Tepelhoedje: wat is het en waar moet je op letten?
Soms gaat het geven van borstvoeding niet zoals je gehoopt had. Het aanleggen lukt niet goed, je hebt last van stuwing of je baby krijgt niet genoeg melk binnen. In sommige gevallen kan een tepelhoedje helpen. Hoe werkt dit en wat zijn de nadelen?
Wat is een tepelhoedje?
Een tepelhoedje is een siliconen hulpmiddel in de vorm van een tepel. Je kan het tijdelijk gebruiken, wanneer borstvoeding geven moeizaam gaat. Een tepelhoedje leg je over je tepel en tepelhof heen. Er zitten gaatjes in waar de melk doorheen kan. Veel tepelhoedjes hebben een uitsparing. Hierdoor kan je baby met zijn neus je huid blijven aanraken en ruiken. Dit stimuleert de aanmaak van melk en bevordert de hechting tussen jou en je kleine.
6 onmisbare producten voor je borstvoeding
Wanneer je borstvoeding geeft, doe je dit graag zo comfortabel en makkelijk mogelijk. Benieuwd naar de 6 onmisbare musthaves van Medela voor een onbezorgde borstvoeding?
Wanneer gebruik je een tepelhoedje?
De meeste baby’s die rond de uitgerekende datum geboren worden, kunnen goed uit de borst drinken. Soms heeft je baby hier echter meer moeite mee. In overleg met een lactatiekundige kan je besluiten om een tepelhoedje te proberen. Redenen voor het gebruiken van een tepelhoedje kunnen zijn:
- Vlakke of ingetrokken tepels. Zijn je tepels vlak of ingetrokken? Dan kan een tepelhoedje het aanleggen van je baby makkelijker maken.
- Ernstige stuwing. Bij stuwing hoopt de melk zich op in je borsten. Dit kan het voor je baby lastiger maken om goed aan te happen.
- Je baby heeft een verminderde zuigkracht. Premature baby’s en baby’s met een syndroom of ziekte kunnen meer moeite hebben met zuigen aan de borst.
- De overgang van fles naar borst. Heeft je kleine eerst flesvoeding gehad en heeft hij moeite om aan de borst te wennen? Een tepelhoedje kan hierbij helpen.
- Baby’s met een afwijkend mondje. Onder andere een te korte tongriem, een te strak lipbandje en schisis (een lip- of gehemeltespleet) kunnen het drinken bemoeilijken.
Een tepelhoedje gebruik je altijd in overleg met de gynaecoloog, vroedvrouw of lactatiekundige. Vraag deze eerst om advies voor je een tepelhoedje gebruikt. Verkeerd gebruik kan de borstvoeding namelijk nog meer verstoren.
Wanneer beter geen tepelhoedje gebruiken?
Heb je last van tepelkloven? Dan kan je beter geen tepelhoedje gebruiken. Deze staan de genezing van de kloven namelijk in de weg. Ook leert je baby door het gebruik van een hoedje een andere drinktechniek aan. Daarom is het beter om een hoedje zo kort mogelijk te gebruiken en, eventueel met een lactatiekundige, de oorzaak van het klovenprobleem aan te pakken. Vaak doet een andere aanlegtechniek wonderen. Ga dus niet te snel over tot het gebruik van een tepelhoedje. Geef het borstvoeding geven zonder hoedje de kans en tijd om te slagen.
Soorten en maten
Tepelhoedjes zijn verkrijgbaar bij de apotheek en babyspeciaalzaak. Ze zijn verkrijgbaar in vier maten: maat S (16 mm), M (20 mm), L (24 mm) en XL (28 mm). Vraag ook bij het bepalen van de juiste maat je lactatiekundige om advies. Een te grote of een te kleine maat kan namelijk voor pijn en ongemakken zorgen.
Meestal zijn tepelhoedjes gemaakt van siliconen. Dit zorgt ervoor dat ze dun, zacht en buigbaar zijn. Gebruik liever geen tepelhoedjes die van latex gemaakt zijn. Deze kunnen een allergische reactie veroorzaken.
Hoe gebruik je een tepelhoedje?
Heb je in overleg met de lactatiekundige besloten om een tepelhoedje te gebruiken? Dan is het belangrijk dat je het tepelhoedje telkens op de juiste manier op je tepel plaatst. Zo zorg je ervoor dat het drinken van je baby optimaal verloopt. Ga als volgt te werk:
- Was je handen voor gebruik. Zo verwijder je eventuele bacteriën die je baby anders binnen kan krijgen.
- Maak het tepelhoedje een beetje nat. Dit kan met warm water of een beetje melk. Hierdoor hecht hij beter aan je huid.
- Klap de randen naar buiten om. Je keert het tepelhoedje dus binnenstebuiten.
- Zet het hoedje midden op je tepel. Druk het hoedje voorzichtig aan. De eventuele uitsparing komt op de plek waar het neusje van je baby tegen je aan rust.
- Klap de randen naar beneden. Als het goed is, komt je tepel ver het hoedje in. Hij zou de kegelvorm bijna volledig moeten vullen.
- Leg je baby aan. Let erop dat hij je hele tepelhof in zijn mond neemt, en niet alleen het puntje van het tepelhoedje.
Schoonmaken en bewaren van tepelhoedjes
Het is belangrijk dat je tepelhoedjes goed schoonhoudt. Zo voorkom je dat je baby bacteriën binnenkrijgt. Spoel tepelhoedjes na iedere voeding af met koud water. Was ze daarna af met heet water en een beetje afwasmiddel. Kook ze bovendien elke dag drie tot vijf minuten uit. Zo dood je alle bacteriën. Je kan je tepelhoedjes in een afgesloten bakje bewaren. Het beste is om ze iedere zes weken te vervangen.
Wat zijn de nadelen van tepelhoedjes?
Het gebruik van tepelhoedjes wordt door vroedvrouwen en lactatiekundigen ontmoedigd. Zij benadrukken dat de hoedjes een tijdelijke oplossing zijn. Aan tepelhoedjes zijn namelijk de volgende nadelen verbonden:
- Tepelhoedjes vergroten het risico op spruw. Daarom is het belangrijk voor het voeden je handen te wassen en de hoedjes goed schoon te houden.
- Het hulpmiddel kan krampjes veroorzaken. Als het tepelhoedje niet goed gebruikt wordt of niet de juiste maat heeft, kan je baby tijdens het drinken meer lucht happen. Dit kan voor krampjes bij je baby zorgen. Ook kan het ertoe leiden dat je kleine moeite krijgt om je borst leeg te drinken.
- Ze nemen het probleem niet weg. Tepelhoedjes zijn geen blijvende oplossing. Het is beter om op zoek te gaan naar de oorzaak van het aanlegprobleem en deze op te lossen.
- Tepelhoedjes zorgen voor een verminderde melkproductie. Door het gebruik van een tepelhoedje ontstaat er een barrière en is er minder huid-op-huidcontact. Dit vermindert de aanmaak van het hormoon oxytocine, dat voor de toeschietreflex zorgt. Daarom is het belangrijk om het gewicht van je baby in de gaten te houden, door hem regelmatig te wegen.
- Het hulpmiddel kan ervoor zorgen dat er melk achterblijft. Een tepelhoedje kan ervoor zorgen dat je baby je borst niet goed leeg drinkt. Dit kan borstontsteking veroorzaken. Daarom kan kolven na het voeden nodig zijn.
- Ze kunnen voor zuigverwarring zorgen. Je kind went zich een andere techniek aan dan wanneer hij rechtstreeks uit de borst drinkt. Hierdoor kan het lastig zijn om het gebruik van het hoedje af te bouwen.
Alternatieven voor tepelhoedjes
Aan tepelhoedjes kleven nadelen. Daarom is het goed om ze als laatste redmiddel te gebruiken. Soms helpt het al om je baby net iets anders aan te leggen. Een borstvoedingscursus kan hierbij helpen. Voordat je tepelhoedjes gaat gebruiken, kan je ook andere hulpmiddelen proberen. De werking hiervan is niet bewezen. Sommige vrouwen geven echter aan baat te hebben bij de volgende middelen:
Tepelvormer
Een tepelvormer is een siliconen hulpmiddel dat zachte druk uitoefent op de tepelhof. Hierdoor kan een vlakke of ingetrokken tepel beter naar buiten komen. Ook wordt het spiertje achter de tepel een beetje opgerekt. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een tepelvormer tijdens de zwangerschap geen positief effect heeft. Wel kan je ze een half uur voor de voeding op je tepels bevestigen. Zo bereid je je tepels voor op het geven van borstvoeding.
Tepelcorrector of Niplette
Met een tepelcorrector of Niplette kan je vlakke of ingetrokken tepels tijdelijk naar buiten halen. Dit maakt het aanleggen makkelijker voor je baby. Je zet een tuitje op je tepel, waarna je in een soort ballonnetje knijpt of aan een zuiger trekt. Dit zuigt je tepel naar buiten.
Tips voor het afbouwen
Het is belangrijk dat je een tepelhoedje niet te lang gebruikt. De nadelen kunnen namelijk een risico zijn voor het slagen van borstvoeding. Hoe kan je het afbouwen van een tepelhoedje aanpakken?
- Haal het tepelhoedje na een tijdje voeden weg. Door het hoedje weg te halen als je baby een paar minuten goed heeft gedronken, kan je het gebruik langzaam afwennen. Werkt dit niet? Gebruik dan weer een hoedje, maar blijf dit regelmatig proberen.
- Laat je baby af en toe zonder tepelhoedje drinken. Bijvoorbeeld als hij slaperig is en meer op de automatische piloot drinkt. Soms lukt het een baby plotseling om zonder tepelhoedje te drinken.
- Vraag hulp aan een lactatiekundige. Gaat het afbouwen lastig? Vraag dan hulp aan een lactatiekundige. Zij kan je helpen.