Je baby laten huilen: af en toe goed of juist niet?
Als je baby huilt, is je eerste reactie waarschijnlijk om hem te troosten. Maar misschien vraag je je af of dit verstandig is en of je hem hiermee geen verkeerd gedrag aanleert. Hoe zit dit precies? En wat doet laten huilen met de ontwikkeling van je baby?
Hechting en je baby laten huilen
Al tijdens de zwangerschap bouw je een band op met je kindje. Hij reageert op je stem, zoekt contact door te schoppen en hoort jouw hartslag en de geluiden in je lichaam. Dit geeft je baby een veilig en geborgen gevoel. Na de geboorte blijft je kind zich aan jou hechten. Dit gebeurt door jouw aanwezigheid, huid-op-huidcontact. Ook jouw reactie op zijn hulpvraag in de vorm van huilen draagt bij aan een veilige hechting.
Wanneer je baby weet dat jij er voor hem bent als hij huilt, voelt hij zich veilig. Als ouders zijn jullie de veilige haven voor je kleine. Van daaruit kan hij de wereld gaat ontdekken. Doordat je kindje weet dat hij altijd om hulp kan vragen, voelt hij zich geborgen. Dit stimuleert zijn zelfvertrouwen en zorgt voor een gezonde ontwikkeling.
Je baby laten huilen
Je baby laten huilen betekent dat je hem niet direct troost wanneer hij huilt. Volgens sommigen zorgt dit ervoor dat je kindje zichzelf leert troosten. Of dit goed is voor je kleine is afhankelijk van zijn leeftijd.
Niet laten huilen tot 6 maanden oud
Vooral in de eerste 6 maanden is het goed om je kind altijd te troosten wanneer hij huilt. Zo leert hij dat hij er niet alleen voor staat. Je kindje in deze periode laten huilen kan leiden tot een minder veilig gevoel en een minder goede hechting. Wees niet bang dat je je kindje ‘verwent’ door hem telkens te troosten, op deze leeftijd kan hij deze link nog niet leggen.
Het regelmatig laten huilen van je baby kan de ontwikkeling negatief beïnvloeden. Als je baby namelijk het gevoel krijgt dat hij er alleen voor staat, kan dat voor een onveilige hechting zorgen. Dit wordt in verband gebracht met gedragsproblemen en een lager zelfvertrouwen op latere leeftijd.
Af en toe niet direct reageren op gehuil zal je baby geen ernstige schade toebrengen. Zolang je kindje over het algemeen weet dat je er bent als hij je nodig heeft, voelt hij zich veilig. Maak je dus geen zorgen als je door omstandigheden een keer niet direct kan reageren.
Je baby gecontroleerd laten huilen vanaf 6 maanden
Vanaf ongeveer 6 maanden is je baby in staat om langzaam te leren zichzelf te troosten. Dit betekent niet dat je hem dan altijd kan laten huilen. Wel kan je langzaam het troosten iets uitstellen. Dit noem je ‘gecontroleerd laten huilen’.
Als je baby huilt, kan je een paar seconden wachten om hem te troosten. Laat wel merken dat je in de buurt bent, door bijvoorbeeld wat geluid te maken. Daarna troost je hem alsnog op de manier die je gewend bent. Dit kan je heel langzaam steeds iets langer laten duren. Zo leert je kindje dat zijn behoefte aan troost ook wordt vervuld als het heel even duurt.
Je baby laten huilen voor het slapengaan?
Oudere baby’s hebben het soms nodig om even te huilen voor ze in slaap vallen. Dit klinkt anders dan huilen om pijn of verdriet. Zolang je laat merken dat je in de buurt bent, kan het dan geen kwaad om je kindje even te laten huilen. Let wel goed op dat je kleine niet overstuur raakt. Hierdoor kan hij juist minder goed in slaap komen. Zodra het huilen intensiever wordt, is het verstandig om je kindje wel te troosten.
Gewenningsmethode
Is je kindje al wat ouder en wil je hem langzaam zichzelf leren troosten? Dan kan je de gewenningsmethode gebruiken. Hierbij is het vooral belangrijk dat je het lang volhoudt en je aan de regels houdt, zodat je kleine weet waar hij aan toe is.
Bij deze methode bouw je iedere keer dat je kindje huilt je reactie iets af. De eerste keer troost je hem zoals normaal. Begint hij een half uur later weer? Neem een stapje terug. Pak je normaal je kindje op? Praat dan nu alleen tegen hem of aai hem, maar laat hem in zijn bedje liggen. De derde keer ga je alleen even kijken, maar zeg je niks.
Zo doorbreek je de gewoonte om altijd te huilen. Deze methode werkt vooral bij kinderen vanaf ongeveer 18 maanden. Houd wel in de gaten dat er echt niks met je kleine aan de hand is. Op dit punt in je ouderschap kan je de verschillende geluidjes van je kind waarschijnlijk al goed genoeg onderscheiden om dit te beoordelen.
Wat te doen als je baby blijft huilen?
Een overmatig huilende baby kan je behoorlijk onzeker maken. Zeker als je niet goed weet waarom hij huilt. Daarnaast zorgt het vele huilen voor slapeloze nachten en vermoeidheid. Hierdoor kan je er minder goed tegen als je baby veel huilt.
Heb je het gevoel dat je kindje overmatig huilt? Bespreek dit eens met het consultatiebureau of je huisarts. Zij kunnen samen met jou kijken of er een onderliggende oorzaak is voor het huilen. Ook helpen ze bij het zoeken naar een oplossing. Sommige baby’s hebben bijvoorbeeld baat bij andere voeding.
Tips om met huilen om te gaan
Huilt je kindje veel zonder duidelijke reden? De volgende tips kunnen je helpen om hiermee om te gaan.
- Accepteer dat het een fase is. De meeste baby’s gaan minder huilen als ze ongeveer 12 weken oud zijn. Hoe zwaar het ook is, houd jezelf voor dat het een fase is die voorbij gaat.
- Vraag om hulp. Trek je het even niet meer? Vraag dan of iemand een uurtje of een middag voor je kindje wil zorgen. Zo kan jij even bijkomen en uitrusten. Dit is niks om je voor te schamen, het is ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.
- Wissel af. Heb je een partner? Dan kan je afspreken dat jullie om de beurt de ‘nachtdienst’ draaien. De ander kan dan oordopjes indoen en een nacht goed doorslapen. Zo raken jullie iets minder snel vermoeid en houd je het beter vol.
- Reinheid, rust en regelmaat. Het is voor je baby belangrijk dat zijn leven voorspelbaar is. Creëer daarom een vast ritueel voor dagelijkse dingen, zoals eten en slapen. Deze bieden je kindje veiligheid, waardoor hij minder snel zal gaan huilen.
- Beperk prikkels. Een overprikkelde baby zal zich uiten door te gaan huilen. Dit kan je beperken door te zorgen voor rust. Is er bezoek? Laat je kindje dan bijvoorbeeld niet van hand tot hand gaan, maar houd hem dichtbij jou. Hierdoor voelt hij zich geborgen.
- Praat erover. Het huilen van je kleine kan behoorlijk frustrerend zijn. Probeer hierover te praten met iemand die je vertrouwt. Het kan opluchten om je zorgen en emoties met iemand te kunnen delen.
- Blijf in jezelf geloven. Als je baby ondanks al het troosten telkens blijft huilen, kan je daar onzeker van worden. Probeer je te concentreren op het positieve. Zolang je er voor je kindje bent en hem voorziet van liefde en zorg, hoef je je geen zorgen te maken.