Baby heeft last van verstopte neus en krijgt neusspray

Wanneer je baby verkouden is, kan een neusspray helpen om zijn klachten minder te maken. Welke soorten neusspray zijn veilig voor je baby? En waarop kan je letten als je baby neusspray gebruikt?

Neusspray voor je baby

Een neusspray helpt je kindje om beter te kunnen ademhalen. Omdat hij nog niet veel weerstand heeft opgebouwd, is hij misschien regelmatig verkouden. Dit kan voor verschillende klachten zorgen, zoals een verstopte neus, hoesten of ontstoken ogen.

Zorgt de verkoudheid voor een verstopte neus bij je baby? Dan kan dit erg vervelend voor hem zijn. Bijvoorbeeld omdat hij er slecht door slaapt, of minder door drinkt. Een neusspray kan helpen om de korstjes in zijn neus zachter te maken. Hierdoor kan je ze makkelijker verwijderen en kan je baby beter ademhalen. Neusspray zorgt er niet voor dat je baby sneller van zijn verkoudheid af is.

Welke neusspray is veilig voor je baby?

Je kan bij de apotheek een neusspray speciaal voor baby’s kopen. Hierin zit alleen een zoutoplossing en geen schadelijke stoffen. Je baby kan deze neusspray dus veilig gebruiken. Lees voor gebruik wel goed de gebruiksaanwijzing door. Wanneer je vragen hebt, kan je deze aan de apotheker stellen.

Een neusspray met de stof xylometazoline is niet veilig voor je baby. Deze stof kan bij kinderen onder de 2 jaar voor ernstige bijwerkingen zorgen. Is je kind ouder dan 2 jaar? Dan kan je bij ernstige verkoudheid xylometazoline 0,05% gebruiken. Toch kan je ook dit het beste zo min mogelijk gebruiken tot je kind 6 jaar is.

Neusdruppels voor je baby

Naast neusspray kunnen ook neusdruppels helpen tegen een verstopte neus bij je baby. Hiervan doe je een paar keer per dag een paar druppels in ieder neusgat. Ook hierbij geldt dat alleen neusdruppels met een zoutoplossing veilig zijn. Gebruik geen neusdruppels met een zelfgemaakte zoutoplossing of xylometazoline neusdruppels voor je baby.

Andere mogelijkheden voor neusspray

Gebruik je liever geen neusspray bij je baby, of helpt dit niet? Dan kan je ook op de volgende manieren verkoudheidsklachten proberen minder te maken.

  • Gebruik een neuspeer. Met een neuspeer of neuszuiger haal je makkelijk en snel slijm uit de verstopte neus van je baby. Hierdoor kan hij beter ademhalen.
  • Zet de warme douche aan. Je baby is nog te klein om te stomen. Wel kan je de warme douche aanzetten. Wanneer je met je kindje in de stoom gaat zitten, kan dit helpen tegen zijn verkoudheid. Kom niet met je baby in de buurt van het warme water, om brandwonden te voorkomen.
  • Zorg voor een gezonde omgeving. Een gezonde leefomgeving kan de kans op verkoudheden minder groot maken. Verschoon het bed van je baby daarom regelmatig en zorg voor frisse lucht.
  • Gebruik een neuszalf. Bij de apotheek en drogist kan je een neuszalf op basis van natuurlijk zout kopen. Dit kan wat fijner zijn om te gebruiken, omdat je baby hier vaak minder van schrikt.
  • Snijd een ajuin door. Bij het doorsnijden van een ui komt een stof vrij die ademhalen makkelijker maakt. Het kan daarom helpen om een doorgesneden ajuin naast het bed van je baby te leggen.
  • Zet het hoofdeinde wat hoger. Slaapt je baby door een verstopte neus ’s nachts slecht? Zet dan het hoofdeinde van zijn bed iets hoger door opgerolde handdoeken of een kussen onder zijn matras. Leg deze niet bij je kindje in bed, dit kan voor verstikking zorgen.

Wanneer naar de huisarts?

Een verkoudheid is bijna altijd onschuldig en gaat meestal binnen een tot twee weken vanzelf over. Is dit niet het geval? Of is je baby verkouden en krijgt hij last van de volgende klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

  • Hij heeft langer dan 24 uur een temperatuur boven de 38 graden.
  • Hij heeft last van sufheid.
  • Zijn adem piept.
  • Hij drinkt veel minder dan normaal.
  • De verkoudheid gaat niet over.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app