Slaapgebrek na de bevalling? Deze 8 tips zorgen voor meer rust
Als ouder van een pasgeboren baby is de kans groot dat je last hebt van een slaapgebrek. Eén troost: de eerste drie maanden is het slaapgebrek meestal het grootst. Hopelijk helpen deze acht tips je om voor wat meer rust te zorgen binnen je nieuwe levenssituatie.
1. Doe vooral niet te veel
Het is niet gek dat je energieniveau in de periode na de bevalling wat lager is dan je gewend bent. Laat je drukke leven van voor de bevalling daarom even links liggen. Hoe beter je nu uitrust, hoe sneller je het slaapgebrek te boven komt. Neem dus vooral tijd voor jezelf. Die taken van dat to-do-lijstje? Die komen wel als je wat meer bent uitgerust.
2. Wissel af
Heb je een partner? Het is leuk om samen voor je baby te zorgen, maar spreek ook eens af dat ’s nachts een van jullie mag blijven liggen. Daarbij is het weekend een mooi moment om slaap in te halen. Twee uurtjes extra slaap kan al een groot verschil maken.
Spreek bijvoorbeeld met je partner af dat jullie om de beurt een weekend uit mogen slapen. Het is goed om jezelf hierin aan te passen als dat nodig is. Is een van jullie harder toe aan rust? Geef diegene dan ondanks jullie schema even tijd om uit te rusten.
3. Ontwikkel een routine die bij jullie past
Je leest en hoort veel over het beste slaapritme of voedingsschema voor je baby. Het is goed om je hierin te verdiepen, maar houd je er niet te strak aan. Kijk vooral naar wat past bij jullie gezin en jullie situatie. Zo kan je ervoor zorgen dat jullie allemaal zo gezond en zo goed mogelijk uitgerust zijn.
4. Volg het slaapritme van je baby
Met alleen de gebroken nachten kom je waarschijnlijk niet aan je nodige hoeveelheid rust. Probeer daarom zoveel mogelijk rust te pakken. Doe bijvoorbeeld dutjes wanneer je baby ook slaapt. Een dutje van zo’n 20 tot 30 minuten kan net even de energie geven die je nodig hebt.
5. Doe aan co-sleeping
Wanneer je baby vlakbij je slaapt, maakt hij meer oxytocine aan. Dit is een rustgevend hormoon dat stress minder maakt. Het kan helpen om je kindje in een co-sleeper bij je te leggen. Wanneer hij onrustig is, ben je er ook nog eens snel bij. Een hoop voordelen, dus.
6. Zet je elektronische apparaten uit
Kijk je vlak voor het slapen nog naar je telefoon, tablet of televisie? Dan maakt je lichaam minder melatonine aan. Dit is een hormoon waar je slaperig van wordt. Je blijft dan waarschijnlijk juist langer wakker. Wat je wel kan doen: neem een bad of lees een hoofdstuk uit een boek.
7. Haal een frisse neus buiten
Als je ’s nachts goed en diep wil slapen, is het belangrijk om overdag genoeg beweging te krijgen. Dit kan door een lekker stuk te gaan wandelen met je baby. De buitenlucht is niet alleen goed voor jou en je kindje, maar zorgt ook voor nieuwe energie.
8. Accepteer hulp
Bedenk je vooral dat er bijna altijd wel iemand in je omgeving is die graag een handje wil helpen. Het is echt niet erg om soms uit eigen beweging hulp in te schakelen. Je ouders of vrienden willen misschien een paar uurtjes of misschien zelfs wel een hele nacht bij de baby blijven. Hierdoor kan jij wat extra rust nemen.
Auteur Kelly Vogel
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app