor jou ideaal als je hem ergens mee naartoe wil nemen, bijvoorbeeld de supermarkt. Let er wel op dat je kleine racemonster niet op hoge snelheid de schappen inrijdt.

Vanaf wanneer beginnen met een loopfiets?

Vanaf het moment dat je kindje zich goed kan optrekken en hij zijn eerste stapjes langs je meubels gaat zetten, kan je al eens kijken wat er gebeurt als je hem op een loopfiets zet. Doorgaans is dit rond 12 maanden. De ontwikkeling van kracht, motoriek en balans verschilt echter per kind. Je kan dus zelf het beste bepalen wanneer het tijd is voor jouw kleine om op de fiets te stappen. Wanneer je kindje klaar is om écht te leren fietsen, is het tijd voor een driewieler of kinderfietsje met pedalen.

Loopfiets 1 jaar

Een mooi cadeau voor de eerste verjaardag van je kindje: een loopfiets. Tot en met zijn tweede jaar is het evenwichtsgevoel van je kleine nog niet optimaal. Begin daarom met een driewieler of vierwieler. Een driewieler werkt eigenlijk hetzelfde als een fiets met zijwieltjes; een vierwieler heeft iets weg van een loopauto. Je kindje kan zo zijn grove motoriek en kracht oefenen, maar balans houden is nog niet nodig.

Loopfiets 2 jaar en 3 jaar

Waarschijnlijk kan je kindje gedurende zijn tweede jaar de overstap gaan maken naar een loopfiets met twee wielen. Dan gaat zijn evenwichtsgevoel namelijk sprongen maken. Een loopfiets tweewieler kan zijn balans stimuleren en hem voorbereiden op een echte fiets.

Houd in de gaten of het loopfietsje goed aansluit bij de loopontwikkeling van je baby en kijk of een vier-, drie- of tweewieler voor hem geschikt is. Het is handig om een fiets te kopen die in hoogte verstelbaar is en waarbij het aantal wielen ook aanpasbaar is. Zo groeit het fietsje met je kindje mee. Op internet vind je veel 2-in-1, 3-in-1 of zelfs 4-in-1 loopfietsen.

Een loopfiets kopen: waar let je op?

Het aanbod loopfietsen is enorm. Je wilt graag de beste keus maken voor je kindje. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een loopfiets voor je kindje?

Waar let je op bij een loopfiets kopen?
Hoogte zadel De bovenkant van het zadel van de loopfiets moet – met rechte benen - ongeveer op kruishoogte zijn van je kindje. Bij voorkeur kan je kind met iets gebogen knieën nog bij de grond, zodat hij zich kan afzetten. Bij een verstelbaar zadel, kan je dit natuurlijk zelf aanpassen.
Hoogte stuur Zorg dat het stuur op dusdanige afstand en hoogte is, dat je kindje rechtop kan blijven zitten om het vast te pakken. Zo blijft zijn blik in de richting die hij op gaat, en niet naar de grond.
Hoogte instap Om te zorgen dat je kleine niet struikelt als hij op- of afstapt, kan je het beste kiezen voor een lage instap.
Draaihoek stuur Let erop dat de loopfiets een stuurbegrenzer heeft. Dit zorgt ervoor dat het stuur niet helemaal in de rondte kan draaien, en voorkomt valpartijen door scherpe bochten.
Kinbeschermer Mocht je kindje struikelen of voorover vallen, dan kan hij met zijn kinnetje op het stuur vallen. Een kinbeschermer voorkomt dat hij zich dan verwondt. Het is een schuimrubberen hoes, die met klittenband om het midden van het stuur zit.
Handvatten Kies handvatten met een grove structuur. Dit zorgt ervoor dat je kindje niet met zijn handen wegglijdt en voorkomt dat hij de macht over het stuur verlies
Banden Je kan kiezen uit massieve banden en luchtbanden. Massieve banden zijn binnenshuis ideaal. Ze kunnen niet lek en laten geen strepen op de vloer achter. Er zijn zelfs 'fluisterstille' banden op de markt, die je bijna niet hoort op een harde vloer. Luchtbanden zijn handiger als je kindje op de fiets mee naar buiten gaat en al aardig uit de voeten kan. Ze zijn schokdempend en daarom bij langere afstanden wat fijner voor je kindje.

Houten Loopfiets versus metalen loopfiets

Houten loopfiets

De klassieke houten loopfietsen zijn nog altijd erg populair. Ze zijn stevig, licht in gewicht, goed schoon te houden en kunnen tegen een stootje. Ze zijn ideaal voor binnenshuis. Er zijn tegenwoordig ook veel houten loopfietsen die verstelbaar zijn.

Wishbonebike

Eén van de grootste merken houten loopfietsen, is de Wishbonebike. Wishbonebike heeft ook een duurzaam exemplaar, volledig gemaakt van gerecyclede materialen zoals oud tapijt. Wishbonebikes staan erom bekend dat je het frame op verschillende manieren kan monteren, waardoor je er een soort ‘chopper’-model van kan maken. Schattig en stoer!

Metalen of aluminium loopfiets

Metalen en aluminium loopfietsen hebben een aantal voordelen ten opzichte van houten loopfietsen. Het zadel en stuur zijn vaak makkelijker te verstellen. Daarnaast wegen aluminium loopfietsen weinig, dus ze zijn makkelijk te vervoeren.
Metaal of aluminium kan, net als een verstelbare houten loopfiets, de hele peutertijd van je kindje meegaan.

Puky Loopfiets

De Puky loopfiets is één van de grootste merken metalen loopfietsen. De fietsjes van dit Duitse merk herken je uit duizenden. Ze zijn felgekleurd en opgebouwd uit ronde vormen. Ook hebben alle Puky loopfietsen een voorgevormd zadel met hoog-opstaande achterkant, waardoor je kleine er niet van achteren af kan glijden. Wel zo veilig.

Meisje op haar Puky Loopfiets

Veiligheid loopfiets

Als je kindje aan het racen is, zorg dan dat je hem goed in de gaten houdt. Op een kleine loopfiets zitten meestal geen remmen. Als je kindje al goed vaart kan maken, maar zijn stuurmotoriek nog niet zo goed is, kan hij behoorlijk hard tegen meubels, muren of voorbijgangers aanrijden. Pas de omgeving in je huis aan, zodat je kindje zo veilig mogelijk kan rondrijden. Zorg dat hij de ruimte heeft en dat er bijvoorbeeld geen scherpe tafelhoeken of kastpunten zijn waaraan hij zich kan bezeren. Controleer ook even of er geen breekbare spullen staan die van een wiebelende kast kunnen vallen.

Wanneer je kindje buiten gaat rijden, kan een helm verstandig zijn. Zeker als hij al op twee wielen rijdt en vaart kan maken. Een ongeluk zit in een klein hoekje en zo is hij goed beschermd tegen harde tegels of muren als hij valt.

Scheuren maar!

Een loopfiets is een manier om de balans, motoriek en kracht van je kindje te stimuleren. Andere speelse hulpmiddelen om deze vaardigheden van je kindje te ondersteunen en ontwikkelen, zijn onder andere een loopwagen/loopkar en loopauto. Loopstoeltjes worden over het algemeen afgeraden.

Bron hoofdfoto: Captured by Karin.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app