Grijpgrage handjes: je baby leert grijpen
Nog niet zo lang geleden ontdekte je kleine voor het eerst zijn handjes. Hele handige tools, die hij maar wat graag uitprobeert. Het duurt niet lang voor hij ontdekt dat hij ermee kan grijpen. En vanaf dat moment is niks meer veilig voor zijn grijpgrage handjes.
Van reiken naar grijpen
Zodra je kleine doorheeft dat hij zijn handjes kan gebruiken, begint hij naar dingen te reiken. Hij ziet wat en wil het hebben. En wat is daar handiger voor dan die instrumentjes aan zijn armen? Als je kindje zo’n 4 maanden oud is begint hij zijn eerste pogingen tot grijpen te showen.
Oefening baart kunst
In het begin is het echte grijpen nog lastig. De bewegingen die hij maakt met zijn armen zijn nog wat houterig en schokkerig. Zijn ogen zijn nog niet zo goed in het inschatten van afstanden en de oog-handcoördinatie is nog niet optimaal. Deze skills leert hij later pas.
Bij zijn eerste pogingen is daarom nog niet echt sprake van grijpen. Je kindje slaat vooral tegen de dingen die hij wil pakken. Dit slaan is de voorbode van grijpen.
Eerst zijn het vooral toevalstreffers wanneer hij iets te pakken krijgt. Met een beetje hulp en flink wat oefening gaat het echter steeds beter. Zijn bewegingen worden gladder en soepeler. En voor je het weet grijpt hij je bril van je neus!
Een helpende hand
Omdat je kleine in het begin vaak nog niet zelf een speeltje kan pakken en vastgrijpen, kan jij hem een handje helpen. Aanpakken is namelijk een stuk makkelijker. Geef je baby speeltjes aan: houd een speeltje vlak voor hem, boven zijn borst, en laat hem het rustig van je aanpakken.
Houd het bij één speeltje tegelijk, daar heeft hij al alle concentratie voor nodig. Waarschijnlijk pakt hij het nog met twee handjes van je over. Later kan hij het ook met één hand. Als hij beet heeft verschijnt al snel een grijns van oor tot oor op het gezichtje van je baby, en jij smelt weer…
Missie geslaagd: reiken én vastpakken
Hebbes! Het vraagt wat oefening, maar zo rond de 5 à 6 maanden krijgt je kindje het grijpen echt goed door. Hij gaat zijn duimen erbij gebruiken, pakt zelf voorwerpen op, draait ze rond in zijn hand, brengt ze naar zijn gezicht en onderzoekt ze grondig, met ogen én mond.
Je kleine gebruikt deze nieuwe vaardigheid intensief. Alles waar hij bij kan, wil hij pakken. En ook waar hij niet bij kan trouwens. Dat kan nog wel eens voor frustratie zorgen zolang hij nog niet kan tijgeren of kruipen.
Het grijpen gebeurt nu nog met de hele hand, maar als je baby ouder wordt, zal hij meer met zijn vingers gaan grijpen. Tussen de 10 en 12 maanden krijgt hij de pincetgreep onder de knie en kan hij tussen duim en wijsvinger rozijntjes oprapen.
Roekeloos grijpen
Je kleine graait er op los. In de fase dat het grijpen nog meer op slaan lijkt, is het goed mogelijk dat zijn maaiende en graaiende handjes wat omstoten. Let er dus goed op dat er geen zware dingen in zijn buurt staan die op hem kunnen vallen.
Waar je ook op moet letten nu zijn grijpgrage handjes overal naar graaien, is dat er geen kleine of scherpe voorwerpen binnen zijn bereik liggen. Alles gaat namelijk zijn mond in en hij kan zich ernstig verslikken of zichzelf verwonden. Zorg dus dat kraaltjes, kleine onderdelen van speeltjes, stukjes eten en andere kleine voorwerpen niet in zijn buurt liggen. Check ook of zijn speeltjes geen losse onderdeeltjes bevatten die hij los kan peuteren.
Heeft je baby de smaak te pakken en grijpt hij van alles vast, om het vervolgens uitgebreid te bestuderen? Je kan niet voorkomen dat hij dan eens wat uit zijn handen laat glijden. En – boem!– zo op zijn gezichtje laat vallen. Au! Dat doet pijn. Maar zo lang de speeltjes niet al te zwaar zijn zal het vooral de schrik zijn waar hij last van heeft. Een dikke knuffel doet al gauw wonderen.
Tips bij het leren grijpen:
Er zijn nog meer manieren waarop jij je baby kan helpen om te leren grijpen. Hier onze tips:
- Het activitiy centre (babygym) doet het nog altijd goed: eerder lokte het hem uit om ernaar te slaan, nu nodigen die kleurrijke speeltjes die eraan hangen hem uit om naar ze te grijpen.
- Maak de speeltjes die je aanreikt interessant voor je kleine door ze leuk heen en weer te bewegen of er gekke geluidjes bij te maken. Nu wil hij ze nog liever hebben!
- Speeltjes waar van alles aan te ontdekken is (denk aan kleurtjes, vormen, structuur, geluidjes) zijn nu favoriet bij je kindje. Hij kan ze minutenlang onderzoeken.
- Heeft hij het grijpen onder de knie, leg een speeltje dan net een beetje buiten zijn bereik en laat het hem zelf pakken. Dit stimuleert hem ook weer in het omrollen.
- Laat zijn teentjes ook meedoen. Je baby vindt het heerlijk om ook met zijn voeten dingen te ontdekken. Kijk maar eens hoe hij met zijn voeten tegen de babygym slaat.
Auteur Lauri Hanewinckel
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app