hielprik

De hielprik is een onderzoek bij je pasgeboren baby. Hiermee kunnen tot 19 zeldzame erfelijke ziektes opgespoord worden. Met een prikje in de hand van je baby worden een paar druppels bloed afgenomen. Meedoen is vrijwillig, maar bijna alle ouders in België laten de hielprik uitvoeren.

Waarom een hielprik?

De hielprik is een screeningstest voor baby’s. Dit betekent dat alle pasgeboren baby’s in België dit onderzoek krijgen aangeboden. De hielprik is vrijwillig en je bent dus niet verplicht hieraan mee te werken. Toch is het voor de gezondheid van je baby aan te raden om de test af te laten nemen. Met dit bloedonderzoek kan namelijk worden onderzocht of je kindje een zeldzame erfelijke ziekte heeft.

Deze ziektes zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Als zo’n ziekte vroeg wordt vastgesteld, kunnen artsen op tijd starten met de behandeling. Dit kan de schade en gevolgen van zo’n aandoening zo klein mogelijk maken voor je baby.

Het bloed uit de hielprik wordt onderzocht op een schildklierziekte, bijnierziekte, sikkelcelziekte, taaislijmziekte en een aantal stofwisselingsziektes.

Uitbreiding hielprik

In de komende jaren wordt het aantal ziektes waarop getest wordt in de hielprik verder uitgebreid. Het doel is om tot 2024 nog meer zeldzame aandoeningen op te nemen in de test. Zo wordt in 2024 nog één ziekte toegevoegd aan de hielpril. Vanaf dan wordt je kindje op 19 aangeboren aandoeningen gescreend.

Wanneer moet de test afgenomen worden?

Om de ziektes zo vroeg mogelijk op te sporen, wordt de hielprik drie tot vier dagen na de geboorte afgenomen.

Wat moet jij voor de hielprik regelen?

Je hoeft niets te doen om de hielprik te regelen. De vroedvrouw doet de bloedafname bij je thuis. Als je baby nog in het ziekenhuis ligt, wordt de test daar afgenomen.

Hoe gaat de hielprik in zijn werk?

De persoon die de test komt afnemen, heeft een prikapparaatje bij zich en een hielprikkaart. De afname wordt gedaan via een prik in de rug van de hand van je baby. Na een prikje in de hiel wordt het bloed op speciaal vloeipapier (op de hielprikkaart) gedaan.

Het kaartje met het bloed wordt opgestuurd naar het laboratorium en onderzocht.

Uitslag en betrouwbaarheid

De arts die op het bloedkaartje staat, neemt contact op je op als er iets afwijkends wordt gevonden. Hij of zij laat je dan ook weten wat de volgende stappen zijn.

De hielprik is niet 100% betrouwbaar. Daarom is bij een afwijkende uitslag altijd vervolgonderzoek nodig.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Doet het pijn bij je baby?

Helaas kan de hielprik even vervelend zijn voor je baby. Helemaal pijnloos is een prikje nooit, maar het is gelukkig snel gebeurd. Je baby zal zich gauw weer fijn voelen als jij hem troost.

Bron hoofdfoto: VKS