De eerste echte glimlach van je baby
Vanaf het moment dat je baby geboren is, hoop je dat hij misschien, heel misschien, al snel iets van een eerste glimlach laat zien. Als een ultieme beloning voor al je harde werk. Meestal zijn de eerste paar glimlachjes een reflex, maar na een aantal weken kan je dan toch echt genieten van een heerlijke stralende baby met een brede smile.
Reflex
Al lang voordat je jouw baby in de ogen kan kijken, is hij bezig met glimlachen. In je baarmoeder is hij namelijk al druk aan het oefenen met verschillende gezichtsuitdrukkingen, maar echt doelbewuste bewegingen zijn dit nog niet.
Ook in de eerste weken na de geboorte kan je een tevreden lachend hoofdje voorbij zien komen. En hoewel het er ontzettend schattig uitziet, is de kans groot dat de glimlach een reflex is op een scheetje dat je baby heeft gelaten. Of hij lacht tevreden omdat hij comfortabel ligt te slapen.
De eerste échte glimlach
Lang hoef je niet te wachten op de eerste echte brede smile. Als je baby rond de vier à zes weken oud is, kan hij je plots met glinsterende oogjes aankijken en een heerlijke tandeloze lach jouw kant opsturen.
Het verschil tussen een reflexmatige en een echte lach is goed te herkennen. De eerste echte glimlach maakt je baby namelijk naar aanleiding van iets, meestal omdat hij jouw gezicht herkent, en is dus een sociale lach.
Je baby kijkt je aan en begrijpt dat hij zich op deze manier met je kan verbinden. De blijdschap straalt dan ook van zijn gezicht af en het spelletje wordt alleen maar leuker als je hem een big smile teruggeeft.
Wat zegt de eerste lach over zijn ontwikkeling?
- Je baby herkent je gezicht, wat betekent dat zijn zicht is toegenomen.
- Zijn hersenen en zenuwstelsel zijn zo ver ontwikkeld dat ze de reflexmatige glimlach hebben uitgeschakeld.
- Hij begrijpt dat lachen een manier van communicatie is.
- Hij begrijpt dat zijn gevoelens ertoe doen en dat ze een effect hebben op de buitenwereld.
Zijn eerste lach aanmoedigen
Kan je echt niet wachten tot de eerste lach van je baby? Dan zijn er aantal dingen die je kan doen om hem aan te moedigen. Pas wel op dat je hem niet overstimuleert. Dan werken de volgende tips namelijk wat minder op zijn lachspieren.
- Praat veel tegen hem en geef hem tijd om te “antwoorden”. Ga het gesprek met hem aan en maak daarbij veel oogcontact.
- Je baby is een goede imitator. Lach dus veel naar hem. Op een gegeven moment zal hij het terug gaan doen.
- Doe eens gek! Je baby zal genieten van je gekke bekken en rare geluidjes: “Wat doet mama nou?”. Voor je het weet kijk je in het lachende gezicht van je kindje.
En als je baby dan voor het eerst gaat lachen: geniet ervan! Deze glimlach is helemaal speciaal voor jou.