Moeder troost haar kindje met pseudokroep

Wordt je baby ’s avonds of ’s nachts wakker met een blafhoest en is hij benauwd? Dan kan hij een pseudokroepaanval hebben. Dit is spannend om mee te maken, maar meestal gelukkig onschuldig. Wat is pseudokroep precies en wat kan je eraan doen?

Wat is pseudokroep?

Pseudokroep is een ontsteking van de bovenste luchtwegen, die vooral voorkomt bij kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar. De medische term is laryngitis subglottica. De ontsteking wordt veroorzaakt door een virus. Door de ontsteking zwelt het slijmvlies van de stembanden en de binnenkant van het strottenhoofd op. Je kindje kan hierdoor last krijgen van benauwdheid en heeft meestal een stevige blafhoest.

Deze hoest komt in aanvallen, vooral ’s avonds en ’s nachts. De hoestbuien kunnen heftig zijn en er beangstigend uitzien. Over het algemeen is deze aandoening echter onschuldig. Pseudokroep komt vooral voor in de herfst- en wintermaanden.

Verschil kroep en pseudokroep

Pseudokroep wordt ook wel ‘valse kroep’ genoemd. De ziekte ‘kroep’ of ‘croup’ bestaat namelijk ook, maar dit is iets anders. Kroep is een oude benaming voor keeldifterie. Dit wordt veroorzaakt door de difterie-bacterie en geeft een ernstige ontsteking van de keel, luchtpijn en longen. Bij ons komt kroep nauwelijks nog voor dankzij het basisvaccinatieschema.

Hoe ontstaat pseudokroep?

Pseudokroep wordt veroorzaakt door een virus. Verschillende virussen, die ook een gewone verkoudheid veroorzaken, kunnen voor een pseudokroepaanval zorgen. De virussen zitten in de neus en keel van mensen met een verkoudheid of luchtweginfectie en worden via niesen of hoesten overgedragen op een ander.

Bij jonge kinderen zijn de luchtwegen nog relatief nauw. Daardoor kan een zwelling van het strottenhoofdgebied gemakkelijk tot benauwdheid en heesheid leiden. De lucht passeert hier dan minder goed, waardoor je kindje moeite kan krijgen met ademhalen.

Is pseudokroep besmettelijk?

Het virus dat pseudokroep veroorzaakt is besmettelijk. Via hoesten of niesen komen kleine druppeltjes speeksel met het virus in de lucht. Wanneer je deze inademt, kan je besmet raken. Dit betekent niet dat iedereen die het virus binnenkrijgt, ook pseudokroep krijgt. Je kindje kan ook alleen verkouden worden.

Symptomen pseudokroep

De symptomen van valse kroep beginnen vaak plotseling en meestal in de avond of nacht. Overdag is je baby vaak al wat verkouden. Als je kindje een aanval van pseudokroep heeft, kan hij de volgende symptomen hebben:

  • Een harde blafhoest, ook wel zeehondenhoest genoemd
  • Een gierend geluid bij het inademen, ook wel stridor genoemd
  • Heesheid
  • Verhoging tot 38 graden (geen koorts)
  • Benauwdheid
  • Soms intrekkingen rondom de hals, boven het borstbeen of tussen de ribben

Je kindje kan schrikken van zo’n aanval en kan in paniek raken. Angst en huilen zorgen ervoor dat het ademhalen nog moeilijker gaat. Probeer je kindje daarom gerust te stellen, maar toon ook begrip voor zijn angst.

Diagnose pseudokroep

Er zijn geen specifieke onderzoeken die je arts doet om de diagnose pseudokroep te stellen. De arts kan de ziekte herkennen aan het kenmerkende klachtenpatroon en het lichamelijk onderzoek.

Behandeling

Een aanval van pseudokroep gaat vanzelf weer over, meestal na een paar uur. Je kindje kan er een aantal nachten achter elkaar last van hebben. Een behandeling met medicijnen is meestal niet nodig.

Is je kindje erg benauwd, dan kan de huisarts wel een ontstekingsremmend medicijn geven (een corticosteroïd). Dit remt de ontsteking en daarmee de zwelling rondom het strottenhoofd. Hierdoor gaat het ademhalen weer makkelijker. Vaak gaat het daar een stuk beter mee. Slechts 2% van de kinderen met pseudokroep moet naar het ziekenhuis.

Tips als je kind pseudokroep heeft

Het is niet fijn om je kindje in zo’n hoestbui te zien, zeker niet wanneer hij bang is en moeilijk kan ademen. Gelukkig kan je zelf het een en ander doen om je kindje te helpen:

  • Blijf kalm. Je kindje kan bang zijn tijdens een pseudokroepaanval. Zijn angst verergert als jij zelf ook paniekerig doet. De benauwdheid kan daardoor toenemen. Probeer zelf rustig te blijven, hoe moeilijk dat ook is.
  • Probeer je baby gerust te stellen. Troost hem en zeg dat het weer over gaat. Afleiden met een knuffel, muziek of boekje kan ook helpen.
  • Laat je kind zelf een houding kiezen. Je kindje voelt zelf het beste aan in welke houding hij zich het prettigst voelt en het minst last heeft van de benauwdheid.
  • Ga in een stomende badkamer zitten. Zet de hete douche aan zodat er stoom ontstaat en ga met je kleine in de badkamer zitten. De hete, vochtige stoom kan helpen de hoestprikkel te verminderen. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit werkt, maar veel kinderen worden er rustig van. Merk je dat je kindje het juist niet fijn vindt, dan kan je er het beste mee stoppen.
  • Geef iets verzachtends te drinken. Bijvoorbeeld thee met honing, dit verzacht en smeert de keel een beetje. Vanaf 6 maanden mag je baby lichte thee drinken. Honing kan je alleen geven als je kind ouder is dan 1 jaar, omdat er bacteriën in kunnen zitten waar baby’s ziek van kunnen worden.

Wanneer naar de huisarts?

Je kan erg schrikken van een aanval van pseudokroep bij je kind. Ook voor je baby kan het beangstigend zijn. Omdat pseudokroep doorgaans vanzelf over gaat, hoef je niet per se naar de huisarts.

Maak je je zorgen of twijfel je over wat er aan de hand is, neem dan contact op met de huisarts. Ook wanneer je de volgende dingen ziet bij je kindje, kan je het beste de huisarts bellen:

  • Je kindje is erg benauwd
  • De benauwdheid neemt niet af met bovenstaande tips
  • Je kind ziet blauw of grauw
  • Je baby wordt suf of juist erg onrustig en geprikkeld
  • Je kleine heeft een duidelijk gierende ademhaling wanneer hij rustig zit of zich minimaal inspant
  • Er zijn duidelijk intrekking te zien

De arts kan de ernst van de benauwdheid inschatten en een behandeling starten als dat nodig is.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app