8 tips om na je verlof weer fijn aan het werk te gaan
Wanneer je na je verlof weer aan het werk gaat, kan dit best wennen zijn. Misschien mis je je baby en moet je je werk weer even onder de knie krijgen. Hoe zorg je ervoor dat je je na je verlof weer thuis voelt op je werkplek?
Werken na je verlof
In de periode rondom de bevalling heb je als kersverse ouder recht op verlof. Als moeder heb je na je bevalling nog 9 tot 14 weken bevallingsverlof. Deze weken geven je de tijd om rustig te herstellen van je bevalling. Ben je vader geworden? Dan kan je vaderschapsverlof opnemen. Zo kunnen jullie samen wennen aan jullie rol als ouders.
Als het weer tijd is om aan het werk te gaan, zie je daar misschien best een beetje tegenop. De volgende tips kunnen je helpen om deze overgang makkelijker te maken.
1. Ga van tevoren langs op kantoor
Tijdens je verlof zie je jouw collega’s waarschijnlijk lange tijd niet. Daarom kan het fijn zijn om aan het einde van je verlof alvast even langs te gaan op je werkplek. Jullie kunnen dan bijpraten over de afgelopen tijd. Ook is dit een mooi moment om te spreken over eventuele kolf- en borstvoedingstijden. Is er een koelkast? Is er een kolfruimte? Heb je een fijne stoel om op te zitten? Organiseer je terugkomst en zorg dat je werkgever klaar is voor jou als mama.
Ook als partner is het fijn om aan het einde van je verlof even langs te gaan. Je kan dan samen met je collega’s de grote verandering in je leven vieren. Zie je het zitten om je baby mee te nemen? Dan vinden je collega’s het vast fijn om hem te bewonderen. Maar een foto of video laten zien is ook leuk.
2. Oefen alvast met kolven
Wanneer je borstvoeding geeft en weer aan het werk gaat, ben je niet altijd in de buurt van je baby om hem te kunnen voeden. Door te kolven kan hij toch moedermelk blijven drinken. Je hebt het recht om op je werk te kolven, om je baby op je werkplek te voeden of om naar je baby toe te gaan om hem te voeden.
Kolven kan voor jou en je kindje best even wennen zijn. Daarom is het goed om van tevoren alvast te oefenen. Het beste kan je hiermee beginnen als je baby zo’n 4 weken oud is. Zo hebben jullie genoeg tijd om te wennen aan de andere manier van voeden. Als er problemen zijn rondom het kolven, kan een lactatiekundige je helpen.
3. Praat met je werkgever en collega’s
In de tijd dat je niet aan het werk was, is er veel veranderd in je leven. Je hebt nu de zorg voor een kindje, dat veel aandacht van je vraagt. Ook duurt het een tijd voordat je lichamelijk en mentaal hersteld bent na je zwangerschap. Gebroken nachten kunnen voor vermoeidheid zorgen en het duurt even voordat je een ritme hebt gevonden als nieuwe ouder. De kans is daarom groot dat je tijdens de eerste weken moet wennen en wat minder gedaan krijgt dan normaal.
Een flexibele houding van je werkgever en collega’s is belangrijk voor een goede terugkeer op je werk. Praat met hen, zodat jullie je verwachtingen naar elkaar toe kunnen uitspreken. Ook is het goed om duidelijk te maken wat jouw wensen zijn rondom je terugkeer op de werkvloer. Ga je bijvoorbeeld kolven? Bespreek dit dan niet alleen met je werkgever, maar ook met je collega’s. Zo weten zij waarom je af en toe even weg bent en kunnen zij hier rekening mee houden.
4. Zorg voor een fijne omgeving
Het is belangrijk dat je werkomgeving een gezonde plek is om te werken. Als je na je zwangerschap en bevalling last van bekkeninstabiliteit, is het extra belangrijk dat je een goede stoel hebt om op te werken. Wanneer je gaat kolven, heb je recht op een goede kolfruimte om dit in te doen. Dit moet een plek zijn die verwarmd is en die niet gebruikt wordt voor andere zaken. Zo kan jij er rustig kolven, zonder bang te hoeven zijn dat er iemand binnenkomt.
Geef het bij je werkgever aan als hij of zij hierin iets voor je kan betekenen. Deze is verplicht om een goede kolfruimte te regelen. Werk je niet op kantoor of is er niet genoeg ruimte voor een kolfkamer? Dan zijn er losstaande kolfruimtes beschikbaar die overal geplaatst kunnen worden.
5. Weet waar je recht op hebt
Als kersverse ouder die weer aan het werk gaat heb je verschillende rechten. Deze helpen je om de balans te vinden tussen je werk en de zorg voor je baby. Tot je kindje 9 maanden is, heb je bijvoorbeeld het recht om twee keer per dag te kolven. Als je baby ziek is, heb je recht op zorgverlof of calamiteitenverlof. Ook mag je tot je kind 8 jaar is ouderschapsverlof opnemen. Vraag hiernaar bij je werkgever.
Ben je zelfstandige? Dan kan je ook een uitkering aanvragen. Doe dit het liefst uiterlijk rond 28 weken. Zo weet je zeker dat financieel alles op tijd geregeld is en loop je geen geld mis.
6. Probeer goed te plannen
Wanneer je net weer aan het werk bent, komt er veel op je af. Je hebt weer te maken met deadlines, afspraken en reistijd. Daarnaast heb je de zorg voor je kindje, je herstel, de overdracht met de kinderopvang en het huishouden. Probeer daarom je tijd goed in te plannen. Je kan met je werkgever bespreken of het bijvoorbeeld mogelijk is om in de trein te werken, of om wat eerder te beginnen en eerder naar huis te gaan.
Ook in je privéleven zijn een goede planning en taakverdeling belangrijk. Probeer als partner de moeder zoveel mogelijk te helpen. Alles dat jij haar uit handen neemt, kan haar helpen om meer energie over te houden voor haar werk. Denk na of koken kan worden uitbesteed, wie de was doet en wie de zware vuilniszakken tilt. Vergeet ook niet om af en toe tijd vrij te maken voor elkaar. Samen leuke dingen doen kan jullie relatie sterker maken.
7. Durf nee te zeggen
Merk je dat de combinatie van werk en gezin je soms te veel wordt? Wees dan niet bang om af en toe nee te zeggen. De kans is groot dat er collega’s zijn die af en toe wat werk van je over willen nemen of die bij willen springen. Vraag ook naar de mogelijkheden wanneer je juist wat meer wil doen, ander werk wil doen of op andere tijden wil werken.
De periode na een bevalling vraagt om een flexibele houding, ook in je privéleven. Kom dus voor jezelf op. Willen vrienden of familieleden op bezoek komen en heb je hier als kersverse ouder de energie niet voor? Zeg dan nee. Het is jouw gezin, jouw leven en jouw keuze.
8. Geef jezelf de tijd om te wennen
Werken als nieuwe ouder kan flink wennen zijn. Geef jezelf hier daarom de tijd voor en leg jezelf niet te hoge verwachtingen op. Wanneer je in het begin niet zoveel gedaan krijgt als normaal, is dat niets om je voor te schamen. Blijf erover praten met je werkgever, zodat jullie je verwachtingen naar elkaar toe kunnen uitspreken. Zo zorg je ervoor dat je die eerste tijd als werkende moeder goed doorkomt.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app