Borstvoedingsrechten geschonden op de werkvloer
De rechten die je hebt als borstvoedende werkneemster worden lang niet altijd nageleefd op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van 24baby.nl naar de mogelijkheden voor moeders om borstvoeding te combineren met hun baan. Hieronder vind je een korte samenvatting van de bevindingen in Nederland. De rechten die hier worden genoemd zijn wel aangepast naar de Vlaamse borstvoedingsrechten.
Wat zijn de wettelijke rechten omtrent borstvoeding & werk?
- Tijdens de eerste negen levensmaanden van het kindje mag een vrouw kolven en/of voeden op het werk (kolfrecht).
- Je mag een half uur per dag van je werktijd gebruiken om te kolven. Indien je meer dan 7u45 werkt, heb je recht op twee keer een half uur. In deze tijd mag een vrouw ook naar huis om te kolven en/of voeden.
- De werkgever is verplicht deze tijd toe te laten, mits de werknemer een attest heeft van Kind en Gezin of de gynaecoloog. De uitbetaling wordt voorzien door je zorgverzekering.
- De werkgever moet zorgen voor een geschikte kolfruimte.
Als (aanstaande) moeder heb je verschillende rechten omtrent werk en zwangerschap en de periode na je zwangerschap. Je werkgever is namelijk verplicht om de gezondheid van moeder en kind tijdens de zwangerschap en tijdens de periode van borstvoeding zo goed mogelijk te beschermen.
Veel vrouwen zijn niet op de hoogte van hun rechten. Ook weten veel werkgevers niet welke plichten zij hebben tegenover een kersverse moeder.
Het gebrek aan kennis van werkgevers is mogelijk een reden dat vaak niet alle rechten worden nageleefd. Een kwalijke zaak, want sommige moeders stoppen met het geven van borstvoeding na hun zwangerschapsverlof omdat zij te maken krijgen met een gebrek aan mogelijkheden op het werk.
Ongeschikte kolfruimte
Een borstvoedende werkneemster heeft recht op een geschikte ruimte om te kolven. Helaas is dat niet overal even goed geregeld. En als er wel een kolfruimte is, voldoen veel van de ruimtes niet aan alle eisen.
Wat zijn de wettelijke eisen waar een kolfruimte aan moet voldoen?
- Het moet een rustige ruimte zijn.
- De ruimte moet goed ventileerbaar zijn
- De ruimte moet goed verwarmd zijn
- Er moet een stoel of zetel staan waar je ontspannen op kunt zitten.
- Er moet een koelkast zijn om de afgekolfde melk in te zetten.
Borstvoedende werkneemster voelt zich bezwaard
Naast de rechten die niet allemaal worden nageleefd, is er nog een groot probleem. Veel werkneemsters voelt zich namelijk bezwaard om tijd te besteden aan kolven en/of voeden op het werk.
Dit is de belangrijkste reden voor vrouwen om te minderen met borstvoeding na hun zwangerschapsverlof. Ook voor de vrouwen die helemaal stoppen met het geven van borstvoeding, is het bezwaard voelen een belangrijke reden.
Onbegrip werkgever en collega’s
Daarnaast is onbegrip een probleem waar borstvoedende werkneemsters mee te maken krijgen.
Ook onbegrip van de werkgever wordt regelmatig genoemd: “Mijn werkgever beschouwt me als verminderd inzetbaar”, “Mijn baas laat het merken dat hij het verplicht is, maar het niet leuk vindt”, “Mijn werkgever vraagt vaak: ben je nog van plan om lang borstvoeding te geven?”.
In enkele gevallen leidt het onbegrip zelfs tot een arbeidsconflict. Zo geeft een moeder aan: “Mijn werkgever wil geen vergoeding betalen en zegt dat ik in mijn eigen tijd moet kolven. We hebben hier een conflict over.” Bij een ander ging het ‘onderhandelen’ over haar rechten zo ver, dat communicatie met de werkgever niet meer mogelijk was en het eindigde in een arbeidsconflict met verstoorde verhoudingen.
Deze voorbeelden volgen uit een onderzoek gedaan door 24baby Nederland.
Hogere werkdruk
Vrouwen krijgen ook te maken met een hogere werkdruk: er blijft werk liggen omdat er tijd wordt besteed aan borstvoeding. Dat kan stress opleveren.
Ook vrezen sommige werkneemsters voor hun functie of zelfs hun job.
Onzichtbaar probleem
“Zolang vrouwen geen klachten indienen, blijft het probleem helaas onzichtbaar”, laat het College voor de Rechten van de Mens in Nederland weten. “Alleen door de problemen onder de aandacht te brengen en door te laten zien dat het een groot probleem is, kunnen we ervoor zorgen dat de rechten beter worden nageleefd en/of gecontroleerd.” Stap dus naar de preventieadviseur, je huisarts of een vertrouwenspersoon van je werk. Zo kun je het probleem onder de aandacht brengen.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app