Moeder zorgt onder werktijd voor haar zieke kind dankzij zorgverlof

Als je kind plotseling ziek wordt terwijl je aan het werk bent, kan dat flinke stress opleveren. Veel jobs laten het immers niet toe dat je zomaar opspringt en vertrekt om je kleine te gaan halen. Gelukkig zijn er wettelijk een aantal regelingen voor deze situatie en heb je recht op sociaal verlof. Welke mogelijkheden heb je en wat houden ze in?

Wat is sociaal verlof?

Sociaal verlof, of verlof om dwingende redenen is een regeling die je treft met je werkgever om onder werktijd voor een zieke naaste te zorgen. Dit kan gaan over je kind, maar ook een zieke partner, ouder of ander familielid kan jouw zorg nodig hebben. Voor ondersteuning bij dokters- en ziekenhuisbezoekjes kan je ook verlof om dwingende redenen aanvragen. Het moet dan wel aannemelijk zijn dat jij de enige bent die zorg of ondersteuning kan bieden.

Rechten

Het sociaal verlof bestaat om plotselinge, onvoorziene problemen in de privésfeer op te vangen. Dit geldt dus als je kind plots ziek wordt, maar ook als er bijvoorbeeld een waterleiding breekt bij jou thuis en je de loodgieter moet binnenlaten. Het verlof duurt zo lang als nodig om het probleem redelijkerwijs op te lossen.

De tijd die je niet werkt tijdens het sociaal verlof wordt niet doorbetaald, tenzij je cao hierover iets anders vermeldt.

Duur van het verlof

In totaal mag het sociaal verlof niet meer zijn dan 10 werkdagen in een kalenderjaar. Als je recht heb op zorgverlof (maximaal 5 dagen per kalenderjaar) worden deze afgetrokken van het sociaal verlof.

Ouderschapsverlof

Kom je er niet uit met alleen de regelingen voor sociaal verlof? Dan kan je overwegen om je ouderschapsverlof (deels) in te zetten om voor je zieke kind te zorgen. Dit verlof is in principe niet bedoeld voor het verlenen van zorg, maar kan je wel wat extra ademruimte geven.

Jij en je partner hebben allebei recht op 4 maanden volledig, 8 maanden halftijds, 20 maanden 1/5 of 40 maanden 1/10 verlof. De verschillende mogelijkheden mogen ook worden afgewisseld. Je kunt ook flexibel ouderschapsverlof opnemen in weken in plaats van maanden. Je werkgever moet hier wel mee akkoord gaan.

Tips als je niet kan werken omdat je kind ziek is

Ondanks alle regelingen en wetten, is het niet leuk als je kind ziek is. Zeker als je daardoor niet kan werken en je bovenop de zorgen om je kleine met je werkgever in overleg moet. De volgende tips helpen je om goed voorbereid met deze situatie om te gaan:

  • Probeer je niet schuldig te voelen. Er wordt niet altijd positief gereageerd als je werk moet missen vanwege een ziek kind. Bedenk je maar dat je wettelijk gewoon recht hebt op sociaal verlof, dus je doet niks verkeerd als je hier gebruik van maakt.
  • Houd goed contact met je leidinggevende en klanten. Goede communicatie is belangrijk als het gaat om sociaal verlof. Houd je werkgever op de hoogte van de ontwikkelingen en probeer in te schatten hoe lang je verlof gaat duren. Breng ook eventuele klanten op de hoogte van je afwezigheid.
  • Lees je cao goed na op afspraken over sociaal verlof. Sommige cao’s vermelden andere regels omtrent het sociaal verlof. Soms vallen deze positiever uit dan de wettelijke bepalingen. De afspraken in de cao gaan voor op de wet, dus zorg dat je goed op de hoogte bent van de afspraken van jouw werkgever.
  • Weet waar je hulp kan vragen. Zorg dat je weet wie er in de ondernemingsraad zitten, of er een vakbond is in jouw branche en waar je rechtsbijstand kan aanvragen. Mocht je er dan onverhoopt niet uitkomen met je werkgever, weet je in ieder geval waar je terecht kan.
  • Zet een oppasnetwerk op. Een sterk netwerk kan helpen om minder werk te hoeven missen. Misschien kan je met andere ouders op de kinderopvang of op school afspreken dat jullie afwisselend op elkaars zieke kindje passen, of is er een lieve buurvrouw in de buurt die een oogje in het zeil kan houden als je kleine niet al te ziek is.
  • Probeer vanuit huis te werken. Soms is het mogelijk om (een deel van) je taken vanuit huis uit te voeren. Zo kan je bij je kindje zijn, zonder al te veel werk te hoeven missen.