De luier verschonen van je baby: zo doe je dat!
De ene keer ruik je het al van mijlenver, de andere keer kijkt je baby ineens erg moeilijk en loopt hij rood aan. Dan weet jij al hoe laat het is… Het is misschien niet het meest leuke klusje als kersverse ouder, maar de luier verschonen moet toch echt gebeuren, en vaak ook! Met dit stappenplan heeft je baby zo weer schone, zachte billetjes.
Stap 1: voorbereiden van luier verschonen
Een goed begin is het halve werk, ook als je jouw baby van een schone luier voorziet. Als voorbereiding op het verschonen van je baby is het handig om de volgende spullen binnen handbereik klaar te leggen:
- Aankleedkussen. Hier ligt je baby lekker zacht op, en als er een ongelukje gebeurt, gooi je de aankleedkussenhoes gewoon in de was.
- Schone luier(s). Meestal is 1 luier voldoende, maar zeker de eerste keren is het geen gek idee om meerdere luiers paraat te houden. Het kan namelijk weleens misgaan.
- Billendoekjes. Deze natte doekjes vegen de billetjes van je kleine eenvoudig schoon en laten een lekkere babygeur achter op zijn huidje.
- Babyzalf. Dit verzorgt, verzacht en beschermt het tere huidje van de babybilletjes.
- Schone babykleertjes. Nogmaals: er gebeurt weleens een ongelukje, dus je kan maar beter overal op voorbereid zijn!
Bovenstaande spullen zijn niet alleen onmisbaar voor het verschonen van je baby, maar ook op de babyuitzet en in je luierzak. Zo ben je altijd en overal voorbereid op een vieze luier.
LET OP: loop of draai nooit zomaar weg bij de commode als je baby op het aankleedkussen ligt. Ook al kan je kleine de eerste weken nog niet draaien of rollen, je weet nooit of hij er bij een onverwachtse beweging toch af kan glijden. Moet je iets pakken of wil je je even omdraaien? Hou je hand dan op je baby zodat hij niet weg kan glijden.
Stap 2: de schade bekijken
Ligt alles klaar? Dan kan je aan de slag met het echte werk. Leg je baby op zijn rug op het aankleedkussen en trek zijn broekje uit. Spiek even aan de onderkant bij de romper om de schade te bekijken. Ziet alles er goed uit? Maak het rompertje dan aan de onderkant los en schuif het omhoog, zodat je baby hier niet met zijn billen op ligt. Zo voorkom je dat er per ongeluk ontlasting op de romper belandt.
Het is handig om de sokjes van je baby uit te trekken. Mocht je kleine een feestje in zijn broek hebben, dan komen de sokjes niet in de vieze luier terecht. Zeker wanneer je baby straks meer gaat bewegen en zijn eigen voetjes ontdekt, wil je deze stap niet te vergeten!
Ontdek je tijdens het spieken een explosieluier? Trek het rompertje dan over de schouders van je kleine naar beneden. Veel rompers hebben een envelop-vormige neklijn, waardoor het hoofdgat over het hele lijfje van je baby past. Hiermee voorkom je dat de ontlasting langs zijn hoofd moet en dat je baby helemaal onder komt te zitten. Bekijk hier een speciaal stappenplan voor een explosieluier >
Stap 3: afvegen
Nu je zeker weet of je te maken hebt met een plas- of kakaluier, kan je beginnen met het schoonmaken van je baby’s billetjes.
Plasluier verschonen
Maak de luier los en vouw hem dubbel onder de billen van je baby. Zorg er hierbij voor dat je kindje op de schone buitenkant van de luier ligt. Je kan voor de zekerheid al een schone luier onder de billetjes van je baby schuiven. Mocht er een ongelukje gebeuren, dan is het in de schone luier. Neem vervolgens een billendoekje en maak de voorkant schoon. Bij een plasluier heb je aan één billendoekje meestal genoeg.
Kakaluier verschonen
Maak de luier los en probeer met de binnenkant van de luier al zoveel mogelijk kak af te vegen. Vouw hem vervolgens dubbel onder de billen van je baby, waarbij je baby op de schone buitenkant van je luier ligt. Pak de billendoekjes erbij en gebruik er zoveel je nodig hebt om alles goed schoon te maken. Bij meisjes moet je ook tussen de schaamlipjes schoonmaken en bij jongetjes ook het piemeltje en onder het balzakje. Controleer ook de liezen, want hier blijft ook weleens wat viezigheid achter.
Extra tips voor afvegen- Veeg altijd van voor naar achteren af. Zo voorkom je dat er ontlasting of ontlastingsbacteriën bij de vagina of piemel terechtkomt.
- Gebruik voor elke veeg een schoon (stukje van het) billendoekje.
- Leg bij jongetjes een doekje over de piemel. Zo word je niet verrast door een plasfontein.
Pseudo-menstruatie en uraten
- Veeg altijd van voor naar achteren af. Zo voorkom je dat er ontlasting of ontlastingsbacteriën bij de vagina of piemel terechtkomt.
- Gebruik voor elke veeg een schoon (stukje van het) billendoekje.
- Leg bij jongetjes een doekje over de piemel. Zo word je niet verrast door een plasfontein.
Pseudo-menstruatie en uraten
Bij meisjes kan er, zeker de eerste 3 dagen na de geboorte, wat bloed in de luier zitten. Dit wordt ook wel pseudo-menstruatie genoemd en is heel normaal. In je baarmoeder heeft je kindje zwangerschapshormonen binnengekregen, waardoor zij een soort nep-menstruatie kan hebben.
Bij zowel jongens als meisjes kunnen er de eerste dagen na de geboorte ook wat roze/rode korrels in de luier zitten, ook wel uraten genoemd. Dit komt doordat je kindje in het begin nog niet voldoende drinkt om al zijn afvalstoffen kwijt te raken. Zodra je kleine genoeg drinkt, verdwijnen de uraten vanzelf.
Stap 4: babyzalf of billenzalf
Nadat de billetjes van je baby helemaal proper en droog zijn, kan je er wat babyzalf of billenzalf op smeren. De eerste dagen na de geboorte is de ontlasting (meconium) van je baby nog erg plakkerig en taai. De crème heeft een beschermende en herstellende werking voor de billetjes en zorgt er dus voor dat het tere huidje van je baby minder snel irriteert. Ook wanneer je baby rode billetjes of luieruitslag heeft, zorgt een laagje billenzalf voor een snellere genezing van zijn babyhuidje.
Stap 5: de schone luier
Als de billetjes ingesmeerd en wel zijn, mag de schone luier aan. Vouw de luier goed uit en leg hem op zo’n manier onder de billen van je baby dat de luier aan de achterkant net iets hoger zit dan de navel. Breng de luier vervolgens tussen de benen door aan de voorkant omhoog en maak hem vast met de plakstrips.
Controleer of het gegolfde randje van de luier dat langs de benen loopt goed aan de buitenkant zit. Dan sluit de luier namelijk beter aan en heb je minder kans op lekkage. Controleer ook of de luier niet te strak zit door een vinger tussen de tailleband en het buikje van je baby te steken. Zie je bij een volgende keer rode lijnen op de beentjes van je baby, doe de luiers dan wat losser.
Stap 6: aankleden
Nadat alles op zijn plek zit, kan het rompertje weer omlaag. Maak de drukkers vast en trek je baby zijn broek en sokjes weer aan. De vieze luier en gebruikte doekjes kan je in een speciaal luierzakje of direct in de luieremmer doen.
Gefeliciteerd, je hebt deze nieuwe taak succesvol volbracht!
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app